Târgu-Jiu: Alina Dănăşel vrea să ajungă arbitru în Liga I

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Jiu: Alina Dănăşel vrea să ajungă arbitru în Liga I
Târgu-Jiu: Alina Dănăşel vrea să ajungă arbitru în Liga I

Arbitrajul nu a fost o pasiune iniţial dar a apărut dintr-o conjunctură în viaţa ei iar acum a devenit principala preocupare. Alina Dănăşel studiază jurnalistica la Arad dar vine în fiecare weekend la Târgu Jiu pentru marea sa pasiune – arbitrajul.

Totul a început în clasa a X-a când juca fotbal la echipa liceului Spiru Haret unde îl avea antrenor pe fostul arbitru Marius Zgovancu. După ce a participat la câteva competiţii în ţară Alina a devenit interesată de fotbal. După ce antrenorul Zgovancu, care le era profesor de sport, a plecat din liceu fetele au decis să se apuce de arbitraj.  „Am făcut cursurile fiind elevă şi eram d o ciudăţenie printre colegi. Erau curioşi, mă întrebau cum e să fi arbitru şi de ce mi-am ales asta” povesteşte acum Alina care nu a avut acordul părinţilor pentru a merge la arbitraj: „Părinţii n-au prea fost de acord la început crezând că poate vin bătută acasă. Ziceau că e urât să arbitrezi la meciuri de judeţ dar eu am insistat. Le-am spus ca dacă voi lua bătaie vreodată nu mă mai duc. Dar asta nu s-a întâmplat până acum şi sper să nu se întâmple niciodată.”

Nu ştia nimic de arbitraj

Înainte de a absolvi cursul de arbitri Alina nu ştia mai nimic despre arbitraj, doar ce îi mai spusese profesorul Zgovancu care antrena echipa de fete. „De fapt nici despre fotbal nu ştiam mai nimic dar am învăţat pe parcurs şi mi-a plăcut. Pot să spun că antrenorului de atunci îi datorez cariera aceasta din arbitraj” a explicat Alina alegerea sa. După absolvirea cursului a promovat apoi toate examenele până la categoria I care a primit-o anul acesta luând cea mai mare notă la examenul scris, chiar mai mare decât băieţii cu care a dat examen. Acum urmează  să participe la examenul de promovare la nivelul Ligii a III-a în arbitraj şi aşteaptă cu nerăbdare examenul: „Să văd ce şanse am la examenul fizic, pentru că teoretic sunt pregătită. Examenul e la Craiova şi acolo sunt multe atlete care se descurcă mult mai bine la probele fizice dar eu cred că o să mă descurc mai bine ca ele la teorie.” Deocamdată aşteaptă să apară şi locuri la fete pentru că pentru asistenţi sunt doar 15 locuri la băieţi: „Nu putem concura cu ei pe locuri pentru că nu prea avem noi şanse în faţa băieţilor. Poate la teorie, dar la probleme fizice  e mai greu pentru că nu se dau probe diferenţiate. Trebuie să alergăm 2000 de metri pentru nota şapte la teste. Dar voi merge la examen măcar să văd cum e.”

Vrea să fie crainic de televiziune


Jurnalismul a fost o alegere de moment pentru Alina care a mers la Arad să se înscrie la facultate fără să ştie unde anume: „Am vrut să dau la Poliţie iniţial dar am fost respinsă la înălţime şi am renunţat la idee. Am ales Aradul ca oraş şi când am ajuns acolo am ales să merg la jurnalism dar m-am decis la faţa locului.” Între timp a şi încercat, studentă fiind, să scrie la ziarul Obiectiv Gorjeasn timp de 3-4 luni iar acum aşteaptă ultimul an de facultate pentru a se axa pe televiziune şi radio: „Vreau să fiu crainic de ştiri sportive. După ce termin facultatea vreau să fac şi un master în jurnalism, probabil la Craiova. Sper să lucrez apoi în televiziune. Dacă mă stabilesc aici îmi va fi mai uşor să mă pregătesc doar pentru arbitraj.”


Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite