Au aşteptat şase ore în soare pentru trei vaci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Crescătorii de bovine din judeţul Gorj s-au înghesuit pentru a solicita subvenţii. Sute de fermieri gorjeni vin zilnic la APIA Gorj pentru a-şi depune actele, peste o mie de persoane completând deja cererile.

Sute de oameni din tot judeţul au format azi cozi impresionante la sediul APIA ca să depună cereri pentru a beneficia de prima de exploataţie la specia bovine. Mulţi dintre fermieri au ales să vină la Centrul Judeţean al instituţiei în zi de sărbătoare, de Sfântul Pantelimon, când nu ies la câmp, dar au fost nemulţumiţi de proasta organizare şi de faptul că au stat în picioare şi peste şase ore până ce s-au auzit strigaţi. Unii şi-au pierdut răbdarea şi s-au aşezat la umbră. „De cinci ani depun cerere pentru subvenţii. Am şi eu trei bovine şi până să fiu strigat am aşteptat în soare mai bine de cinci ore. Mi-am pus batista în cap să mă apăr de soare. Locuiesc în Ţicleni şi înainte mergeam la Târgu- Cărbuneşti să depun cerere şi era mult mai bine. Organizarea este foarte proastă, era mult mai rapidă treaba la centrele locale“, a spus Gheorghe Zgăbaia (83 de ani), un crescător. Deşi înscrierile au început de la 15 iulie, peste o mie de fermieri şi-au completat cererile. „Ne călcăm pur şi simplu în picioare. Eu am  şase vaci şi vin de la Glogova. Îmi era mult mai uşor la Motru, unde am depus până acum. Intram în sediu şi eram rezolvat. Sunt foarte nemulţumit. Au strâns o lume întreagă într-un singur loc. Acum aşteptăm să vedem când ne vin banii. Eu dau brânza la oameni, prin sat, cu 10 lei kilogramul“, a spus Ilie Niculescu (72 de ani), un alt crescător de animale.

15 ANGAJAŢI LA MII DE CRESCĂTORI


Banii proveniţi de la stat vor intra în conturile fermierilor cel mai devreme în octombrie. Anul trecut, subvenţiile au fost în valoare de 410 lei pe cap de animal, iar în acest an, cuantumul lor se va stabili după terminarea validării tuturor cererilor, în funcţie de plafonul alocat de Guvern. Anul trecut, au fost depuse 8.700 de cereri, iar reprezentanţii instituţiei spun că se aşteaptă la mult mai multe. „Avem 15 salariaţi care se ocupă de preluarea cererilor. Sunt puţini la miile de oameni, dar nici crescătorii nu au răbdare. În zilele de sărbătoare este puhoi. Aceştia nu au mai fost repartizaţi la centrele locale pentru că angajaţii sunt prinşi cu controale în teren şi alte activităţi“, a declarat Corina Dorobanţu, director executive în cadrul APIA Gorj. Pentru a beneficia de plata naţională directă complementară- sector zootehnic , specia bovine, fermierii trebuie să aibă cel puţin trei bovine cu vârsta de minimum şase luni.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite