Târgu-Jiu: Sabin Cozmulescu îi învaţă pe tineri tainele televiziunii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Jiu: Sabin Cozmulescu îi învaţă pe tineri tainele televiziunii
Târgu-Jiu: Sabin Cozmulescu îi învaţă pe tineri tainele televiziunii

Pentru că are multă răbdare, tinerii vin să deprindă de la el cum să filmeze, să facă muncă de teren, regie, montaj, sunet, lumini, orice trebuie făcut într-un studio de televiziune.

Sabin, alintat Boşo de colegii de breaslă, nu şi-a descoperit pasiunea pentru televiziune decât târziu pentru că în perioada în care-şi terminase studiile sigurul post de televiziune din ţară era cel public. În tinereţe a lucrat în construcţii şi minerit, timp de 18 de ani a văzut televiziunea  doar de acasă, uitându-se mai mult la posturile tv sârbeşti pentru că la TVR 1 nu era nimic interesant. „Am început să lucrez în televiziune din întâmplare. Nu avea nicio legătură cărbunele cu camera de filmat. Când am început să lucrez în media, eram un soi de producător-administrator, ocupându-mă de spatele frontului. Era o nebunie televiziunea în perioada aia“. Era perioada sistemelor analog, camerele de filmat aveau 7-8 kg, se filma pe bandă, iar epoca digitală nu se întrezărea.

Am furat meserie

Sabin era omul bun la toate în televiziunea la care lucra dar înclinaţiile sale erau evidente, iubea camera de filmat şi îi bătea la cap pe cameramani ca să mai afle câte ceva. Pentru că se lucra contra conometru şi nimeni nu avea timp de dădăceală, „a furat“ tot ce ştia nea Vasile care, la rândul său, îşi făcuse ucenicia la studiorile din Buftea. Ultima şlefuire a venit de la un alt specialist al televiziunii, Gabi Cârciumaru. Încetul cu încetul a devenit unul dintre cei mai buni, începând să înveţe, la rândul său, alţi novici. „Pentru că aveam mai multă răbdare, toţi începătorii făceau ucenicia cu mine. Am învăţat zeci de oameni să filmeze, să facă muncă de teren, regie, montaj, sunet, lumini...orice trebuia făcut într-un studio tv.

A filmat 3 preşedinţi de stat

De-a lungul celor 12 ani de televiziune a ajuns să-i filmeze pe toţi preşedinţii şi demnitarii care au vizitat Gorjul. Iliescu, Constantinescu şi Băsescu nu i-au produs prea multe emoţii. „N-am avut emoţii. Mă călisem deja. Singura dată când am fost emoţionat până la lacrimi la o filmare s-a întâmplat acum câţiva ani când un acoperiş a căzut peste o fată de 16 ani. La spital, suferinaţa ei şi a mamei mi-au umplut ochii de lacrimi“. Pe lângă cei trei preşedinţi ai României, Sabin l-a filmat şi pe Adrian Năstase, Ludovic Orban, Elena Udrea, Iris, Holograf, Mirabela Dauer şi lista poate continua la infinit. „Boşo“ are şi un vis neîmplinit: vrea să realizeze un documentar despre Târgu-Jiu, o antiteză între trecut şi prezent. „Sunt atâtea lucruri frumoase rămase necunoscute despre oraşul acesta şi e păcat. Sper să am timp şi bani să fac această lucrare care ar fi mândria mea“.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite