Târgu-Jiu: Liviu Andrieş, de la handbalul de performanţă la conducerea unui liceu sportiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Jiu:  Liviu Andrieş, de la handbalul de performanţă la conducerea unui liceu sportiv
Târgu-Jiu: Liviu Andrieş, de la handbalul de performanţă la conducerea unui liceu sportiv

Handbalist exponenţial al generaţiei sale, Liviu Andrieş a fost unul dintre jucătorii care au scris istorie pentru clubul Energia Pandurii. A ajutat la două promovări în prima ligă, ca jucător, iar ca antrenor  a dus echipa pentru prima dată în istorie în cupele europene.

Povestea sa a început la Şcoala nr 11 din Târgu Jiu unde juca handbal fără a avea un teren la dispoziţie. Remarcat la o vârstă fragedă de antrenorul Floroiu, a fost cooptat în echipa şcolii şi l-a prins rapid „microbul handbalului”, deşi părinţii se opuneau acestui sport. Mai târziu, la liceu, a fost pus să aleagă între handbal şi şcoală, fiind nevoit să se transfere la un alt liceu unde se punea accent mai mult pe handbal. „M-am transferat de la Liceul Ecaterina Teodoroiu la Liceul de Maşini Unelte pentru a putea continua cu handbalul, acolo aveam toate condiţiile, cantonamente şi deplasări, şi acolo s-a format acea echipă cu care s-a promovat mai târziu în handbalul de performanţă” povesteşte acum Andrieş care între timp a ajuns să joace la Liga Naţională şi apoi în afara ţării. 

A dus prima dată Pandurii în cupele europene

În 1979 a fost legitimat la prima echipă de handbal, lucrând la juniorat cu profesorul Constantin Niculescu după care a jucat la Pandurii Târgu Jiu cu care a promovat în 1990 în divizia B iar în 1996 a reuşit cu aceeaşi echipă promovarea în Liga Naţională. A avut un sezon extraordinar cu Pandurii după care a plecat în Franţa unde a jucat între 1997 şi 2001, la Villepinte. După ce a revenit la Târgu Jiu a ajutat din nou la promovarea echipei gorjene care între timp retrogradase. A mai jucat o perioadă, fiind şi jucător şi antrenor secund, iar din 2005 a devenit antrenor principal. În 2007 a reuşit calificarea cu Pandurii în cupa EHF, fiind prima dată din istoria sportului gorjean când o echipă din Gorj a reuşit o calificare într-o cupă europeană.

De la marea performanţă la echipe de junioare

După despărţirea de Pandurii, Andrieş a refuzat un post în conducerea clubului şi a ales să meargă la catedră, la Liceul Sportiv, unde se crease un post şi a susţinut examen. Problema a fost că nefiind locuri la echipe de băieţi
a luat titularizarea pe echipe de fete. „Trecerea la echipa de fete a fost dificilă pentru că e diferenţă mare. Trebuie să ai alte calităţi, să discuţi altfel cu ele, sunt mai sensibile şi nu poţi să ridici tonul decât constructiv. Impactul a fost foarte mare pentru că veneam de la înaltă performanţă din prima ligă şi am ajuns la un nivel foarte slab. Dar antrenorii mari acolo se văd, când încep să lucreze cu copii şi văd că aceştia ajung să joace la nivel înalt după aceea.” De când a venit la secţia de handbal fete au început să apară şi rezultaele iar anul trecut, după foarte mulţi ani, o echipă de junioare la LPS s-a calificat la un turneu final ajungând în primele opt echipe din ţară.
Recent Liviu Andrieş a primit o nouă provocare, aceea de a conduce un liceu, singurul cu profil de sport din judeţ fiind ajutat aici de faptul că a terminat un masterat în management sportiv.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite