Târgu-Jiu: Funcţionarul de la Evidenţa Persoanei care a fost pe trei teatre de război din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A participat la trei misiuni internaţionale de menţinere a păcii în Angola, Congo şi Afganistan. Între timp s-a pensionat şi lucrează ca funcţionar public în cadrul Serviciului Public de Evidenţă a Persoanei Gorj.

Prima dată a plecat din ţară în anul 1996 în Angola, unde a fost ofiţer de legătură. Ion Vlad a trecut prin momente dificile, când a fost capturat de rebeli şi a fost la un pas să-şi piardă viaţa, dar l-a salvat talentul de a comunica şi de a cunoaşte o altă limbă străină în afară de limba engleză care era obligatorie. Pedeapsa pe care rebelii o aplicau celor capturaţi era de tăiere a capului. A reuşit că comunice cu rebelii în limba portugheză şi a descoperit astfel că unul dintre ei absolvise facultatea de medicină în România. A reuşit să scape nevătămat. În Angola a îndurat şi condiţii vitrege de viaţă, dar până la urmă şi-a îndeplinit cu success misiunea.
Ion Vlad nu a putut să stea foarte mult timp acasă, aşa că în anul 2001 a plecat în Congo, unde a activat ca ofiţer de legătură. Pe lângă faptul că trebuia să se apere de duşmani, Vlad a fost nevoit să se păzească şi de animalele sălbatice pentru a rămâne în viaţă. Noaptea se acoperea pentru a se proteja de şerpi, iar în plus trebuia să fie foarte atent ca termitele să nu ajungă până la el. A fost nevoit să găsească tot felul de soluţii pentru a supravieţui.

A fost nevoit să se apere de şerpi şi termite

Misiunile la care a participat erau foarte dificile şi a fost pus în postura să se descurce fără niciun ajutor şi într-un mediu ostil. A reuşit să treacă peste toate greutăţile şi s-a întors sănătos acasă. „În Congo, eram pur şi simplu paraşutaţi într-o iarbă de doi metri înălţime şi trebuia să ne descurcăm. Căutam cărăruile bătute de animale şi cursurile de apă pentru a ajunge la aşezările umane. Scopul nostru era să aflăm unde se ascund forţele rebele. Auzeam cum rage leul şi alte animale, dar noi trebuia să ne îndeplinim misiunea. Noaptea mă acopeream cu o plasă pentru ca şerpii să nu ne muşte. Apoi mai era o problemă cu termitele, pentru că dacă ajungeau la noi eram morţi. Şi procurarea hranei era o problemă. Când am găsit o varză mi s-a părut că am descoperit nu ştiu ce delicatesă“, ne poveste Ion Vlad.
Ultima misiune la care a participat a fost în Afganistan, alături de armata americană. A fost uimit de tehnica de luptă foarte avansată a americanilor.

Nemulţumit de pensie

 A fost apreciat pentru activitatea depusă, astfel încât a pimit foarte multe distincţii din partea unităţilor armatei în cadrul cărora a activat în misiunile internaţionale. Vlad Ion nu se bucură însă de acelaşi respect în ţară, pentru că a fost nevoit să se retragă din armată şi să iasă la pensie, dar veniturile primite după ce şi-a riscat viaţa sunt total nemulţumitoare. „Am fost nevoit să mă retrag ca urmare a restructurilor care au avut loc. Am ieşit la pensie cu un venit de doar 1000 de lei. A trebuit să muncesc pentru că banii erau insuficienţi. Acum pensia a crescut, dar consider că este tot mică în raport cu activităţile pe care le-am desfăşurat“, spune Ion cu amăriciune.

Întrebări şi răspunsuri

Ce scenă din timpul misiunilor la care aţi participat a rămas vie în mintea dumneavoastră?
Sunt mai multe. De exemplu, în Congo am văzut un şarpe în lungime de 11 metri, care fusese omorât de localnici, şi în interior a fost găsit un copil pe care îl îngiţise. În Angola, am fost capturaţi de forţele rebele, care obişnuiau să-i decapiteze pe prizonieri şi să le vândă apoi maşinile. Şansa mea a fost că am învăţat portugheza în trei-patru luni şi am reuşit să comunic cu ei. Astfel, am aflat că unul dintre rebeli făcuse facultatea de medicină în România. Ne-a lăsat să plecăm şi nici maşina nu ne-au mai luat-o.
Ce v-a determinat să plecaţi în aceste misiuni?
Am dorit în primul rând să mă perfecţionez şi să capăt mai multă experienţă. A fost o provocare pentru mine şi am vrut să ies învingător. A contat şi partea materială, pentru că salariul pe care îl primeam nu era foarte mare.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite