VIDEO De ce taie bulgarii din Târgovişte porcul în a doua zi de Crăciun. “Este un obicei străvechi care ne fereşte de ispită”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Porcul este tranşat chiar de capul familiei care va pregăti produsele tradiţionale: cârnaţi, caltaboş, tobă sau slănină
Porcul este tranşat chiar de capul familiei care va pregăti produsele tradiţionale: cârnaţi, caltaboş, tobă sau slănină

În a doua zi de Crăciun, când toţi românii sunt sătui de sarmale şi de şorici, în cartierul Matei Voidevod din Târgovişte, abia începe sărbătoarea. Bulgarii taie porcul şi mănâncă pentru prima dată şorici după marea sărbătoare a Naşterii Domnului.

Comunitatea de bulgari din Târgovişte taie porcul a doua zi de Crăciun dintr-o singură explicaţie: nu vor să fie tentaţi să mănânce de dulce înainte de Crăciun. Încă de la prima ora, bărbaţii pregătesc cele de trebuinţă şi odată sacrificat animalul, toată lumea cinsteşte o ceaşcă cu ţuică fiartă. 

bulgari tgv porc

“Tradiţia la noi spune că trebuie să tăie porcul a doua zi de Crăciun pentru a putea ţine tot postul. E adevărat că viaţa modernă ne-a făcut că mai pierdem din tradiţie, dar majoritatea taie a doua zi de Crăciun pentru a nu fi tentaţi. Bunica îmi spunea că dacă se întâmpla să nu poată să îl taie a doua zi de Crăciun, îl taiau înainte şi nici nu se atingeau de şorici sau de carne. Făceau cârnaţii pe negustate. Reţetele erau clare. În ziua de Crăciun, la bulgari, dacă nu există carne de porc, se taie un cocoş, o gâscă. Crăciunul, în principiu, era prilej de a se strânge fraţii la casa părintească, cu copii şi nepoţi”, ne-a spus Ilie Ghergu.


Porcul este tranşat chiar de capul familiei care va pregăti produsele tradiţionale: cârnaţi, caltaboş, tobă sau slănină. Animalul este, însă, verificat de medicul veterinar şi după ce acesta dă verdictul, gospodarii încep să pregătească produsele. Şoriciul este servit primul şi nu oricum, ci cu covrigi şi ţuică.

bulgari tgv porc

“Sunt copii şi oameni în vârstă care chiar ţin post şi tai porcul în curte e foarte greu să te abţii să nu mănânci nişte şorici, că ăsta e cel mai bun din porc.  Pentru masa de Crăciun se cumpără. Se pierde din acest obicei, dar se mai ţine. Degeaba ţii cele 40 de zile post, dacă râmneşti la final”, ne-a spus Ion Zdrafcu.

Preparatele din carne de porc sunt apoi afumate şi atârnate în cămară. Deşi civilizaţia oraşului a pătruns şi în comuntatea bulgarilor, acest obicei de a sacrifica porcul a doua zi de Crăciun, este încă păstrat de câteva familii.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite