Târgu-Jiu: Locatarii din colonia ACH, la un pas de avacuare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Jiu: Locatarii din colonia ACH, la un pas de avacuare
Târgu-Jiu: Locatarii din colonia ACH, la un pas de avacuare

Peste 100 de persoane au fost somate să părăsească barăcile în care stau. Oamenii riscă să rămână sub cerul liber, dacă sentinţa de retrocedare a terenului pe care sunt amplasate locuinţele lor se va pune în aplicare.

Zeci de familii stau cu frica în sân de teamă că vor rămâne fără un acoperiş deasupra capului, din cauză că proprietarul terenului  pe care îl ocupă şi-a câştigat în instanţă dreptul asupra acestuia. După ani de zile, timp în care s-a judecat pentru terenul respectiv, judecătorii i-au dat câştig de cauză lui Ion Băloi din Târgu Jiu, care este acum beneficiarul de drept al suprafeţei pe care se află câteva barăci locuite din colonia ACH. Este vorba de peste 100 de persoane ce vor trebui să renunţe la locuinţele în care au stat mai bine de 20 de ani şi să-şi caute altele. Terenul aflat în litigiu a fost ocupat de Hidroconstrucţia care în perioada 1986-1990 a construit pe el mai multe locuinţe pentru muncitori. Între timp, în zonă s-a dezvoltat un adevărat cartier în care locuiesc sute de persoane, iar clădirile au fost preluate de primărie.

„Ne ducem la cimitir“

Problema nu este deloc una simplă pentru cei afectaţi de această decizie. Oamenii au platit până acum o taxă la primărie pentru clădirile în care locuiesc şi vor acum ca tot primăria să-i ajute în găsirea unei locuinţe.„Am 62 de ani şi nu am unde să mă mai duc...poate la cimitir. Ne-am făcut şi noi un rost dacă tot am rămas pe-aci, că după atâţia ani nu mai avem unde să ne ducem.“, spune Gheorghe Gherghina care locuieşte de 25 de ani în colonie. Bărbatul are patru copii dintre care trei, împreună cu soţia au plecat la muncă în Italia. „Tot în aceeaşi situaţie suntem şi noi. Nu avem unde să plecăm, locuim de peste 20 de ani în aceste barăci şi am plătit bani ca să stăm aici. De ce ne mai ia chirie 120 de lei dacă vor să ne dea afară?“, se plînge şi Mirela Ţână, mamă a doi copii. „Eu am venit din Bistriţa. Am muncit pe şantierul ACH peste 40 de ani alături de soţul meu, iar copilul meu încă mai lucrează aici. Nepoţii noştri merg la şcoală, nu avem unde să plecăm“, spune revoltată Ionica Cetăţeanu.

Soluţia: Locuinţe sociale

Mulţi dintre oamenii aflaţi în această situaţie nu mai au unde să se ducă şi speră ca autorităţile locale să le rezolve problema locuinţei. Pentru ei ACH-ul a fost singura sursă de câştig, beneficiind de pe urma şantierului de masă şi casă. Unii dintre ei s-au pensionat, alţii au plecat în străinătate sau cu agoniseala muncii de o viaţă au reuşit să-şi cumpere locuinţe în oraş pentru ei sau pentru copii lor. „Se ştie de această problemă la nivelul administraţiei locale, dar va trebui să o analizăm. Juridic nu mai avem nicio posibilitate să contestăm executarea sentinţei, aşa că va trebui să le cerem oamenilor să-şi întocmească dosare pentru a analiza fiecare caz în parte şi pentru a vedea în ce măsură vom putea să le oferim locuinţe sociale“, aprecizat Ramona Evulescu, purtătorul de cuvânt al primăriei Târgu Jiu.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite