Târgu-Jiu: Petre Ancuţa, violonistul pasionat de arta actoricească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Are 20 de ani şi a învăţat să cânte la numeroase instrumente muzicale. A fost violonist al Orchestrei de Cameră „Lyra Gorjului“, iar acum  îşi doreşte să devină cel mai bun actor. 


La vârsta de cinci ani a început să scârţâie la o vioară cumpărată de către bunicul său. „Iniţial o luase pentru unchiul meu dar acesta nu a reuşit să înveţe să cânte la vioară. La cinci ani am probat-o eu. Am început să scârţâi la ea, scotea sunete îngrozitoare. Bunicul meu nu cânta în schimb îi plăcea tare mult muzica, la fel şi tatălui meu. Acesta din urmă are percepţie muzicală şi cred că de la el am predilecţia asta spre muzică“. Părinţii l-au înscris la liceul de Muzică şi Arte Plastice „Constantin Brăiloiu“ din Târgu-Jiu. A studiat vioara şi pianul.  „Aveam înclinaţii către muzică, fredonam cântece când eram mic“, povesteşte violonistul.

Ştie să cânte la pian, chitară, nai

Din clasa a IV-a tânărul a studiat pianul. Are acasă câteva zeci de instrumente muzicale la care a învăţat să cânte încă din timpul liceului. Tânărul are multă ambiţie şi putere. „Părinţii mi-au cumpărat , o orgă, trei chitări, un nai şi mai multe fluiere, flaut şi alte instrumente de suflat. Ştiu să cânt la toate acestea“, mărturiseşte violonistul. Petre Ancuţa a făcut parte din Orchestra  de Cameră „Lyra Gorjului“ . „Trei ani am colaborat cu Lyra Gorjului. Am participat la foarte multe spectacole de muzică. Am făcut parte din trupele de folk de la Palatul Copiilor „Strunga“ şi „Litua“, iar de doi ani sunt membrul trupei Korsar“. A colaborat cu Teatrul Elvira Godeanu pentru diverse piese de teatru. Anul trecut a intrat la facultatea de Teatru şi Televiziune din cadrul Universităţii Babeş Bolyai„  din Cluj-Napoca, secţia actorie. În clasa a X-a Petre a participat la un festival naţional de la Timişoara unde au participat elevi ai unor şcoli cu profiluri vocaţionale. Petre a fost convins de către colegii săi de liceu de la clasa de „Dramaturgie“ de la Liceul de Muzică.
I s-a oferit un rol pentru piesa de teatru „Deşteptarea Primăverii“. Deşi nu avea de-a face cu teatrul,  în urma participării pe scena teatrului a câştigat marele premiu. „Am avut un rol principal iar la final a fost felicitat de colegi şi public. Atunci a fost cea mai frumoasă experianţă. Ulterior m-am decis să îmbrăţişez meseria de actor. Îmi doresc să devin un bun actor“, spune entuziasmat violonistul. A jucat în mai multe piese de teatru printre care „Balera“ .

Activează în organizaţii nonguvernamentale

Tânărul face parte din Asociaţia de Tineret şi Dezvoltare Regională, un ONG care se ocupă de problemele tinerilor. „Am participat la multe proiecte legate de discriminare  sau dreputrile omului derlate în Franţa, Slovenia, Danemrca şi România. Derulăm proiecte cu alţi tineri din Europa“, încheie Petre Ancuţa.
 


 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite