Târgu-Jiu: Adrian Porei, un paroh cu vederi moderne

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Jiu: Adrian Porei, un paroh cu vederi moderne
Târgu-Jiu: Adrian Porei, un paroh cu vederi moderne

Adrian Porei are 15 ani de preoţie. S-a preocupat de renovarea bisericii Sfântul Nicolae din Târgu-Jiu. Preotul vrea foişor pentru cununii în aer liber şi website al bisericii.

Adrian Porei este fiu de dăscăliţă,  a copilărit în Pojogeni alături de fratele său mai mic. Deşi i-a plăcut foarte mult sportul, a ales haina bisericească. Mama sa este cea care i-a îndrumat paşii către preoţie. „Am crescut chinuit. Mama a fost cea caare a avut grijă de mine şi fratele meu, deoarece părinţii mei s-au despărţit. Pe mine m-a sfătuit să mă fac preot. Cred că este şi o moştenire de familie. Străbunicul meu din partea tatălui a fost ctitorul bisericii de la Copăcioasa. Am urmat seminarul teologic de la Craiova la vârsta de 17 ani“, povesteşte preotul. Când a reuşit la examen a fost momentul cel mai fericit din viaţă. „Nu am crezut că o să iau examenul pentru că erau 14 candidaţi pe un singur loc.

„Pe mama o consider o eroină“

Taxa integrală privind şcolarizarea, mâncarea şi cazarea era mai mare decât salariul mamei. Însă a muncit din greu să mă ţină la şcoală chiar şi în aceste condiţii. Eu o consider o eroină“. În 1999 a absolvit Facultatea de Teologie din Craiova. În 2002, chiar în ziua de Buna Vestire,  a fost instalat ca preot la Biserica Sfântul Nicolae din Târgu-Jiu. Aceasta este veche de 200 de ani şi se află pe lista monumentelor istorice. Pentru că lăcaşul de cult nu mai fusese demult întreţinut, Adrian Porei a luat iniţiativa de a-l renova. O parte din bani au venit de la bugetul de stat, însă fondurile nu erau de ajuns pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare.  „Am bătut pe la porţile enoriaşilor ca să strâng bani pentru acest proiect. Mulţi oameni cu suflet au donat sume de bani“. Recent au fost finalizate lucrările de construcţie a unei capele mortuare şi fântâni arteziene. 

Evidenţa enoriaşilor, ţinută pe calculator

Preotul are multe planuri cu privire la Biserica ce poartă hramul Sfântul Nicolae. Acesta intenţionează să construiască o sală de mese pentru ceremonii religioase, precum parastasele. Totodată preotul intenţionează să construiască un foişor pentru oficierea căsătoriilor în aer liber. „Am slujit cu Preasfinţitul Gurie, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Craiovei la Mănăstirea Polovragi. Acolo am văzut un foişor de acest gen. Vreau să oficiez cununii ca în occident, cu scaune pentru fiecare invitat. Proiectul costă 2500 de lei“. Preotul are în plan să realizeze un site al bisericii. „Vreau să o promovez on-line. Baza de date cu privire la proiectele legate de biserică, realizări şi program vor fi introduse într-un computer. Voi ţine evidenţa enoriaşilor. Toate acestea vreau să le finalizez până la anul atunci când biserica urmează să fie resfinţită. Tot atunci împlineşte 200 de ani de la construcţie“, încheie preotul paroh.

Ce îi place: Oamenii corecţi, sinceri şi transparenţi. Îi place foarte mult sportul. Merge aproape de fiecare dată împreună cu fiul său la meciurile de fotbal ale echipei Pandurii. Iubeşte natura şi florile. 
Ce nu-i place: Oamenii perverşi şi ascunşi. Nu-i plac bârfele, răutatea omenească şi minciuna. Consideră că fiecare om trebuie să facă ceva util în viaţă nu să privească în curtea vecinului sau să critice pe altul.

Lucraţi cu foarte mulţi oameni. Cum vi se pare munca cu omul ?
Munca cu omul este destul de delicată. Câţia oameni, atâtea caractere. Însă încerc să le fiu alături şi să-i înţeleg pentru că mulţi au necazurile lor.
Vă moşteneşte băiatul în meseria de preot?
Sper să-mi urmeze paşii. Are 13 ani şi l-am înscris la echipa de juniori a pandurilor, îi place foarte mult sportul dar, are şi înclinaţie către preoţie. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite