Târgu-Jiu: Bolnavii de hemofilie din Gorj, fără tratament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suferinzii nu au substanţele de care depinde viaţa lor, din cauza fondurilor insuficiente. Banii primiţi de la Guvern pentru anul acesta sunt de două ori mai puţini faţă de 2008 şi reprezintă aproximativ un sfert din necesarul bolnavilor.

Bolnavii de hemofilie din judeţul Gorj au fost lăsaţi în voia sorţii de către autorităţi. Cele 15 persoane care suferă de hemofilie întâmpină mari dificultăţi în administarea factorului 8 sau 9, medicamentul de care depinde viaţa acestora, din cauză că nu s-au alocat bani suficienţi. Cauza o reprezintă reducerea la jumătate faţă de anul trecut a fondurilor alocate de Guvern pentru tratamentul acestor bolnavi. „ Bolnavii de hemofilie din Gorj întâmpină mari greutăţi cu accesul la tratament. Injecţia o fac o dată la 2 săptămâni, deşi e necesară de 2, 3 ori pe săptămână, ceea ce înseamnă că, dacă se lovesc mai grav şi nu au acest factor, bolnavii pot chiar să moară”, spune Daniel Andrei, vicepreşedinte al Asociaţiei Române de Hemofilie.
Valeriu Nicola are 32 de ani şi locuieşte în municipiul Târgu-Jiu. Suferă de hemofilie, medicii descoperindu-i boala pe când acesta avea doi ani. Valeriu, la fel ca şi ceilalţi bolnavi de hemofilie din judeţul Gorj, se confruntă în acest moment cu o mare problemă: nu dispune de niciun flacon de factor 8, substanţă vitală, care este necesară atunci când cei afectaţi de această boală se lovesc. Cu toate că ar trebui să aibă cel puţin două flacoane de factor 8 la domiciliu, Valeriu nu le are, pentru că la spital, acolo de unde le procură, nu există pe stoc. Hemofilia este o boală hematologică genetică, apărută în urma moştenirii unor factori de coagulare anormali. Aceşti factori ai coagulării, care, în mod normal, contribuie la stoparea sângerării în urma unui traumatism, sunt incapabili să funcţioneze, în limite normale, în cazul bolnavilor de hemofilie.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite