Târgu-Jiu: Cinci sute de şomeri într-o singură lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Jiu: Cinci sute de şomeri într-o singură lună
Târgu-Jiu: Cinci sute de şomeri într-o singură lună

Rata şomajului a atins în luna septembrie procentul de 9,8 la sută. Numărul şomerilor a crescut de la 14.000 la 14.500 de persoane, la care este posibil să se alăture şi cei 500 de mineri disponibilizaţi de la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia şi Complexul Energetic Rovinari. Veştile nu sunt bune nici pentru sezonul rece, când se anunţă concedierea a încă cinci sute de gorjeni, recordul fiind atins de societatea Minprest

CITEŞTE ŞI
Braşov: Numărul şomerilor s-a dublat faţă de anul trecut

Zeci de gorjeni trec zilnic pragul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj pentru a studia lista cu oferta locurilor de muncă însă puţini dintre ei reuşesc să se şi angajeze. Numerele de telefon afişate pentru fiecare loc de muncă sunt formate cu disperare de cei care îşi caută de mai bine de un an o slujbă de pe urma căreia să câştige chiar şi salariul minim pe economie. În urma fiecărui apel rămâne însă vestea că locul de muncă a fost ocupat de un gorjean mai norocos. „ Am văzut pe listă un post pentru şofer şi am sunat imediat, în speranţa că voi avea noroc şi îmi voi găsi, după un an de stat acasă, un loc de muncă. Acest lucru nu s-a întâmplat. Mi-a răspuns o doamnă care mi-a spus că postul a fost ocupat. Sunt disperat şi nu mai ştiu la ce  societate să mă mai duc. Toţi dau vina pe criză”- a declarat Romică Gheorghe, un şomer neindemnizat, în vârstă de 49 de ani, din Târgu-Jiu. Rata şomajului înregistrată la începutul lunii octombrie este de 9,8 la sută faţă de 9,4 la sută cât era la sfârşitul lunii august.Acest lucru confirmă că celor 14 mii de şomeri li s-au alăturat încă cinci sute de persoane care au rămas fără loc de muncă după ce societăţile la care  erau angajate au intrat în colaps financiar. „Am rămas pe drumuri după ce patronul mi-a spus că nu mai are bani să mă plătească. Am lucrat ca vânzător la o firmă din Târgu-Jiu iar acum sunt în şomaj şi deja îmi fac griji pentru perioada în care nu o să mai primesc această indemnizaţie”, a spus Ionela Predoiu, din comuna Băleşti. 

Criza se prelungeşte până la sfârşitul anului

Reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj spun că disponibilizările vor continua până la sfârşitul acestui an. „În perioada octombrie-decembrie vor fi disponibilizate 517 persoane. Numai în  luna octombrie, Societăţile Minprest Serv SA, Socend Ind SA, CEZ  Distribuţie şi Complexul Energetic Turceni vor concedia în total 377 de persoane, cele mai multe, 200 la număr, fiind de la Minprest. În luna noiembrie doar UM Sadu ne-a trimis notificări pentru 60 de angajaţi.”, a precizat Ana Maria Niculescu, purtătorul de cuvânt al AJOFM Gorj.  Pentru luna decembrie doar Complexul Energetic Turceni a anunţat disponibilizarea a încă 80 de gorjeni însă tot reprezentanţii AJOFM spun că se aşteaptă să primească notificări în această perioadă şi de la firmele de construcţii care îşi suspendă activitatea în sezonul rece. De la începutul anului şi până în prezent au fost concediate efectiv  peste opt sute de persoane cu toate că iniţial au fost anunţate notificările de disponibilizare a peste două mii de gorjeni, fapt care confirmă că situaţia economică a început treptat să se redreseze la nivelul judeţului Gorj.

 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite