Gorjenii, mai puţini, mai săraci şi mai bolnavi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Natalitatea şi producţia industrială au scăzut simţitor în 2011. Bilanţul întocmit de specialiştii în statistică mai arată că în judeţul Gorj a crescut numărul avorturilor, al deceselor şi al diabeticilor.

Evidenţa întocmită de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj arată că, în primele cinci luni ale anului 2011, numărul născuţilor a scăzut în comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2010, de la 1099 la 956, comunele în care s-au înregistrat cele mai puţine naşteri fiind Turburea, Dănciuleşti şi Ţânţăreni.

„S-a înregistrat o scădere a natalităţii de la 7 la mie la 6,1 la mie. Pentru perioada analizată, numărul de născuţi vii şi indicele de natalitate îşi schimbă tendinţa pe medii: natalitatea şi numărul de născuţii vii este mai mică în urban, 420, faţă de rural, 536 de născuţi vii", declară Marius Boeriu, directorul DSP Gorj.

Totul în timp ce numărul gorjenilor care au decedat în acest an este aproape dublu faţă de nou-născuţi. „În perioada ianuarie-mai 2011, 1735 de gorjeni au decedat. Cele mai importante cauze ale deceselor sunt bolile aparatului circulator, tumorile maligne, traumele şi otrăvirile. Bolile aparatului digestiv sunt de asemenea o cauză importantă a deceselor în judeţ, însă pe parcursul anului 2011, 67 la sută din numărul total de decese au fost cauzate de boli ale aparatului circulator. Urmează tumorile maligne, boli ale aparatului respirator şi ale aparatului digestiv", mai spune Boeriu, şeful de la DSP Gorj.

Mai puţine naşteri, mai multe avorturi

În timp ce natalitatea a scăzut, la numărul avorturilor s-au mai adaugat câteva zeci de cazuri noi. În 2011 au fost efectuate 549 de întreruperi de sarcină, comparativ cu cele 484 din aceeaşi perioadă a anului 2010. În ceea ce priveşte numărul bolilor, recordul este atins de diabet. „În acest an s-au înregistrat 474 de cazuri noi de diabet zaharat, faţă de cele 272 din 2010. În ceea ce priveşte cancerul, s-au înregistrat 206 cazuri noi, cu două mai mult decât anul trecut", mai anunţă reprezentanţii DSP Gorj. Din cei aproximativ 390.000 de locuitori câţi are Gorjul, conform evidenţelor medicilor de familie, 32.091 suferă de boli hipertensive, 9.534 de cardiopatie ischemică, 9.106 de diabet zaharat, 6.809 de tulburări mintale, 5486 de tumori maligne şi 5497 de boală ulceroasă. Cei mai puţini, 44, suferă de malnutriţie proteino-calorică.

Şi bolnavi, şi săraci

Reprezentanţii Direcţiei Judeţene de Statistică (DJS) Gorj au făcut o paralelă între lunile aprilie şi martie 2011, în ceea ce priveşte producţia industrială, iar rezultatele nu sunt deloc îmbucurătoare. „Producţia industrială realizată în luna aprilie 2011 a scăzut cu 11, 8 la sută faţă de luna martie. Cifra de afaceri totală a întreprinderilor cu activitate principală de industrie a scăzut şi ea cu 17,7 la sută", anunţă Gheorghe Popescu, directorul DJS Gorj.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite