Târgu-Jiu: Cristian Duvlea a făcut din artizanat o afacere profitabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Meşterul confecţionează manual piese de mobilier din lemn pentru  grădini, terase  ori restaurante.  Îşi propune să îi înveţe pe tineri să descopere tainele artei tradiţionale gorjeneşti.

De la vârsta de zece ani i-a plăcut să prelucreze lemnul. A început să confecţioneze diferite produse de artizanat pentru casă. „Făceam tot felul de jucării, maşinuţe, morişcă din lemn şi ulterior îi dădeam drumul pe baltă când bătea vâtul. Dat fiind că am trăit la ţară mi-a plăcut natura. Toată ziua stăteam în pădurea de la Preajba. Adunam lemne şi începeam să lucrez diverse“, spune artizanul. În liceu confecţiona produse de artizanat din rădăcini de copaci. „Colecţionam tot felul de rădăcini de copaci pe care le modelam şi  le dădeam un aspect artistic. Mi-am făcut scaune, măsuţe, bănci, leagăn în stil rustic toate lucrate manual“. Cristian Duvela a învăţat mai multe secrete ale meseriei de la diverşi sculptori din judeţele Maramureş, Bistriţa, Alba.

O piaţă pentru promovarea artei tradiţionale

Din dorinţa de a promova arta tradiţională gorjenească a deschis la Târgu-Jiu o piaţă pentru expunerea produselor artizanale. „Peste un miliard am investit ca să deschid această piaţă pentru expunerea produselor. Chiar la intrare în Târgu-Jiu, am pus la dispoziţie mai multe locuri şi pentru alţi artizani care vor să-şi dezvolte afaceri din artizanat. Până acum am confecţionat măsuţe, scaune, bâncuţe şi balansoare din lemn de frasin, carpen sau stejar pentru terase sau restaurante. Lemnele sunt strânse din păduri sau cumpărate“, mai spune Duvlea. „Acest meşteşug presupune o anumită tehnologie. Decojirea lemnului se face cu mare grijă pentru a nu strica aspectul natural al lemnului. Se lasă să se usuce după care se dă cu straturi de ulei de motor neuzat. Vreau să atrag tineri să-i învăţ meseria asta pentru că au dispărut meşterii populari la noi în judeţ. Nimeni nu se mai ocupă de asemenea activităţi“, povesteşte Cristian Duvlea.

A avut o fabrică de săpun

Artizanul a avut până în 2007 o fabrică de săpun. Din cauza numeroaselor condiţii impuse de Uniunea Europeană Cristian Duvlea a fost nevoit să-şi închidă fabrica. „La Preajba, acolo unde am crescut am construit o fabrică de prelucrare a săpunului. A mers foarte bine. Toate penitenciarele şi spitalele din Craiova, Târgu-Jiu, Deva, Severin şi Ploieşti erau asigurate cu săpun pentru rufe. Din păcate, nu mi-am putut permite din motive financiare să continui afacerea. În locul fabricii mi-am deschis atelierul personal unde confecţionez produse din artizanat“. Cristian Duvlea este iniţiatorul şi preşedintelel Uniunii Naţionale a Patronatelor cu Capital Privat din România, filiala Gorj. Uniunea funcţionează începând cu luna martie a acestui an şi are ca obiectiv susţinerea, romovarea, reprezentarea şi apărarea intereselor patronilor care desfăşoară activităţi economice autorizate. „Îmi propun să sprijin şi să consiliez în mod gratuit tinerii care vor să înceapă o afacere“, încheie artizanul

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite