Târgovişte: 2.500 de târgovişteni se vor asistenţi maternali

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte: 2.500 de târgovişteni se vor asistenţi maternali
Târgovişte: 2.500 de târgovişteni se vor asistenţi maternali

Dosarele de recrutare stau nerezolvate la Protecţia Copilului chiar şi de doi ani. Cele mai multe persoane care doresc să devină “mame profesioniste” sunt cele care au rămas fără serviciu. Din păcate pentru ele, sunt disponibili doar 190 de copii.

Cei de la Protecţia Copilului spun, în condiţiile actuale, determinate de criză şi de numărul relativ mic de copii care aşteaptă să fie preluaţi într-un cămin familial, că nu duc lipsă de asistenţi maternali. Ba, mai mult, este posibil să renunţe şi la mulţi dintre asistenţii maternali actuali, din cauza fondurilor insuficiente.

„În momentul de faţă, dispunem de 400 de asistenţi maternali şi chiar şi aşa sunt cam mulţi, având în vedere banii pe care suntem dispuşi să îi alocăm plasamentelor. Probabil că vom recurge chiar şi la o reducere de personal, iar copiii aflaţi în grija celor care care vor fi disponibilizaţi vor trece în grija celor care rămân”, a declarat Cerasela Gurgu, de la Protecţia Copilului Dâmboviţa.

În cazul reducerii numărului de asistenţi maternali, cei care vor prelua responsabilităţile de creştere şi educare nu vor mai primi salariu de încadrare de 700 de lei, ci doar o indemnizaţie de 100 de lei, lucru care stârneşte nemulţumiri. „Este foarte greu să educi un copil, să îi oferi tot ce are nevoie. Eu am deja doi, dar, sincer, nu pot să îmi mai asum responsabilitatea pentru încă unul. Plus că pentru acela aş primi o indemnizaţie de doar 100 de lei pe lună. Ce să-i cumpăr eu copilului ăluia de banii ăştia? Un copil nu se creşte cu 100 de lei. Cel mai probabil, nu voi fi de acord să mi se impună un asemenea lucru. Şi aşa e prea mult pentru noi, mai ales că soţul meu a rămas fără loc de muncă”, a spus Ioana, asistent maternal.

„Gândiţi-vă că la ora actuală sunt peste 500 de copii la 400 de asistenţi maternali. Plus alţii, vreo 200, care aşteaptă. Dacă s-ar reduce numărul de asistenţi maternali, nu cred că s-ar mai face faţă. Înţeleg că nu sunt fonduri, dar, fie că se află la centre, fie că se află în familii, copilul are nevoie tot de atâţia bani ca să aibă o copilărie. Ce ar trebui să facă un asistent maternal? Să le cumpere unora lucruri de 600-700 de lei, iar altora de câte 100 de lei? Nu prea văd cum”, susţine Cristina, o altă asistentă maternală.

190 de copii pe listele de aşteptare

„De la începutul anului şi până în prezent, 560 de copii au fost deja daţi în plasament asistenţilor maternali, iar alţii 190 aşteaptă cu nerăbdare să fie luaţi acasă”, a declarat pentru „Adevărul de seară” Sorin Ivan, de la Compartimentul de Relaţii Publice şi Monitorizare.


100 de lei. Este suma pe care o încasează un asistent maternal care ia în îngrijire suplimentar un copil

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite