Serviciu de consiliere telefonică şi online pentru copii cu părinţii plecaţi în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Târgovişte, peste 97 de copii şi 50 de adulţi au beneficiat în acest an de serviciile programului
La Târgovişte, peste 97 de copii şi 50 de adulţi au beneficiat în acest an de serviciile programului

Cu prilejul Zilei Internaţionale a Drepturilor Copilului, Salvaţi Copiii lansează o serie de campanii locale de promovare a liniei telefonice Help-Line - 0800.070.040 şi a platformei www.copiisinguriacasa.ro. La Târgovişte, peste 97 de copii şi 50 de adulţi au beneficiat în acest an de serviciile programului dezvoltat în parteneriat cu Şcoala Nr. 8 “Mihai Viteazul” Târgovişte şi Colegiul Naţional „Constantin Cantacuzino” Târgovişte.

Proiectul este dedicat părinţilor şi copiilor afectaţi de migraţia economică, persoanelor în grija cărora rămân copiii, dar şi specialiştilor din domeniul protecţiei copilului şi educaţiei sau altor persoane interesate.

Prin intermediul liniei telefonice Help Line 0800.070.040, oferită de Digi şi apelabilă gratuit pe teritoriul României, din orice reţea de telefonie fixă sau mobilă şi disponibilă de luni până vineri între orele 9:30-17:30, un psiholog şi un consilier juridic oferă consiliere pe teme psiho-sociale şi juridice persoanelor interesate. Platforma online www.copiisinguriacasa.ro include articole dedicate părinţilor şi persoanelor în grija cărora au rămas copiii, specialiştilor din domeniu, dar şi copiilor, precum şi o secţiune prin care se pot adresa întrebări specialiştilor Salvaţi Copiii, care vor oferi în timp util răspunsuri pe e-mail.

Campania locală din Dâmboviţa va include organizarea de caravane, atât în mediul urban, cât şi în mediul rural, la care vor participa specialiştii Salvaţi Copiii şi care vor fi sprijinite de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Vor fi organizate întâlniri cu părinţi şi persoane în grija cărora au rămas copiii, dar şi întâlniri şi evenimente cu reprezentanţii serviciilor publice de asistenţă socială ale localităţilor din judeţ, ai şcolilor şi altor instituţii relevante, în perioada noiembrie 2015 - mai 2017.

Conform statisticilor oficiale, peste 80.000 de copii din România au unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate. Cu toate acestea, numărul real este unul mult mai mare, estimările indicând între 170.000 şi 350.000 de copii aflaţi în această situaţie. Copiii rămaşi acasă în urma migraţiei economice a părinţilor se confruntă cu dificultăţi de ordin emoţional, social şi educaţional. În plus, lipsa părinţilor sau a unui reprezentant legal poate determina limitarea accesului copiilor la servicii de sănătate, educaţie şi beneficii sociale.

Conform Legii 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, modificată în anul 2013, în urma eforturilor susţinute ale Organizaţiei Salvaţi Copiii România, în situaţia în care ambii părinţi sau părintele care exercită singur autoritatea părintească intenţionează să plece la muncă în străinătate, aceştia/acesta au/are obligaţia de a notifica serviciul public de asistenţă socială de la domiciliu cu privire la această intenţie şi de a desemna persoana care se va ocupa de întreţinerea copilului.

Confirmarea persoanei în întreţinerea căreia va rămâne copilul seefectuează de către instanţa de tutelă, care dispune delegarea temporară a autorităţii părinteşti cu privire la persoana copilului, pe durata lipsei părinţilor, dar nu mai mult de un an. Doar prin parcurgerea de către părinţi a acestei proceduri, copiii pot avea un reprezentant legal, ceea ce le va permite să se bucure de beneficiile care decurg din respectarea drepturilor lor.

Într-un interval de peste un an de la modificarea legii 272/2004, în perioada octombrie 2013-decembrie 2014, în judeţul Dâmboviţa, serviciile publice de asistenţă socială au înregistrat 118 notificări din partea familiilor ce intenţionau să plece la muncă în străinătate.

Aceasta, în condiţiile în care în decembrie 2014, statisticile oficiale arătau existenţa unui număr de peste 11 ori mai mare de familii în care ambii părinţi sau părintele unic susţinător erau plecaţi la muncă în străinătate (1.320 familii). Dacă analizăm numărul de copii cu ambii părinţi sau părintele unic susţinător plecat, constatăm că, din totalul de 3.338 de copii cu părinţii plecaţi în străinătate înregistraţi în statistici în judeţul Dâmboviţa la data de 31 decembrie 2014, 1.714 erau în această situaţie.

În realitate, numărul copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate este mult mai mare decât cel înregistrat în evidenţele serviciilor publice de asistenţă socială. Datele culese de Salvaţi Copiii de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Dâmboviţa, în luna octombrie 2015, relevă un număr de 6.744 de copii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate (dintre care 2.051 lipsiţi total de grijă părintească).

La Târgovişte, peste 97 de copii şi 50 de adulţi au beneficiat în acest an de serviciile programului dezvoltat în parteneriat cu Şcoala Nr. 8 “Mihai Viteazul” Târgovişte şi Colegiul Naţional „Constantin Cantacuzino” Târgovişte.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite