Târgu-Jiu: Costel Dobriţescu a realizat peste 1000 de tablouri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timpul liceului făcea pirogravuri cu Hendrix şi Presley, pentru a plăti taxele la cămin. A descoperit tainele sculpturii şi artei religioase şi a refăcut o serie de picturi degradate din interiorul şi exteriorul unor biserici.  

A început să deseneze de la vârsta de cinci ani. Costel Dobriţescu spune că este o moştenire de familie. „Am avut un unchi, nu l-am cunoscut, pentru că a murit tânăr, dar auzisem că era un adevărat artist. Picta şi sculpta icoane. Şcoala gimnazială am urmat-o în satul natal. Ulterior am urmat  cursurile la Liceul Industrial din Sadu şi în paralel Şcoala Populară de Artă din Târgu-Jiu“.  Din 1972 a început să fie preocupat de pictură, metaloplastie, pirogravură şi sculptură. „De atunci m-am apucat serios de pictură. Primul tablou realizat în ulei a fost la vârsta de 17 ani. Mi-am făcut un autoportret. Am muncit mult la această lucrare“. Ca să se întreţină singur la liceu vindea pirogravuri făcute manual.„Făceam pirogravuri pe lemn de tei. Desenam chipul lui Jimi Hendricks şi Elvis Presley şi apoi le vindeam sub formă de insigne la colegii de liceu ca să-mi plătesc căminul. Am realizat şi tablouri în pai de orz. Pe atunci nu aveam şevalet şi pictam pe uşa dulapului peisaje, flori chiar în faţa colegilor“, îşi aminteşte artistul.

Peste o mie de tablouri în 35 de ani 

În 35 de ani pictorul a realizat peste 1000 de tablouri. „Peste 200 de creaţii personale am dăruit prietenilor, artiştilor, oamenilor de cultură“. O vreme a fost pictor decorator în comerţ, iar de 24 de ani lucrează la CEC Bank Târgu-Jiu, însă vreme de peste trei decenii s-a dedicat picturii. Costel Dobriţescu poate fi văzut în fiecare zi în Parcul municipal, lângă atelier, pictând în natură. Are tablouri în colecţii particulare din ţară şi din străinătate. „Până în prezent am avut 19 expoziţii personale în Târgu-Jiu şi Bucureşti şi zeci de expoziţii de grup. Am participat la două tabere internaţionale de la Curtişoara, şi la tabăra de pictură Maramurş, unde am avut expoziţie de tablouri la Sighetul Marmaţiei“. Din cauza lipsei de spaţiu pictorul şi-a expus lucrările în sediul CEC Bank. De asemenea, creaţiile artistului pot fi văzute şi pe holul Băncii Naţionale, filiala Gorj.  În prezent are un proiect pregătit care se numeşte „Fictura“, cuprinzând 60 de lucrări, şi urmează a fi concretizat printr-o expoziţie în noiembrie sau decembrie în funcţie de spaţiul disponibil.

„Sculptura am învăţat-o de la un prieten din Leleşti“


Costel Dobriţescu a învăţat să sculpteze icoane pe lemn. „Sculptura am învăţat-o de la un prieten din comuna Leleşti. Era fiu de fierar, făcea dălţi. El mă învăţa să sculptez icoane pe lemn, iar eu îl învăţam despre tainele picturii“. Pe lângă desen, pictură şi sculptură, a făcut şi arta religioasă, monumentală şi multe icoane pictate, sculptate sau combinând cele două tehnici. „Pictam şi sculptam icoane pe care le-am donat ulterior pe la biserici. Am refăcut pictura exterioară de la Biserica din Botorogi“. Costel Dobriţescu scrie şi poezii. Este autorul unui volum de versuri numit „Imperiul Privirii“. „Încă din timpul liceului am scris poezii,  iar 1977 am publicat prima mea carte de versuri “, încheie artistul.
Explicaţie foto: Artistul poate fi văzut zilnic la atelierul din Parc pictând sau sculptând icoane.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite