Târgu-Jiu: Georgiana Dragotiu a renunţat la catedră pentru atletism

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Jiu: Georgiana Dragotiu a renunţat la catedră pentru atletism
Târgu-Jiu: Georgiana Dragotiu a renunţat la catedră pentru atletism

Putea avea o profesie comodă, profesoară de limba română, absolvind facultatea de profil dar Georgiana a ales atletismul, un sport care te solicită la maxim şi nu-ţi lasă deloc timp liber.

Până la 17 ani Georgiana câştigase tot ce se putea la concursurile Liceului din Mătăsari, an de an la zilele liceului ieşind prima la probele de alergare. De mică avea talent pentru atletism deşi nu-l practica zi de zi neavând unde să se antreneze: „Eram prima la concursuri iar părinţii îmi spuneau că ar trebui să fac sport. Dar nu ştiam unde să merg să mă antrenez. Ei au fost de acord să urmez calea asta, au avut încredere în mine şi m-au sprijinit.” Drumul spre performanţă a început în 2003 când a luat parte la etapa judeţeană a Campionatului de cros pe Insula de pe Jiu. Participând la concurs cu colegii de la liceul din Mătăsari a fost observată de antrenorul Ion Bură de la Pandurii care a legitimat-o imediat deşi ea a continuat o vreme să se antreneze tot la Mătăsari pentru a termina liceul.

Şi-a ales greşit profesia


Dacă n-ar face sport Georgiana ar fi profesoară de română şi franceză, în perioada cât s-a antrenat la Pandurii urmând şi facultatea la Bucureşti deşi acum regretă că a ales această facultate:  „Cred că eram prea mică şi nu am realizat bine ceea ce vreau să fac, am ales să merg la litere şi să devin profesoară. După aceea mi-am dat seama că sportul era ceea ce doream să fac şi nu existau alte variante. Nu doream neapărat să lucrez în învăţământ, a fost mai mult o alegere de moment. Am luat examenul de admitere dar acolo am făcut continuu antrenamente însă nu constant. Mergeam la Bucureşti şi mă antrenam pe unde puteam, erau drumuri lungi, mai veneam aici la pregătire pentru că acolo nu aveam unde, trebuia să alerg pe pistă sau prin parcuri. Era dificil însă a durat totul doar patru ani. Era greu să le îmbin pe amândouă. Trebuia să aleg facultatea de sport să fiu aproape de ceea ce fac acum.”

Aleargă 30 de km pe zi


Prima medalie ca atlet la Pandurii a câştigat-o imediat ce a venit la Târgu Jiu, la o lună jumătate de antrenamente, alergând la semimaraton cu echipa. „Mi-au plăcut de la început probele acestea lungi pentru care am avut o atracţie deosebită. Primul maraton l-am alergat imeidat după debut şi am obţinut locul doi la individual iar cu echipa am luat două medalii de aur, la tineret şi la senioare” povesteşte Georgiana despre debutul său în acest sport. A alergat şi 1500 dar şi cros, mai puţin probele foarte scurte de 400 sau 800 de m, dar cele lungi îi plac cel mai mult.  Programul zilnic pentru un maratonist este extrem de greu şi poate alerga şi 30 de km pe zi: „Alerg şi în jur de 30 de kilometri pe zi când mă antrenez pentru maraton. Vacanţe nu prea sunt în atletism, poate după un maraton să primeşti câteva zile libere pentru refacere. Doar o săptămână pe an dacă o avem liberă, dar nu e sigur.”
Fiind vicecampioana României la campionatele de maraton de anul trecut, Georgiana a fost selecţionată pentru a participa la Balcandiada de Cros care va avea loc în noiembrie în Muntenegru.







Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite