Zeci de incendii de vegetaţie uscată în ultimele zile. Pompierii atrag atenţia că arderea resturilor vegetale, fără autorizaţie se sancţionată cu amenzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru nerespectarea prevederilor în vigoare sunt prevăzute amenzi cuprinse între 1.000 – 2.500 lei
Pentru nerespectarea prevederilor în vigoare sunt prevăzute amenzi cuprinse între 1.000 – 2.500 lei

Pompierii din Dâmboviţa vin cu o serie de recomandări pentru conştientizarea populaţiei asupra măsurilor de prevenire şi a măsurilor de apărare împotriva incendiilor, după ce în ultimele zile au fost nevoiţi să intervină la zeci de incendii de vegetaţie uscată.

"Nerespectarea măsurilor specifice la efectuarea arderilor de vegetaţie uscată, mirişti şi resturi vegetale poate avea  consecinţe grave asupra comunităţii prin pierderi de vieţi omeneşti, importante pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător.  Din  acest motiv, cunoaşterea şi respectarea strictă a acestora constituie soluţia cea mai simplă şi mai puţin costisitoare, constituind în acelaşi timp o obligaţie morală şi civică a fiecărui cetăţean", se arată într-un comunicat al ISU Dâmboviţa.

În  vederea  realizării  igienizării  terenurilor  prin  ardere,  cetăţenii  au obligaţia  de  a  solicita  şi  obţine,  de la autorităţile competente un permis de lucru cu focul, obţinut de la Primărie şi de aprobare de la Agenţia de Protecţie a Mediului.

Se exceptează de la această obligaţie, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriilor cetăţeneşti, dar cu respectarea strictă a măsurilor generale de stingere a incendiilor.

Arderea miriştilor şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantina  fitosanitară, pentru  prevenirea  răspândirii unor boli sau dăunători specifici.

Pompierii atrag atenţia că arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea mai multor prevederi generale, cum ar fi condiţii meteorologice fără vânt, colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată, curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri sau desfăşurarea arderii numai pe timp de zi.

Pentru arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile fără obţinerea permisului cu foc şi/sau fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării incendiului la vecinătăţi, cetăţenii (proprietarii de terenuri) sunt pasibili de sancţiune contravenţională, astfel: 1.000 – 2.500 lei.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite