Târgu-Jiu: Zeci de mii de gorjeni aşteaptă zahărul şi făina de la Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Jiu: Zeci de mii de gorjeni aşteaptă zahărul şi făina de la Uniunea Europeană
Târgu-Jiu: Zeci de mii de gorjeni aşteaptă zahărul şi făina de la Uniunea Europeană

De la 1 septembrie vor fi distribuite în tot judeţul pachetele cu alimente pentru persoanele nevoiaşe. Numărul persoanelor cu venituri mici din judeţ care vor beneficia de acest program este dublu faţă de anul trecut.

Aproape 45.000 de persoane nevoiaşe din judeţul Gorj vor primi luna viitoare făină si zahăr de la Uniunea Europeana. Cantitatea de alimente care va ajunge în Gorj este dublă faţă de cea de anul trecut întrucat numarul beneficiarilor este mult mai mare în acest an. O persoană va primi 4 kilograme de zahar si 15 kilograme de făina. Anul trecut beneficiau de acest program persoanele care primeau ajutor social şi pensionarii de CAR. Membrii Uniunii Europene au decis ca în 2009 în acest program să fie incluşi şomerii, toţi pensionarii cu venituri sub 400 de lei precum şi persoanele cu handicap grav sau copiii şi adulţii neinstituţionalizaţi. „Aşadar, în Gorj sunt 11.455 de persoane care beneficiază de ajutor social, 8207 şomeri indemnizaţi,  20.189 pensionari cu venituri sub 400 lei şi 4420 de persoane cu handicap, copii sau adulţi nenstituţionalizaţi. Întreaga sumă prevăzută pentru achiziţionarea a 860 de tone de zahăr şi făină pentru gorjeni se ridică la19 miliarde de lei vechi“, a declarat Marcel Burciu, repreznetantul Serviciului de Gestionare a Deşeurilor implicat în acest program. La nivelul muncipiului Târgu-Jiu, în evidenţe se află 5000 de persoane. „La noi în baza de date sunt  înregistraţi 5000 de săraci, dintre aceştia 421 primesc ajutor social“, a precizat Alina Truşcă, şef  Serviciu Protecţie Socială.

Pensionarii  sunt nerăbdători să primească pachetele


Majoritatea beneficiarilor sunt pensionarii. Aceştia spun că abia aşteaptă zahărul şi făina de la europeni. „Ne-au anunţat cei de la Primărie că vin pachetele. Eu mi-am aranjat un loc în cămară în care să le depozitez. Foarte bine că s-au gândit şi la noi. Eu am o pensie de 320 de lei, este puţin pentru că toate sunt scumpe“, a spus Raisa Abloiu, de 75 de ani din Băleşti.
De transportul alimentelor  se ocupă o firmă din Ungaria care a  câştigat licitaţia. Cheltuielile de decontare şi verificările programului se face prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Gorj. Reprezentanţii instituţiei spun că o parte din alimente vor ajunge după data de 26 august, iar restul în luna septembrie. „Toate acestea vor fi depozitate şi păstrate în depozitul Direcţiei Judeţene de Accize Vamale Târgu-Jiu de pe strada  Narciselor. Noi vom avea în vedere condţiile de păstrare precum şi transportul alimentelor“, a declarat Constantin Negrea, director  adjunct. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite