Târgu-Jiu: Gorjenii vor primi de astăzi paşapoarte biometrice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gorjul este de astăzi cel de-al 16-lea judeţ în care se eliberează paşapoartele biometrice. Acestea vor include datele personale, imaginea facială şi amprentele digitale a două degete pereche de la ambele mâini. Preoţii îi sfătuiesc pe enoriaşi să aştepte decizia Bisericii Ortodoxe.


Reprezentanţii Serviciului de Paşapoarte Gorj au precizat că acest document electronic nu aduce sfârşitul lumii şi că este vorba doar despre  un act care conferă mai multă siguranţă oamenilor care călătoresc în Uniunea Europeană.

 „Acest paşaport nu aduce sfârşitul lumii. Nu e nimic anormal. Este vorba despre o memorie electronică prin care sunt înmagazinate datele personale. Avem deja zece cereri iar cei care nu doresc un astfel de paşaport pot să opteze pentru cel temporar, care are o valabilitate de un an şi costă 196,2 lei. Paşaportul biometric costă 266 de lei şi este eliberat în 20 de zile“, a precizat şeful Serviciului de Paşapoarte Gorj.

Preoţii sunt rezervaţi când vine vorba despre paşaportul electronic

 „Deocamdată nu am nicio părere până nu aflu poziţia oficială a Bisericii Ortodoxe, deşi unii călugări sunt împotrivă. Am înţeles că există şi o altă variantă, aceea de a opta pentru un paşaport cu o valabilitate mai mică. Fiecare trebuie să facă aşa cum îi dictează conştiinţa. Nu sunt expert ca să-mi dau părerea şi aştept în continuare poziţia Bisericii. Sfârşitul lumii nu îl ştie nimeni dar există semne distinctive”, spune Mihai Roibu,  preotul paroh de la Parohia „Sfinţii Voievozi”. 

Enoriaşii spun că e mâna diavolului

Unii gorjeni, superstiţioşi de altfel, spun că acest document este mâna diavolului şi nu vor nici în ruptul capului să opteze pentru noul model de  paşaport.

 „Mai bine nu mai plec din ţară. Trebuia să rămână cel vechi. Se adevereşte ce scrie în Biblie iar acestea sunt semne că vine sfârşitul lumii. Mă gândesc serios să-mi schimb buletinul până nu se introduce ideea şi la buletine. Nu vreau să fiu însemnată”, spune Maria Popescu, din Târgu-Jiu.

Există însă şi oameni de altă părere. „Am venit astăzi să-i fac paşaportul fiicei mele. Nu mi-e teamă şi îl vreau pe cel biometric, valabil cinci ani. Respect cerinţele Uniunii Europene”, a declarat Alina Bordei, o tânără de 21 de ani din Dragoteşti. La lansarea noului paşaport biometric a participat atât prefectul Liviu Andrei cât şi Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeşean Gorj. Liviu Andrei a testat noua aparatură şi a spus că şi-ar fi dorit să fie primul gorjean care ridică noul paşaport biometric însă, deocamdată, este valabil cel vechi.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite