Târgu-Jiu: Se restaurează Biserica Sfinţii Apostoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La cel mai reprezentantiv lăcaş de cult din Târgu-Jiu a început reparaţia faţadei. Va fi apoi înlocuit acoperişul, iar picturile vor fi restaurate.  Valoarea investiţiei este de peste 835.000 de lei, dintre care 15.000 de lei vin de la Ministerul Culturii şi Cultelor.

CITEŞTE ŞI

Lucrările de renovare şi restaurare a Bisericii Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din municipiul Târgu-Jiu, monument istoric aflat pe axa Calea Eroilor, au început de câteva zile. Faţada lăcaşului de cult se degradase foarte mult în ultimul timp şi chiar se desprindeau bucăţi din tencuială. Biserica a fost înconjurată de schele şi de o pânză, pentru ca credincioşii care vin la slujbe sau cei care participă la diverse evenimente să nu fie afectaţi de lucrări. Ion Tomescu, preot protoereu la Protoeria din Târgu-Jiu şi preot slujitor la Biserica Sfinţii Apostoli, a precizat că suma alocată de Ministerul Culturii şi Cultelor pentru efectuarea reparaţiilor este total insuficientă. Părintele a precizat că lucrările vor fi suportate mai mult prin contribuţia enoriaşilor şi din sponsorizări: „Valoarea lucrărilor se ridică la peste 835.000 de lei. Am primit de la Ministerul Culturii şi Cultelor doar 15.000 de lei. Restul sumei va fi acoperit din fonduri proprii, contribuţiile credincioşilor, sponsorizăr şi mai sperăm în ajutorul unor instituţii“.
Potrivit preotului Ion Tomescu, lucrările vizează repararea faţadei, înlocuirea acoperişului şi restaurarea picturii. Părintele speră că toate acestea vor fi gata până la sfârşitul acestui an: „Trag nădejde că până la sfârşitul anului se vor finaliza lucrările la faţadă, acoperiş şi pictură“.

Slujbele de cununie şi botez se ţin în continuare

La Biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel se fac cele mai multe nunţi şi botezuri din Târgu Jiu, sfântul lăcaş fiind căutat pentru arhitectura deosebită. Preotul Ion Tomescu spune că lucrările de reparaţii care se efectuează nu vor afecta organizarea acestor evenimente .
Biserica Sfinţii Apostoli se află pe axa Calea Eroilor care face parte din ansamblul sculptural realizat de Constantin Brâncuşi. Biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel a fost reconstruită între anii 1927 şi 1938, pe locul unei alte biserici ce data din anul 1777. 
Lăcaşul de cult a fost inaugurat la data de 7 noiembrie 1937, odată cu Ansamblul sculptural «Calea Eroilor» realizat de Constantin Brâncusi. Biserica se află între Poarta Sărutului şi Coloana fără Sfârşit. Pictura în stil neobizantin a fost realizată în frescă de către pictorul gorjean Iosif Keber, de origine germană.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite