Fermieri europeni, după model italian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei fraţi din Gorj au înfiinţat o fermă cu experienţa şi banii câştigaţi în străinătate. Vernel, Mihai  şi Liviu Pătruică au „furat“ secretul succesului de la agricultorii din Peninsulă şi au mizat pe investiţii în utilaje moderne, importate din Germania şi Italia.

Cu ajutorul fratelui lor mai mic, Vernel şi Mihai Pătruică, în vârstă de 41, respectiv  34 de ani, au reuşit să-şi pună pe picioare propria afacere, cu bani câştigaţi peste hotare. Au muncit mult, dar acum sunt proprietarii unei ferme de creştere a vacilor de lapte aflată în localitatea Curtişoara, la 10 kilometri de Târgu-Jiu.

image

Mihai a lucrat timp de cinci ani, iar Vernel chiar 15 la o firmă de construcţii din Italia. Lună de lună, lefurile le-au trimis fratelui lor, Liviu, de 29 de ani, care s-a ocupat, în ţară, de întocmirea documentaţiei. Au revenit şi ei în ţară, în urmă cu doi ani, şi de atunci au achiziţionat 17 hectare de teren şi 40 de bovine din rasele Holstein şi Bălţată Românească. Din Italia şi-au cumpărat semănători pentru grâu şi porumb, un cultivator, o maşină pentru erbicidat, pompe de irigat, un tractor, o cositoare, un tanc de răcire a laptelui şi multe alte utilaje.

Automat cu lapte în Piaţa Centrală

Investiţia totală s-a ridicat la 300.000 de euro, însă o parte din bani au fost obţinuţi din fonduri nerambursabile, prin Măsura 1.2.1. „Ferma a fost dotată şi cu aparate de muls şi 10 cuşti cu hrănitoare pentru viţei, luate cu 360 de euro bucata, acestea din urmă fiind aduse din Germania. Toate au fost achiziţionate cu fonduri europene“, spune Mihai Pătruică.

image

O hrănitoare pentru viţei a costat 350 de Euro

Fiecare vacă din rasa Holstein a costat 400 de lei şi poate da zilnic chiar şi 40 de litri de lapte. La fermă, cei trei fraţi au 18 vaci cu lapte şi opt juninci, restul fiind viţei şi tăuraşi. Vitele primesc doar hrană ecologică: iarbă, lucernă, fân, tărâţe sau porumb măcinat. Din laptele pe care îl produc, 100 de litri alimentează în fiecare zi automatul pe care fraţii Pătruică l-au amplasat în Piaţa Centrală din Târgu-Jiu şi pentru care au plătit nu mai puţin de 40.000 de lei. „Eu zic că afacerea este una durabilă. Laptele este foarte bun, asta pentru că punem hrana animalelor pe primul plan. Totul ar merge mult mai bine dacă statul român ar acorda credite cu dobânzi mai avantajoase şi subvenţii mai mari. De pildă, la italieni, dacă o vită consumă zilnic de cinci euro, trei euro sunt subvenţionaţi de stat. Tot acolo, un litru de motorină specială pentru agricultură costă numai 47 de cenţi, nu ca la noi“, a precizat Vernel. Fraţii Pătruică au ajuns să cunoască bine situaţia din Italia, pentru că, înainte de a se lansa în afaceri, au studiat în amănunt modul în care îşi desfăşoară activitatea agricultorii din Peninsulă. „Vizitam în fiecare an un târg de animale din Treviglio şi chiar ne-am împrietenit cu un fermier de acolo. Am fost să vedem ferma lui, unde creştea 400 de vaci şi 2.000 de viţei. Totul era pus la punct, iar ferma se număra printre cele bine cotate. De regulă, agricultorii italieni folosesc tehnologie de ultimă generaţie şi au totul computerizat şi calculate la fix. Nu ies deloc în pierdere“, explică Mihai Pătruică.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite