Târgu-Jiu: Gheorghe Nichifor, predă gorjenilor istoria prin intermediul radioului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasionat de istorie dar atras şi de jurnalism, profesorul Gheorghe Nichifor a găsit modalitatea de a le îmbina pe amândouă realizând emisiuni radio pe teme istorice.


Profesor de istorie şi director al Colegiului Naţional Ecaterina Teodoroiu din Târgu Jiu, Gheorghe Nichifor predă o altfel de istorie, pe calea undelor radio.
Nefiind gorjean, s-a stabilit la Târgu Jiu prin căsătorie, dar asta nu l-a împiedicat să se documenteze şi să aducă în faţa gorjenilor file din istoria judeţului.
Debutul a avut loc înainte de 1989, la Radio Timişoara dar după ce au apărut radiourile din Gorj, a debutat la Radio Omega Târgu Jiu cu emisiunea „Carte de istorie, cinste cui te-a scris!”. De-a lungul timpului a colaborat cu un alt radio, un alt ciclu celebru de emisiuni fiind realizat la Radio Târgu Jiu, „Reporter în ţara lui Cronos!”. Ultima serie de emisiuni gen lecţie de istorie este realizată tot la Radio Târgu Jiu sub titlul „Altfel despre istorie.”

S-a adaptat la  jurnalismul modern


Profesorul Nichifor a explicat iniţiativa sa radiofonică precizând că s-a adaptat jurnalismului de acum scoţând în faţă partea frumoasă a istoriei şi senzaţionalul: „E o încercare de prezentare a istoriei gorjului şi a celei naţionale şi universale într-o manieră modernă, foarte jurnalistică. A trebuit, chiar dacă au trecut şi nişte ani peste mine, să mă adaptez la modul modern de a face gazetărie, punând accentul pe ceea ce a fost spectaculos şi inedit, uneori chiar pe o istorie mai facilă dar la îndemâna publicului larg. Fiind mai pretenţios, poate plictiseam, dar acum se pare că am ieşit din tipare şi lucrurile merge bine.” Poveştile destul de interesante despre personalităţi ale Gorjului de altă dată nu se găsesc în cartea de istorie şi documentarea trebuie făcută de profesorul Nichifor într-un mod aparte: „Am aşa un fler când merg într-o arhivă şi nu trece lună să nu merg la o arhivă din Bucureşti, Arad, Cluj sau Timişoara sau chiar de aici la Târgu Jiu. Şi parcă mă duce Dumnezeu la câte o întâmplare din asta care are mai mult spectacol în ea, o culeg după care dau drumul la informaţie.”

L-a studiat atent pe Tudor Vladimirescu


O altă pasiune este scrisul, profesorul Nichifor având deja şapte cărţi publicate. Din păcate, foarte multe dintre poveştile radiofonice le-a uitat şi îi pare rău că nu le-a colecţionat: „Probabil nu va rămâne decât ideea că am făcut aşa ceva. Ce am făcut s-a dus în eter. Nu le-am colecţionat pe cele de la radio şi ceea ce am sunt doar articolele publicate în presa locală.” Personajele despre care vorbeşte sau scrie Gheorghe Nichifor sunt oameni de un anumiti tip comportamental, oameni aprigi şi ambiţioşi, dispuşi să facă lucruri mari. „Astfel de oameni caut în documentările mele şi aici au fost foarte mulţi. Nu e o întâmplare că Tudor Vladimirescu s-a născut în Gorj, aici trebuia să se nască! Pentru că acesta e tipul comportamental de care avea nevoie societatea românească atunci. Era un tip dezinteresat de propria sa persoană, nu a fost căsătorit niciodată, dar era dispus să facă fapte mari care să-l impună în ochii opiniei publice de atunci şi în ochii istoriei” a povestit profesorul Nichifor despre cel mai cunoscut personaj al istoriei Gorjului.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite