Târgu-Jiu: George Drăghescu: „M-am născut poet şi m-am făcut actor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Jiu: George Drăghescu: „M-am născut poet şi m-am făcut actor“
Târgu-Jiu: George Drăghescu: „M-am născut poet şi m-am făcut actor“

George Drăghescu este cunoscut în Târgu-Jiu atât ca actor al Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu“ cât şi ca poet, colaborator a zeci de publicaţii de cultură. A publicat prima carte în 1992 şi se numea „Infern de cuvinte“.

Nu face parte din nicio uniune a scriitorilor sau vreun cenaclu literar. Nu pentru că nu ar aprecia astfel de lucruri ci pentru că George Drăghescu consideră că autenticitatea unui poet nu poate fi evaluată la un cenaclu sau de către un grup de scriitori. Nici concursurile nu-i sunt pe plac. Sunt subiective, gândeşte el. A participat la câteva dar nu vrea să vorbească despre asta. Singurele persoane cărora le arată, din când în când, poeziile sale sunt oamenii. A publicat mai multe cărţi dintre care trei îi sunt mai dragi: „Urme de înger“, „Jurnalului unui cabotin“ şi „Tăcerea din cupă“. A început să se joace cu versurile încă din clasa a patra. P e atunci, învăţătorul era subiectul preferat. Acum, George Drăghescu scrie despre toate lucrurile care îi preocupă de oameni, dragostea adevărată, moarte...

Printre scriitorii preferaţi de poetul târgujian se află atât autori străini cât şi români. „Nicolae Labiş, Nichita Stănescu, Lucian Blaga, George Bacovia, Edgar Poe, şi filosofi precum Nietzsche; Emil Cioran sau Petre Ţuţea“, a spus George Drăghescu. În ceea ce priveşte scriitorii de la nivelul judeţului Gorj, poetul s-a abţinut în a face comentarii precizând doar că este foarte bine că se scrie şi se publică foarte mult iar timpul va selecta cărţile şi autorii importanţi. 


Peste 50 de colaborări cu publicaţii de cultură
De ani buni, actorul şi poetul George Drăghescu se împacă de minune cu cele două pasiuni ale vieţii sale: actoria şi poezia. „Teatrul este zona mea de comunicare. M-am născut poet şi m-am făcut actor. În poezie mă regăsesc în timp ce, de pe scenă reuşesc să comunic cu lumea“, a spus poetul.
A scris în peste 50 de publicaţii, reviste de cultură şi ziare, dintre cele mai importante. 
De asemenea, poetul este mândru că a avut posibilitatea să cunoască oamnei importanţi precum Grigore Vieru, Marin Sorescu, Petre Stoica, Silviu Stănculescu, Dem Rădulescu, Leopoldina Bălănuţă.


Salariu de la teatru îi bagă îmtr-o revistă de poezie
Târgujianul este mândru că a avut prilejul să cunoască oameni importanţi dar şi pentru că a adus o picătură de cultură în oraş, prin revista „Ceaşca de Cafea“ pe care o tipăreşte. Revista a ajuns la numărul 71 şi a văzut lumina zilei ori de câte ori, George Drăghescu a avut posibilitatea să o scoată. „Sper ca această revistă să devină una importantă şi la nivel naţional. Atât cât o să trăiesc eu, revista aceasta o să apară, indiferent la ce perioadă“, a spus acesta. Banii pentru tipărirea revistei îi scoate din propriul buzunar fiind sprijinit uneori şi de prietenii care îi împărtîăşesc „nebunia“: poezia. Printre cei care au publicat în revista „Ceaşca de cafea“ se găsesc Gheorghe Grigurcu, un cunoscut critic literar şi poet, Ion Popescu Brădiceni, Mircea Bârsilă, Robert Şerban, Nicolae Dragoş sau Marian Dobreanu. 

Profil

 Născut: 16 mai 1968, Târgu-Jiu
Educaţie: student în ultimul an la Teatru şi Televiziune la Cluj
Familie: căsătorit, o fată
Ce-i place
„Îmi place filosofia. Îmi place să gătesc şi o fac cu dragoste pentru soţia şi fiica mea. Cea mai bună prietenă a mea este biblioteca. Sunt autodidact“, a spus Drăghescu.
Ce nu-i place
Nici lumea culturală nu este ocolită de oameni falşi. „Ipocrizia, meschinăria şi oamenii faşi nu mi-au plăcut şi nu-mi plac“, a spus poetul.
Aveţi vreo carte în lucru?
„Da. De fapt, este aproape gata. Se numeşte „Oarecum. Psalmi şi sper că în toamnă să apară“.
Când este o poezie bună?
„Cea mai bună poezie este cea pe care nu ai scris-o sau cea pe care o uiţi. Încerc să le uit pe toate“

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite