Studiul american care îndeamnă la băutură sub pretextul că „am muri mai târziu“. Ce spun de fapt specialiştii români despre beneficiile unui păhărel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu american recent sugerează faptul că persoanele care nu consumă deloc alcool prezintă un risc mai mare de a muri prematur, informează businessinsider.com. Potrivit acestui studiu, persoanele care consumă alcool cu regularitate prezintă un risc mai mic de deces prematur în comparaţie cu persoanele care nu au băut alcool niciodată. Ce spun medicii şi psihologii despre acest studiu?

Acest studiu arată că numărul deceselor a fost mai mare în rândul persoanelor care nu au băut alcool niciodată, mai mici pentru băutorii înveteraţi şi cele mai scăzute pentru voluntarii care consumau băuturi alcoolice cu moderaţie (1-3 pahare pe zi). 

“Nu cunosc studiul ăsta şi nici nu cred în el. Un păhărel se poate bea, nu este contraindicat, dar fără să se exagereze şi fără să devină o permanenţă. Nu e bine să se bea la fiecare masă de prânz sau cină. Nici nu cred că poate fi aşa, pentru că aşa de mult rău poate face alcoolul încât mă îndoiesc de lucrurile bune pe care le-ar putea face el. Nu este dovedit până acum că alcoolul ajută la digestie, dar nici că ar face rău. Aici vorbim de cantităţi mici şi de un consum ocazional. Deci un consum moderat nu face rău, deşi e de discutat şi aici ce înseamnă moderat. E poveste cu ţuica înainte de masă”, ne-a spus Mihai Abramescu, medic primar gastroenterolog.

image

O posibilă cauză pentru care s-a dovedit că trăiesc mai mult consumatorii de alcool ar fi faptul că această “îndeletnicire” te apropie mai mult de cei din jur, ceea ce conduce la socializare, considerată esenţială pentru păstrarea sănătăţii fizice şi mentale. 

“Alcoolul nu e bun, pentru că este o iluzie că îţi face bine. Nici pe timp de frig nu e bun, pentru că el produce vasodilataţie şi ai senzaţia că te încălzeşte, dar de fapt consumă din energia ta finală. După ce trece efectul, te simţi epuizat. E bun doar ocazional şi în cantităţi mici”, crede psihologul Tamara Iscru.

CÂT DE PERICULOS ESTE ALCOOLUL 

Un studiu publicat de Ministerul Tineretului şi Sportului în urmă cu un an relevă că 10% dintre tineri consumă alcool de câteva ori pe săptămână. Restul, 44% susţin că nu consumă alcool, 18% consumă o dată la câteva luni, 13% — de câteva ori pe lună, 8% — o dată pe lună şi 7% — o dată pe săptămână. 12% indică 18 ani ca fiind vârsta la care au consumat pentru prima dată alcool, 10% — de la 16 ani iar 8% — de la 17 ani. 

image

Consumul de alcool este strâns legat şi problemele sociale. Mulţi tineri  care consumă regulat alcool, tutun sau droguri ajung să fie ignoraţi de familie şi multă vreme nu se mai pot integra în societate. Doar în baza unui program prescris de specialiştii în domeniu factorul problemă poate fi înlăturat.

Alţi medici spun că alcoolul face rău chiar şi în cantităţi mici pentru că are influenta directă asupra pancreasului şi ficatului. 12 grame de alcool pe zi ar fi cantitatea despre care se ştie că poate fi tolerată de către organimul uman. Tradus în “poţiuni magice” înseamnă 100 ml de vin, 200 ml de bere sau 30 ml de băuturi spirtoase.  

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite