Târgu-Jiu: Nota 10 la Bacalaureat pentru copii de ştabi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mult de jumătate dintre elevii care au primit punctajul maxim la examenul de limba şi literatura română în sesiunea iunie-iulie 2009 au avut notele umflate. Profesorii care au dat note maxime unor elevi cu părinţi influenţi spun că notarea la proba de literatura română este subiectivă prin definiţie, însă nu consideră că au greşit cu ceva.

Opt profesori de limba şi literatura română din Gorj au dat nota 10 la examenul de Bacalaureat sesiunea 2009 unui număr de 49 de elevi. Dintre aceştia, 26 au primi note mai mici cu până la 4,6 puncte în urma reevaluării reprezentanţilor Ministerului Educaţiei. Profesorii acuzaţi că au supranotat tezele predau la Colegiul Economic „Virgil Madgearu”, Colegiul Tehnic „Henri Coandă”, Liceul Sportiv, Liceul nr.2 din Târgu-Jiu şi Liceul Mătăsari.

Citiţi şi:


Note mari, dar „pe merit“


Daniel Mocioi este unul dintre cei care au dat note de 10 la lucrări care au fost depunctate ulterior. „Literatura lasă loc de interpretare. Eu particip de opt ani în comisii la Bacalaureat şi nu am avut niciodată probleme. Am acordat multe note de 10 în acest an pentru că lucrările au fost foarte bune şi copiii trebuie să fie încurajaţi. Sunt mai drastic când e vorba de un concurs. Dacă s-a strecurat vreo eroare în cazul meu, rău nu am făcut“, spune profesorul de la Colegiul Tehnic „Henri Coandă”.

Delia Negrescu, profesoară la Colegiul Economic „Virgil Madgearu” din Târgu-Jiu, este un alt cadru didactic care a acordat multe note de 10 contestate. „Există subiectivitate în notarea lucrărilor, dar consider că notarea s-a făcut aşa cum trebuie. Eu am acordat note bune, dar pe merit”, a spus Negrescu.

Fiica prefectului, eseu „de pus în ramă“

Una dintre elevele care au primit notă maximă în acest an la Bacalaureat, la proba de limba şi literatura română, este fiica prefectului de Gorj. Comisia de reevaluare consideră însă că Andra Andrei ar fi meritat doar nota 8. Tânăra a absolvit Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu. Liviu Andrei, tatăl Andrei, prefect şi fost inspector general şcolar, consideră că fiica lui nu a avut nevoie niciun ajutor.

„Eu cred că a fost vorba de neatenţie ori a reprezentanţilor ministerului care au reevaluat lucrările, ori a profesorilor care le-au corectat. Dacă cineva a fost de rea-voinţă, atunci să fie sancţionat. Fiica mea nu avea nevoie de niciun ajutor. Şi dacă lua o notă mai mică, media generală era de peste 9,50“, a declarat prefectul. 

image

Andra Andrei a luat nota 10, dar merita 8

Andra Andrei este studentă în prezent la Universitatea „Titu Maiorescu” din Bucureşti, specializarea medicină generală. Ea spune că a luat nota pe merit: „Eu ştiu că am făcut una dintre cele mai bune lucrări din activitatea mea de elev, iar eseul e unul de pus în ramă. Cred că am meritat nota 10“.

Notă înjumătăţită

Situaţia cea mai gravă este a elevei Bianca Adela Stănculete, fiica unui cunoscut medic ginecolog din Gorj, Vasile Stănculete. Ea a obţinut iniţial nota 10, însă reprezentanţii ministerului au evaluat teza la 5.40. Între timp, absolventa Liceului de Muzică din Târgu-Jiu a devenit studentă la Facultatea de Medicină din Arad.  Diferenţa maximă de notare admisă este de 1,5 puncte.

image

Daniel Mocioi a dat note după creativitate, nu după barem

Profesorii vinovaţi, sancţionaţi

Ministerul Educaţiei a cerut reevaluarea lucrărilor de la Bacalaureat în 11 judeţe: Mehedinţi, Gorj, Braşov, Iaşi, Alba, Mureş, Sibiu, Timiş, Vrancea, Neamţ şi Dolj. Orice modificare la notarea tezelor nu-i afectează pe elevi. Profesorii care au umflat sau au scăzut notele nu mai pot participa la Bac în anul următor.

Rata de promovare înregistrată în 2009 a fost de 81,74%. Judeţele cu cei mai mulţi elevi promovaţi sunt: Mehedinţi (98,43%) şi Botoşani (97,42%).  125 de elevi au obţinut nota 10 la toate probele, cei mai mulţi fiind în judeţele Mehedinţi şi Gorj. Andreea Ofiţeru

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite