Târgu-Jiu: Nicolae Daviţoiu, scoate bani din piatră seacă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Jiu: Nicolae Daviţoiu, scoate bani din piatră seacă
Târgu-Jiu: Nicolae Daviţoiu, scoate bani din piatră seacă

Este un adevărat deschizător de drumuri: a înfiinţat prima şcoală de şoferi amatori din România, primul depozit angro şi prima casă de amanet din Gorj.

Ce-i place
Apreciez în primul rând la cei din jurul meu seriozitatea, cu toate că ceastă calitate o întâlnesc din ce în ce mai rar. Îmi mai place să mă ocup de amenjările interioare şi de design. Toate restaurantele le-am amenajat după concepţia mea.


Ce nu-i place

Nu suport oamenii parşivi şi lingăi. Şi cei parveniţi sunt periculoşi. Nu-mi place dezastrul care e în ţară atât în ceea ce priveşte moralitatea, cât şi infrastructura.


Întrebări şi răspunsuri

Spiritul antreprenorial pe care trebuie să-l aibă orice om de afaceri s-a manifestat şi în perioada regimulului comunist?

N.D. Mai făceam câte o şmecherie, în perioada în care eram student, cu blugi, wiskey, lucruri din astea.

Făceaţi asta pentru a face rost de bani de buzunar?

N.D.: Da, mai mult pentru bani de buzunar, pentru că nu pot spune că era o afacere la modul propriu-zis.
Era periculos în timpul respectiv să vă ocupaţi cu asemenea activităţi?

N.D.: Bineînţeles, pentru că stăteau ăştia cu ochii pe noi. Dar noi făceam un comerţ doar pentru a avea şi noi bani de bere şi pentru a merge la o cârciumă.


A fost printre primii oameni de afaceri din judeţul Gorj şi mai tot timpul a fost cu un pas înaintatea concurenţei. A intrat în afaceri la doar câteva luni după căderea regimului comunist. A înfiinţat prima şcoală de şoferi amatori din România, afacere care a avut mare succes. „În 1990, în luna martie,am deschis firma şi în anul 1993 am luat locul trei pe ţară în topul firmelor private. Prima dată am început cu o şcoală de şoferi amatori. A fost prima şcoală de şoferi amatori din România. În doi ani de activitate, am făcut şoferi cât au făcut toate şcolile de şoferi de stat până în 1990. Am făcut 24.500 de şoferi în doi ani, din ’90 până în ’92“, a povestit Nicolae Daviţoiu.

A făcut rost de bani de la cei care doreau să ajungă şoferi

Atunci când a intrat în afaceri, Nicolae Daviţoiu nu a avut bani, ci doar o idee, care a, dat roade. „Nu am avut bani şi nici nu am luat din altă parte. Am dat drumul la şcoala de şoferi şi organizam preselecţie. Erau foarte mulţi candidaţi. Erau de ordinul sutelor şi făceam preselecţie pentru a fi declaraţi admişi la şcoala de şoferi. Taxa de preselecţie era 100 de lei. Se dădeau nişte chestionare. Dacă luai bine, dacă nu mai puteau încerca. Aveam la fiecare strigare câte 500-600 de oameni şi dădeam cam în jur de două ori pe zi. Cursurile începeau pe 1 şi pe 15. Între timp, dădeau preselecţia 4000-5000 de persoane şi numai din taxa de preselecţie am luat două Dacii şi cu taxa de înscriere, care era, în cazul în care se folosea maşina noastră, undeva la 200 de lei pe vremea aia, şi dacă era cu maşina clientului, era în jur de o sută şi ceva. Taxa de preselecţie era normală: 50 de lei. Din taxa de preselecţie am luat primele două maşini şi, după prima lună, am luat alte patru maşini din taxa de înscriere şi de urmare a cursurilor. A fost o afacere bănoasă. În primul an după ce am deschis, am strâns în jur de un milion două sute sau un milion trei sute de lei“.

Primul angro şi casă de amanet din Gorj

S-a apucat apoi de o altă afacere, şi aceasta tot ceva nou la vremea respectivă. „Am deschis un depozit angro, care mergea în paralel cu şcoala de şoferi. Am început cu băuturile de Arad, importuri de produse alimentare de la unguri. A fost primul angro din oraş. După aceea, am dat drumul în paralel şi la prima casă de amanet din Gorj“.
A lăsat toate afacerile pe care le avea şi a început să investească în ceea ce sufketul îi dădea ghes. În anul 2000 a cumpărat popasul turistic Jaleşul, care îl atrăgea de mic copil. „L-am cumpărat de la licitaţie. Era un mic popas al Cooperaţiei, de pe vremea lui Ceauşescu. Este situat şi într-o zonă deosebit de frumoasă, între albiile Jaleşului. Acolo se împart în cele trei braţe. E frumos şi mi-a plăcut de când eram mic, de la 7-8 ani de când pescuiam pe acolo zglăvoace şi păstrăvi. De atunci am pus ochii pe el şi l-am şi luat. De obicei, mie ce mi-a plăcut tot timpul am cumpărat“. În anul 2007 a cumpărat terenul şi o baracă din Parcul Central chiar în locul unde a funcţionat altădată renumitul restaurant «Doina Gorjului». A reînviat localul de tradiţie prin construirea unui restaurant din lemn, cu specific românesc. În afaceri trebuie să fii jidan. În afaceri trebuie să mai poţi spune şi nu, trebuie să ştii când te opreşti“, încheie Nicolae Daviţoiu.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite