„Copacul vieţii“ înfloreşte la doi paşi de Poarta Sărutului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parcul Constantin Brâncuşi din Târgu-Jiu găzduieşte doi arbori Ginkgo biloba, care se află la câţiva paşi de Poarta Sărutului, iar târgujienii adună frunzele lor pentru ceaiuri care tratează boli grave.

Puţini târgujieni ştiu că în parcul care găzduieşte operele lui Constantin Brâncuşi au fost plantaţi, în urmă cu zeci de ani, doi copaci care fac minuni. Cei care cunosc secretul se bucură din plin de frunzele miraculoase.

image

„Am înţeles că ceaiul din aceste frunze e foarte bun pentru slăbit şi aş vrea să încerc şi eu. Păcat că nu ştie multă lume de existenţa copacului“, a spus Elena Cristea (44 de ani), care a adunat astăzi câteva frunze din arborele numit şi „copacul lui Dumnezeu“.

Specialiştii au venit în parc pentru a verifica dacă este vorba despre această specie.

image
image

„Într-adevăr, acesta este un arbore Ginkgo biloba, care are o largă utilizare în industria farmaceutică. Unele arhive medicale chineze atestă folosirea extractului de ginkgo în tratarea problemelor circulatorii,  a pierderilor de memorie, dar şi pentru tratarea bolilor grave de plămâni. Frunzele sunt folosite pentru ceai, mai ales pentru răceală, dar arborele are şi fructe care pot fi folosite pentru încetinirea procesului de îmbătrânire. Până astăzi nu am ştiut de existenţa lui, se întâlneşte de obicei în grădinile botanice şi îşi are locul de origine în China, Japonia şi Coreea. Cred că ar fi foarte bine să se pună o etichetă, astfel încât oamenii să ştie de existenţa lui. Să fie ca o carte de vizită“, a spus Ion Călinoiu, directorul Staţiunii Pomicole Târgu-Jiu.

image

Autorităţile locale au grijă ca aceşti copaci să aibă parte de o îngrijire specială. „Sunt doi în Parcul Central, unul mare şi unul mic. Ştiu că se face ceai şi că ajută la îmbătrânirea lentă“, a precizat Ionuţ Jilăveanu, şeful Serviciului de Gospodărire Comunală din cadrul Primăriei Târgu-Jiu.

„Adună frunzele cu plasa“


Gorjenii sunt  uimiţi când văd pensionarii adunând frunzele din parc.

image

„Am văzut bătrânii care adună frunzele cu plasa, în special toamna, când sunt galbene. I-am întrebat pentru ce sunt bune şi mi-au spus că le folosesc pentru ceaiuri. Sigur că o să încerc“, a mărturisit Vasile Sârbu (62 de ani), din comuna Leleşti.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite