Târgu-Jiu: Galerie Foto/ Istoria judeţului Gorj, într-o nouă prezentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Jiu: Galerie Foto/ Istoria judeţului Gorj, într-o nouă prezentare
Târgu-Jiu: Galerie Foto/ Istoria judeţului Gorj, într-o nouă prezentare

Muzeul de Istorie al Judeţului Gorj se deschide mâine, după ce timp de şapte luni s-a aflat în proces de reamenajare. Vor fi expuse pentru prima dată fosilele unui animal preistoric vechi de trei milioane de ani, unica descoperire de acest fel din România, precum şi, tot în premieră, zestrea familiei generalului Gheprghe Magheru, unul dintre conducătorii Revoluţiei de la 1848 şi, apoi, deputat de Gorj.

Istoria judeţului Gorj are de mâine o nouă prezentare mult mai atractivă pentru vizitatorii care vor veni la Muzeul de Istorie, care a fost transformat în totalitate. Au fost amenajate noi săli de expunere, cu obiecte foarte vechi, unele chiar de milioane de ani şi unice în România. Angajaţii muzeului lucrau astăzi de zor la ultimele retuşuri. Potrivit lui Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj, suma cheltuită pentru lucrările de amenajare se ridică la 76.000 de lei, asta pentru că reabilitarea a fost executată cu personal propriu şi prin colaborare cu diverşi specialişti. Au fost realizate noi săli de expunere. „A fost amenajată o peşteră şi un om preistoric, pentru a arăta modul de viaţă din timpurile respective. Alte noutăţi sunt: bordeiul şi locuinţe de suprafaţă, structuri de zidărie romană, cuptorul roman, atelierul de fierărie, catapeteasma, Zestrea Magherilor, care ocupă o sală întreagă, oraşul Târgu-Jiu, în perioada interbelică, Lagărul de la Târgu-Jiu, Şcoala Bunicilor – o clasă veche cu un clopot de şcoală de la 1808, Casa Minerului şi perioada de industrializare a judeţului“.


Zestrea Maghereştilor, scoasă la lumină

Cea mai spectaculoasă sală de expoziţie este «Zestrea Maghereştilor», care cuprinde obiecte de mobilier, blazonul familiei, documente, colecţie de cărţi, fotolii, argintărie. Toate acestea au fost donate la sfârşitul anului trecut de către Vlad Magheru, un strănepot şi unul dintre singurii descendenţi ai generalului Gheorghe Magheru.


• Fosile de animal preistoric vechi de trei milioane de ani

Una dintre cele mai valoaroase piese ale muzeului sunt fosilele provenite de la un an animale preistoric, denumit gazelă, care au o vechime de trei milioane de lei. Dumitru Hortopan spune că specialistul care a coordonat lucrările de restaurarea l-a informat că Europa mai există opt asemea descoperiri, iar în România sunt unicele exponate. Fosilele de gazelă au fost găsite în anul 1992, după care au fost restaurate, iar acum sunt expuse pentru prima dată.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite