VIDEO Disperare după apă în două localităţi din Dâmboviţa, unde toate fântânile au secat din cauza secetei: „Ne pedepseşte Dumnezeu pentru păcate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secetă în Dâmboviţa

În judeţul Dâmboviţa nu a mai plouat de săptămâni bune, iar sătenii din două localităţi au ajuns aproape la disperare pentru că le-au secat fântânile. În Cucuteni, din comuna Moţăieni şi Costişata, din comuna Bezdead nu se mai găseşte un strop de apă.  Peste 1.000 de suflete au ajuns la capătul răbdării pentru că nu mai au de unde lua apă de băut şi nici pentru animale.

În comuna Cucuteni, oamenii sunt nevoiţi să care apă cu cobiliţa sau cu bidoanele de la câţiva kilometri, de la singura cişmea la care apa încă este potabilă. 

“Merg în fiecare zi şase kilometri pentru a lua apă. Vin tocmai de la şcoala de sus. Nu prea este bună de băut, dar la animale merge. Este singurul loc unde mai putem găsit apă, dar este puţină. În câteva zile seaca şi asta. Am 68 de ani. Ne descurcăm foarte greu. De două luni nu a picat un strop de apă din cer. Cei mai neputincioşi sunt terminaţi”, ne-a spus nea Marin.

Secetă în Dâmboviţa

N-a mai plouat de la începutul lui iulie

Sătenii mai în vârstă aşteaptă cisterna cu apa care vine o dată pe săptămână. Încă din luna iulie, în satul Cucuteni, toate fântânile au secat, astfel că cisternele cu apă au fost singura salvare a localnicilor.  

“S-au uscat roşiile, fasolea nici nu a legat. Noi nu suntem racordaţi la reţeau publică de apă. Singura noastră speranţă este fântâna. Când nu mai e apă, aşteptăm jandarmii, pentru că este foarte greu. Cară lumea cu cea poate, cu ce are prin casă. Asta mai este singura cişmea unde mai găsim puţină apă, dar luăm doar ca să bem pentru că este foarte puţină”, ne-a spus Ştefan Chirpacă.

“Nu putem trăi cu atât de puţină apă”

“E secetă mare. Nu avem cu cine să ne certăm. Nu putem trăi cu atât de puţină apă. Ne pedepseşte Dumnezeu pentru păcatele noastre. E greu. Nu ne ajunge nouă, dar pentru animale. Vine câteodată un nor negru de zici că o să plouă să înghită pământul, dar se risipeşte imediat. Nici nu mai ştiu de când nu a mai plouat”, ne-a spus tanti Maria, o bătrână de 78 de ani.

Secetă în Dâmboviţa

Mulţi dintre localnici au început sa vândă animalele pentru că nici fân nu au reuşit să strângă suficient. “În fiecare an e la fel, pentru că apa urcă foarte greu la noi. Abia mai avem noi apă, iar pentru animale e şi mai greu, pentru că pe timp de vară au nevoie de foarte multă apă. Am vorbit deja cu cineva din comuna învecinată care este interesat să îmi cumpere cele trei vaci. De ce să mai ţin animalele?”, se întreabă retoric nea Vasile.

Autoritatile locale au cerut sprijinul jandarmilor, pompierilor şi  militarilor  care transportă apă în continuu în zonele afectate. 

Aceeaşi situaţie este şi în comuna Bezdead. “Am primit până acum de la Compania de Apă Târgovişte – Dâmbobiţa peste 6.000 de litri de apă pentru 150 de gospodării. Seceta a început pe 7 iulie, de când nu a mai plouat absolut deloc. A fost afectat debitul Companiei de Apă, care este foarte mic. Apa din puţuri este verificată pentru  a se vedea dacă este potabilă”, a spus Florin Marin, şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din Bezdead.

Apă cu porţia în alte localităţi

De la începutul lunii iulie, locuitorii din Pucioasa, Doiceşti, Glodeni, Ulmi, Dragomireşti, Brăneşti sau Vulcana Pandele primesc apă cu porţia, câteva ore dimineaţa şi seara, pentru că în reţeaua publică nu este debit suficient. 

Secetă în Dâmboviţa

"În maxim o lună vom avea două noi puţuri de mare adâncime. Prin această investiţie sper să nu mai avem probleme cu alimentarea cu apă", a delarat Dinu Petre, primarul comunei Glodeni.

În comuna Şotânga, Compania de Apa Targoviste-Dambovita anunţă întreruperea furnizării apei potabile  pentru 24 de ore, pentru refacerea rezervei de apa. “Consumul foarte mare de apă depăşeşte capacitatea de pompare a instalatiilor existente”, se arată într-o informare a Companiei de Apă Târgovişte -  Dâmboviţa. 

Proiect salvator pentru Moţăieni

Situaţia din comuna Moţăieni ar fi putut fi evitată dacă guvernul din 2009 nu ar fi blocat finanţarea pentru proiectul de reţea de apă, care este finalizat în proportie de 70%.

“Avem un proiect demarat în urmă cu cinci ani, în valoare totală de 4,4 milioane de lei. Am primit până acum doar o mică parte din bani, că nu au mai fost bani de la buget. Nu ni s-au alocat fondurile. Conducta este îngropată, a început să se degradeze, să se fure. Trebuie să găsim fonduri până la urmă, pentru că autorităţile nu sunt rău intenţionate”, ne-a spus Nicolae Popescu, viceprimarul comunei Moţăieni.

“Nu avem nevoie de gaze aici, ci de apă”

“Eu aici m-am născut. Problemele astea sunt de foarte mult timp. Aduceam apă cu cobiliţa de la gârlă. Aşa a fost mereu. Proiectul a fost sistat. Conductele sunt la locul lor, dar nefolosite. Eu am spus de mult că nu avem nevoie de gaze aici, pentru că lumea are lemne, ci de apă. Asta trebuia în primul rând. Autorităţile spun că nu au bani să termine lucrarea. Când partidele se luptă între ele, populaţia are de suferit”, ne-a spus o bătrână în vârstă de 75 de ani.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite