Târgu-Jiu:Campanie Adevărul de Seară-Cum recunoşti o viperă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Jiu:Campanie Adevărul de Seară-Cum  recunoşti o viperă
Târgu-Jiu:Campanie Adevărul de Seară-Cum recunoşti o viperă

Parcul Naţional Defileul Jiului este habitatul ideal atât pentru vipera comună cât şi pentru vipera cu corn, cei mai veninoşi şerpi din ţara noastră. Animale care fascinează, viperele sunt mai mult atracţie turistică decât un motiv de frică pentru vizitatorii parcului.

Oamenii ştiu că viperele nu atacă decât ca să se apere motiv pentru care, în Gorj, cazurile de persoane muşcate sunt foarte rare. „Viperele sunt animale care nu atacă omul. Au fost cazuri de oameni muşcaţi doar pentru că vipera s-a simţit atacată şi a ripostat. Când se apără, veninul eliberat este într-o cantitate mai mică decât în momentul atacului“, a declarat Daniel Bucur, directorul Parclui Naţional Defileul Jiului.

Identificarea viperelor
Mulţi oameni au tendinţa de a confunda orice şarpe cu o viperă ceea ce le face drumeţiile destul de tensionate. Specialiştii au descris cele trei specii de vipere întâlnite în România. Pentru că în Gorj avem de-a face doar cu vipera comună şi cu vipera cu corn descrierea lor este similară. Au un corp gros, lung de maxim 100 de cm, iar pe spate un un desen maro sau negru sub formă de zig-zag.  Vipera cu corn are în plus o proeminenţă pe bot de la care i se trage şi numele. Ambele specii au un V desenat pe cap.  
Ideea eronată că viperele reprezintă un pericol la adresa omului a dus la împuţinarea numarului lor, motiv pentru care, începând din anul 2001 această specie este strict protejata de lege.
Există ser antiviperin
Spitalele din Gorj sunt pregătite să intervină în cazul persoanelor muşcate de vipere. La Unitatea de Primiri Urgenţe din Târgu-Jiu sunt patru doze de ser:„Noi suntem pregătiţi să intervenim. Avem patru fiole de ser care, în opinia mea, sunt suficiente. Anul trecut am avut trei muşcături, am intervenit rapid şi n-au fost victime. Nu putem ţine serul pe stoc pentru că e foarte scump şi expiră repede“, a declarat Constanti Pălivan, director medical la Spitalul Judeţean Târgu-Jiu. Medicii spun cî muşcătura viperei este periculoasă dar, din fericire, destul de rară. Veninul acţionează asupra sângelui pe care îl coagulează. Acest efect poate fi combătut doar prin tratament medical de specialitate. Dacă doza de venin a muşcăturii este sufficient de mare o persoană poate muri în câteva ore.
 Dacă vrei să contribui la campania ADS “Salvaţi Defileul de gunoaie!“ sună la numărul 0253 211 222 sau intră pe mess în legătură directă cu unul dintre reporterii noştri pe id-ul adevarulgorj

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite