Târgu-Jiu: Portret / Darius Bistriceanu, salvatorul din adâncuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Jiu: Portret / Darius Bistriceanu, salvatorul din adâncuri
Târgu-Jiu: Portret / Darius Bistriceanu, salvatorul din adâncuri

Darius Bistriceanu practică o meserie mai puţin obişnuită. El este scafandru-salvator.

După 10 ani petrecuţi pe nave de transport maritim, el s-a întors acasă, la Târgu-Jiu, alături de familia sa, iar acum este scafandru - salvator. Darius este un tip modest şi discret, nu-i place să vorbească prea mult despre munca sa de salvator şi nici despre viaţa de marinar. Colegii săi de echipă spun însă despre el că este cel mai bun scufundător, lucru dovedit în multe misiuni de salvare sau de recuperare subacvatică desfăşurate în lacurile sau apele curgătoare din Gorj, alteori chiar din ţară la care a fost solicitat. La 14 ani şi-a luat viaţa în piept şi a plecat de acasă cu gândul să se facă marinar.

A fost ofiţer II şi a lucrat pe nave de cursă lungă

În 1989 a absolvit Liceul de Marină din Constanţa, apoi a urmat şcoala de Ofiţeri de Marină Civilă. De pe băncile şcolii a juns să lucreze ca marinar pentru NAVROM Constanţa, pe vase comerciale. A ajuns în scurt timp ofiţer II şi a urcat pe navele-cargo de cursă lungă, străbătând lumea, pe mare, în lung şi în lat. „Îmi amintesc că am stat plecat un an şi jumătate pe vas. Eram în Thailanda, la Bangkok. S-a mai întâmplat, de altfel, să mai stau zile întregi pe punte în rada porturilor prin care am trecut, fără să cobor la ţărm“, povesteşte Darius.

La limita extremă

În urmă cu şapte ani a cunoscut câţiva salvamontişti. A fost o conjunctură prielnică să-şi schimbe meseria, el fiind pasionat de alpinism şi de speologie. Sătul de mare şi de marinărie şi-a dorit să facă şi altceva, astfel că a acceptat propunerea de a lucra ca în cadrul Serviciului Salvamont Gorj. Era nevoie de priceperea sa, mai ales în misiunile de salvare sau de explorare sub apă, ca scafandru. Darius a mai făcut acest lucru la Constanţa unde obişnuia să se scufunde cu prietenii în Marea Neagră. De asemenea, s-a scufundat în multe lacuri, râuri sau galerii ale unor peşteri inundate din judeţul Gorj şi din ţară.

A rămas fără lumină la o adâncime de 20 metri

A avut ocazia să facă asta alături de importanţi speologi din România, ajutându-i în munca de cercetare şi cartare a unor peşteri. Odată a purtat un costum de scafandru care a aparţinut cândva unuia dintre colaboratorii renumitului explorator francez Jaques Yves Cousteau, echipament pe care l-a primit cu ocazia unor scufundări. Munca la Salvamont i-a venit ca o mănuşă şi nu s-ar mai întoarce pe mare niciodată. „Îmi place aici, pentru că acum sunt acasă. Am o familie şi un băieţel în clasa I-a. N-aş mai putea să plec de lângă el şi de lângă soţia mea“, mărturiseşte Darius, recunoscând că şi această meserie este riscantă şi i-ar putea pune în pericol viaţa. „Odată am rămas fără lumină, scufundat la o adâncime de peste 20 de metri într-o galerie plină cu apă din Peştera Izverna. Norocul meu că deasupra mea se mai afla un coleg care a venit după mine şi m-a recuperat pentru că nu mai vedeam nimic“, spune el.
În multe împrejurări, Darius a fost omul de bază în echipa salvamontiştilor, fiind un tot atât de bun căţărător, schior şi camarad de nădejde.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite