Top 10 întrebuinţări neobişnuite ale zaţului de cafea. Cum pot fi ţinute departe de flori pisicile care adoră să se tolănească prin grădină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO 123 RF
FOTO 123 RF

Cafeaua reprezintă pentru mulţi modul ideal de a începe ziua de muncă pentru că "ascute mintea" şi ne dă vigoare pentru câteva ore. Zaţul rămas de la prepararea cafelei este folositor şi pentru uzul casnic sau în tratarea anumitor probleme de sănătate.

1. Împrospătează mirosul din frigider 

Aşezaţi un castron plin cu zaţ în frigider sau congelator pentru a neutraliza mirosurile rămase de alimentele vechi sau rafinate.

2. Curăţă vesela

Adăugaţi câteva linguri de zaţ de cafea pe buretele de spălat vase pentru a îndepărta grăsimea şi murdăria. Finalizaţi cu o clătire din abundenţă.

3. Ascunde zgârieturile de pe mobilă

Îmbibaţi un beţişor pentru urechi în zaţul de cafea şi folosiţi-l peste zgârieturile de pe piesele de mobilier din lemn de culoare închisă pentru a le minimiza.  

4. Daţi hârtiei un aspect antic

Pentru industria de desing, zaţul de cafea poate fi folosit cu succes pentru a da hârtiei un aspect de vechi. Se amestecî zaţul cu puţină apă şi se lasă hârtia la înmuiat cel mult două minute, apoi se usucă.

5. Zaţul de cafea pentru a alunga unii dăunători

Vorbim mai ales de melcii cu cochilie şi limacşii despre care grădinarii cu experienţă spun că nu se ”înţeleg” cu zaţul de cafea şi deci evită pământul unde acesta este presărat.

6. Scrub pentru mâini

Se spală mâinile cu zaţ, folosit ca un exfoliant pentru a îndepărta pielea moartă şi pentru a elimina mirosurile din alimente cum ar fi peşte şi usturoi.

7. Zaţul de cafea, fertilizant

Cea mai cunoscută utilizare a zaţului de cafea este ca fertilizant şi este foarte uşor de folosit, putând fi pus direct în pământ, la baza plantelor. De reţinut însă că deşi zaţul este o sursă ideală de azot, efectele sale nu se văd imediat, ci doar după o anumită perioadă în care zaţul este descompus în mod natural. Această utilizare aduce însă şi alte beneficii precum îmbunătăţirea calităţii solului, a conţinutului său organic, ajută la drenaj, sporeşte capacitatea de reţinere a apei şi aeriseşte substratul. Zaţul de cafea este iubit şi de către microorganisme şi atrage râmele.

8. Beneficii pentru frumuseţe

Se ştie că medicamentele pentru migrene sunt pe bază de cofeină, la fel şi produsele ce atenuează celulita. Zaţul de cafea este ideal pentru masaj, cofeina fiind de asemenea principiu activ în multe dintre cremele anticelulitice.  

Se adaugă în zatul călduţ o lingură de ulei de masline extravirgin. Amestecul se aplică masând uşor mixul pe picioare, abdomen, solduri etc. şi apoi se înfaşoară cu o folie de plastic alimentar zonele problemă.

9. Accentuează bronzul

O soluţie din zat de cafea refiert şi apă, răcită aplicată pe pielea bronzată cu un pulverizator şi lăsată timp de 20 de minute să acţioneze, păstrează bronzul mai intens. De asemenea, părul brunet sau şaten închis poate capătă nuanţe deosebite dacă este clătit cu o cană de cafea (neîndulcită). Se lasă să acţioneze 5 minute şi de spală cu apă din abundenţă.

10. Ţine la distanţă şi pisicile

Pisicile care de obicei îşi fac nevoile între plantele din grădină sau doar iubesc să se tolănească printre ele, punându-le la pământ, vor fi alungate de mirosul zaţului de cafea.

Pentru cantitaţi mai mari puteţi să vă interesaţi la barurile sau restaurantele din apropiere care de obicei aruncă la gunoi zaţul rămas după prepararea cafelei.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite