Târgu-Jiu: Confecţionează naiuri pentru elevii săi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Jiu: Confecţionează naiuri pentru elevii săi
Târgu-Jiu: Confecţionează naiuri pentru elevii săi

 Mitel Pasăre este copil de suflet al naistului Gheorghe Zamfir şi cântă la peste 30 de instrumente muzicale. Este singura persoană din Gorj care scrie partituri de muzică populară.

Născut: 24 ianuarie, 1965 comuna Prigoria, Gorj;
Educaţie: Anul II la Academia Naţională de Muzică din Bucureşti ;
Experienţă: 16 ani ca profesor de muzică;
Stare civilă: căsătorit, un băiat;

 Ce îi place: Muzica populară şi folclorul. Adoră muzica clasică, religioasă şi colindele. Îi place să confecţioneze instrumente muzicale, printre care şi nai. Îi place, dreptatea, punctualitatea şi seriozitatea.  
Ce nu-i place: Gelozia, trufia, ura, ciuda, invidia şi bârfa. Nu îi plac manelele. Îl caracterizează punctualitatea şi de aceea nu-i plac persoanele care nu se ţin de cuvânt şi nu sunt punctuale.
 Câte cărţi şi CD-uri de muzică aţi scos?
 „De curând am scos o culegere de cântece populare cu titlul „Din sertarele minţii maestrului Gheorghe Zamfir“. Am mai scos o carte de culegere de cântece pentru copii şi două CD-uri de colinde şi folclor susţinute de elevii mei“.
Care este idealul dvs. în viaţă?
Idealul meu este să-mi termin teza de doctorat.  Aceasta va avea titul „Instrumente populare aerofone folosite în practica gorjenească“
De mic copil a avut o înclinaţie către muzică. A început cânte la frunze de dragul sunetelor. „Eram prin clasa întâi şi mă urcam prin copaci după frunze. Cântam la orice se putea cânta“, îşi aminteşte Mitel aşa cum este cunoscut în rândul prietenilor. Provine dintr-o familie săracă din comuna Prigoria. De mic şi-a câştigat existenţa cântând prin autobuze cu acordeonul sau pe la nunţi şi botezuri. A cerut personal lui Ceauşescu un loc de muncă pentru a putea supravieţui. „ Am terminat armata şi nu ştiam încotro să o apuc. Singura dorinţă a mea era să cânt. M-am dus la cabinetul lui Nicolae Ceauşescu să-mi dea de lucru. Am fost angajat ca măturător în Parcul Cişmigiu. Dormeam tot acolo, pe bănci, din cauză că nu aveam unde să stau“. În clasa a IX-a a participat la cursurile la catedra de nai şi acordeon a Şcolii Populare de Artă din Târgu-Jiu. A absolvit facultatea de muzică din Bucureşti şi masterul în arte muzicale la Universitatea Spiru-Haret din Bucureşti. Cântă la peste 30 de instrumente muzicale. „Cu acordeonul mi-am câştigat existenţa , iar cu naiul mi-am împlinit visul sufletului“. Cântă chiar la o nucă pe care a golit-o de miez şi scoate sunete întocmai ca un fluier.  Până şi solzii de peşte i-a transformat în instrumente de cântat.
Confecţionează instrumente de suflat
Confecţionează manual instumente muzicale. Această pasiune a avut-o de mic, pe când a realizat primul nai din spice de grâu şi miez de pâine, ajungând mai apoi să realizeze adevărate instrumente de suflat. În tinereţe a lucrat la un nai din oase de picioare de curcan. În Iugoslavia a cântat prin restaurante. După un timp a revenit ca instructor de muzică la Casa de Cultură a Tineretului din Târgu-Jiu. Din anul 1996 a venit ca profesor  la catedra de instrumente muzicale la „Clubul Elevilor“ şi tot aici ca dirijor al Ansamblului Muguraşii Gorjului.  În prezent este profesor de nai la Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Constantin Brăiloiu“ din Târgu-Jiu. Aici a înfiinţat catedra de nai, unde şi-a amenajat cu resurse proprii o sală de cursuri. „Am dăruit 70 de naiuri elevilor de care eu m-am ocupat. Le confecţionez din bambus cumpărat din Franţa “, spune profesorul.
A vrut să-l cunoască pe naistul Gheorghe Zamfir
Vreme de 30 de ai a căuta să-l cunoască pe nasitul Gheorghe Zamfir.  „Prin intermediul profesoarei de la Universitatea „Spiru Haret“ l-am cunoscut în sfârşit pe Gheorghe Zamfir“. Pentru că nu exista în Gorj o metodă de nai, l-am rugat să-mi ofere una ca să învăţ elevii după ea. Pe lângă carte mi-a oferit cadou şi un nai. De atunci am rămas prieteni buni. Mă consideră copilul lui de suflet. În acea carte erau trei sute de piese, au am cules două sute de pe la instrumentişti gorjeni şi am scos o carte“, încheie artistul.  


 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite