Erou de la Păuliş, refuzat de medici la internare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Ionescu a fost lăsat să aştepte pe scările de la intrarea în Secţia de Balneofizioterapie
Vasile Ionescu a fost lăsat să aştepte pe scările de la intrarea în Secţia de Balneofizioterapie

Vasile Ionescu, decorat pentru meritele de pe front în al Doilea Război Mondial, nu a fost primit la Secţia de Balneofizioterapie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu. Medicul implicat în scandal susţine că gorjeanul era prea bătrân ca să suporte procedurile de tratament. Managerul unităţii spune că bărbatul trebuia internat.

O anchetă internă este în derulare la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Târgu-Jiu, în urma unui nou scandal care a avut drept scenă unitatea medicală. Unui veteran de război i-a fost refuzată, vineri, internarea la Secţia de Balneofizioterapie, bătrânul fiind lăsat să aştepte în zadar pe scările instituţiei. „Nu se poate aşa ceva! Am fost la medicul de familie, care mi-a dat trimitere pentru internare la Balneofizioterapie. Am venit la spital şi am vorbit cu doamna doctor Daniela Creţu, care n-a vrut să mă primească. Mi-a cerut să-I aduc trimitere de la un medic de la policlinică“, a povestit Vasile Ionescu, de 88 de ani, supravieţuitor al bătăliei de la Păuliş, din cel de-al Doilea Război Mondial.

Refuzat în salon, lăsat pe scări

Bătrânul spune că a obţinut documentul solicitat şi, revenit la SJU, a reuşit, într-o primă etapă, să-şi întocmească actele necesare la biroul de internare. „După aceea m-am dus acasă, ca să mă pregătesc, aşa cum face oricine. Când m-am întors, doamna doctor Creţu n-a mai vrut să mă interneze. Îmbrăcat în pijamalele pe care mi le-au dat cei de la spital, am stat pe scări, în loc să stau în salon“, a mai spus bătrânul. În cele din urmă, Vasile Ionescu a fost nevoit să plece acasă. Gheorghe Neaţă, manager al SJU până la începutul acestei săptămâni, a decis să declanşeze o anchetă în acest caz, pentru a verifica reclamaţia veteranului gorjean. În schimb, medicul Daniela Creţu se disculpă, spunând că procedurile de balneofizioterapie nu sunt permise în cazul unui pacient cu vârsta lui Vasile Ionescu. „Din momentul în care se internează, pacientul se află în răspunderea mea. Eu nu pot să-mi dau acceptul pentru această internare, din moment ce procedurile sunt interzise unui pacient de vârsta dumnealui, pentru că există un risc crescut să apară accidente vasculare sau alte complicaţii grave“, a declarat Daniela Creţu. În plus, aceasta îi reproşează bătrânului faptul că, după înregistrarea la biroul de internare, a părăsit unitatea. „Pacientul nici nu era în spital atunci când trebuia să se interneze! Dacă suferea vreun accident sau mai ştiu eu ce se întâmpla cu dumnealui în perioada în care figura ca internat, atunci eu răspundeam. Din acest motiv, am anulat internarea, iar o alta se putea face peste 72 de ore“, a adăugat medicul. Daniela Creţu îi acuză şi pe angajaţii biroului de internare că nu au respectat procedura stabilită pentru astfel de cazuri. „Foaia de internare trebuia să conţină avizul meu, fără de care pacientul nu putea fi internat. Eu nu l-am pus, pentru că, aşa cum spuneam, riscurile erau foarte mari. Cu toate acestea, i s-a făcut internarea. Am sesizat problema conducerii spitalului“, a mai spus ea.

„Dacă acceptă riscurile, poate fi internat“


Vasile Ionescu fusese informat însă în legătură cu riscurile pe care le presupunea balneofizioterapia şi semnase o declaraţie potrivit căreia şi le asuma. Constantin Pălivan, directorul medical al SJU Târgu- Jiu, care a demisionat din funcţie marţi, spune că, în acest caz, pacientul trebuia internat. „Orice act medical şi orice manevră au anumite riscuri, care sunt clare. Acestea trebuie să-i fie explicate bolnavului şi, dacă el le acceptă, poate fi internat. Dumnealui s-a prezentat la Secţia de Balneofizioterapie şi a cerut să fie internat şi să urmeze procedurile specifice. Dacă bolnavul respectiv îşi asumă riscurile şi semnează, atunci le face pe riscul dumnealui. Nu ştiu nimic în legătură cu avizul pe care doamna doctor nu şi l-a pus pe foaia de internare. Se va verifica acest aspect“, a precizat Pălivan. Acesta a subliniat şi el că veteranul a greşit atunci când a părăsit spitalul. „Dacă în perioada asta dă o maşină peste dumnealui şi figurează ca internat, atunci medical poate fi tras la răspundere. E foarte greu să ai 60 de bolnavi şi să-i supraveghezi. Odată ce are foaia completată, responsabilitatea este a medicului care l-a internat şi a celui de gardă“, a conchis Pălivan.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite