VIDEO ROMÂNIA FURATĂ. Din Rusia, „cu dragoste”: reţeta eşecului de la Mechel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anul trecut, ruşii de la Mechel au vândut toate combinatele pentru 52 de euro
Anul trecut, ruşii de la Mechel au vândut toate combinatele pentru 52 de euro

Campania ROMÂNIA FURATĂ, începută de Digi24, a tratat pe larg povestea declinului metalurgiei, o industrie în care, acum 25 de ani, lucrau 250.000 de oameni şi care producea anual 14 milioane de tone de oţel.

Între timp, capitalismul autohton a oferit o lecţie usturătoare cu tot cu ajutoarele de stat de sute de milioane de dolari şi privatizările ratate anunţate ca succese răsunătoare. Un exemplu este moştenirea ruşilor de la Mechel: cinci combinate care mai produc azi doar o cantitate infimă de sârmă, cuie şi fier beton.

În 2002, sub Guvernul Năstase, grupul Mechel intră pe piaţa din România. Cu puţin peste două milioane de dolari, ruşii cumpără Combinatul de Oţeluri Speciale de la Târgovişte. Un mamut industrial ridicat in anii '70 care se încadra în categoria industriei speciale pentru pregătirea României în caz de război.

„Vreau să vă dau un exemplu, un combinat similar în Ucraina, care nu era conectată şi vedeţi că nu e conectată în circuitul economic mondial, a vândut un combinat la 15 miliarde de dolari. La timpul respectiv”, spune Ionel Marcel, fost director tehnic COS Târgovişte. 

„Au început tovarăşii să-şi arate adevărata faţă şi au început să preia din combinat ceea ce le lipsea lor, în speţă tehnologie şi utilaje”, spune Mihai Toma, fost lider sindical COS Târgovişte.

Pe lângă întreprinderea de la Târgovişte, grupul Mechel ajunge, într-un timp foarte scurt, să deţină patru uzine metalurgice.

„Mulţi au avut interes s-aducă în pierdere unităţi de stat ca să poată fi privatizate la un preţ mai scăzut”, afirmă Gheorghe Zaman, director Institutul de Economie Naţională.

Anul trecut, ruşii de la Mechel au vândut toate combinatele pentru 52 de euro. Acum întreprinderile funcţionează pe avarie şi sunt curtate de firme de recuperare a fierului vechi. Cum a fost posibil acest lucru, aflaţi astăzi în Jurnalul de seară, de la ora 20:00.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite