Târgu-Jiu: Gorjencele îşi vând părul din cauza crizei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Jiu: Gorjencele îşi vând părul din cauza crizei
Târgu-Jiu: Gorjencele îşi vând părul din cauza crizei

Preţurile podoabei capilare variază în funcţie de lungimea şi culoarea naturală. Pentru un kilogram de păr cu lungime de peste 70 de centimetri, gorjencelor li s-a oferit suma de 800 de lei.

Şase gorjence s-au prezentat aseară la un salon de coafură din Târgu-Jiu pentru a-şi vinde părul. Acestea au răspuns astfel unor anunţuri postate în tot oraşul. Pe afişele care au împânzit tot oraşul,  se anunţa locul şi ora la care, persoanele interesate să-şi vândă podoaba capilară, pot să vină. Alte gorjence au fost însăcontrariate de afişe. „Întâmplător mă aflam pe centrul oraşului şi m-am crucit când am văzut ce scrie pe afişe. Eu nu am mai auzit aşa ceva. Nu mai un om bolnav ar putea să-şi vândă părul din cap“, spune Antonia Rusta o pensionară din Târgu-Jiu. 
Un tânăr din Moldova, angajat al firmei care se ocupă de achiziţionarea părului natural, îşi aştepta aseară clientele la un salon de coafură din zona 9 Mai din Târgu-Jiu.  Acesta a refuzat să dea detalii despre firmă, dar a vorbit despre destinaţia părului colectat. „Firma este din Ucraina. Perucile, meşele şi extensiile probabil le vând mai departe. Am mai venit şi la începutul anului în Gorj şi au venit foarte multe persoane să-şi vândă părul. De data aceasta s-au prezentat  mai puţine femei, cele mai multe fiind învârstă. Şase dintre ele au venit cu părul deja tuns într-o pungă, iar altele 15 s-au interest de tarife“, spune tânărul refuzând să-şi dezvăluie identitatea.

„Pensia e mică şi nu îmi ajunge “

Pe kilogramul de păr se oferea de la 150 până la 800 de lei în funcţie de lungime. Lungimea părului trebuia să aibă cel puţin 30 de centimetri. Un kilogram de păr cu lungime de peste 70 de centimetri costă 800 de lei. Pentru părul cărunt sau vopsit, având o lungime de 40 de centimetri, se plăteşte 150 de lei. Dacă părul era murdar sau încâlcit scădea până la 25 la sută din valoare.
         
  Una dintre târgujiencele care şi-au vândut părul pentru bani spune că o duce din ce în ce mai greu din cauză că pensia este mică. „Ducem o viaţă grea. Copiii mei abia se descurcă cu banii, pensia mea e mică şi nu îmi ajunge. Când tund părul nu îl arunc, îl ţin într-o pungă. Cu anii s-au strâns vreo două kilograme de păr şi am auzit că se caută“, mai spune o bătrână din Târgu-Jiu care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Părul se vinde prea ieftin

Gorjencele care s-au interest de tarife au spus să preţul oferit în schimbul părului este prea mic. „Am părul destul de lung şi mă gândeam să mi-l tund. Am venit aici la salon dar preţurile pe care le oferea firma respectivă erau prea mici“, a spus Antoaneta Căpraru din Târgu-Jiu. Salonului de coafură a mai fost gazdă la astfel de întâlniri. „Am fost de acord să intermediez aceste întâlniri deoarece câştig şi eu din afacerea asta. Femeile care vor să-şi vândă părul se tund aici la mine la salon“, a spus Nicolae Jitaru, administratorul salonului.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite