Construirea „Brâncuşi Center“, anulată de edili

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierii locali au suspendat protocolul de realizarea unui centru dedicat operelor tittanului de la Hobiţa, lângă Coloana Infinitului. 

Hotărârea privind protocolul semnat, anul trecut, între Primărie şi două fundaţii americane, a fost suspendată recent.
Protocolul prevedea ca Fundaţia Infinitului, fondată de soţii Ioana Banu Ertegun şi Ahmet Ertegun şi Fundaţia Infinitului şi The World Monuments Fund din New York să construiască un punct turistic lângă Coloana Infinitului pentru promovarea operei titanului de la Hobiţa.
Acesta urma să fie construit cu bani de la cele două fundaţii, precum şi de la soţii Ioana Banu Ertegun şi Ahmet Ertegun care au donat suprafaţa de 1400 de metri pătraţi şi au realizat proiectul construcţiei. Donatorii urmau să contribuie cu suma de 1,2 milioane de dolari. De asemenea, Fundaţia World Monuments Fund dispunea de 250.000 de dolari pentru ridicarea centrului, iar Primăriei municipiului îi revenea doar asigurarea utilităţilor.


Memorandum suspendat, la intervenţia ECO-CIVICA


Exteriorul clădirii, prevăzute cu subsol şi parter, ce urma să găzduiască „Brâncuşi Center“, trebuia să fie din sticlă şi să reflecteze imaginea Coloanei Infinitului. Parterul ar fi cuprins o zonă pentru expoziţii şi organizare de evenimente artistice şi culturale, un punct de vânzare a suvenirurilor brâncuşiene, o librărie, un birou de informaţii şi o cafenea. Construcţia urma să fie ridicată până la sfârşitul acestui an. „Au fost foarte multe scandaluri şi discuţii pe marginea acestui centru şi am luat decizia de a suspenda hotărârea. Pentru eliminarea speculaţiilor, toţi factorii de decizie ai primăriei au hotărât suspendarea memorandumului. Centrul nu va mai fi construit niciodată în locul respectiv“, a declarat Florin Cârciumaru, primarul municipiului Târgu-Jiu.
 „A fost o iniţiativă privată pusă în discuţia Consiliului Local şi nu intra în competenţa noastră. Din punctul meu de vedere, există un singur Centru Brâncuşi, cel din Parcul Central, şi este suficient. Nu cred că prin acel centru se putea promova mult mai bine oprele lui Contantin Brâncuşi. Noi avem numeroase proiecte de promovare a operelor, unele sunt deja în derulare“, a precizat Ovidiu Popescu, directorul Centrului Municipal de Artă şi Cultură „Constantin Brâncuşi“. Organizaţia nonguvernamentală Eco-Civica, cu sediul în Bucureşti a adresat o plângere către autorităţile locale pentru a anula hotărârea privind aprobarea memorandumului legat de înfiinţarea centrului. Reprezentanţii fundaţiei considerau că autorităţile şi-ar fi depăşit competenţele privind legislaţia de urbanism, legat de acest proiect, şi Legea 215 privind administraţia publică locală. Fundaţia este foarte cunoscută pentru proiecte de anvergură în multe zone din ţară şi intervine, de obicei, atunci când sunt puse în pericol mediul, patrimoniul şi drepturile omului.



Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite