RETROSPECTIVĂ. Evenimentele care au marcat judeţul Dâmboviţa în 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul 2014 nu a fost deloc unul liniştit pentru judeţul Dâmboviţa. Pe “adevărul.ro” aţi putut citi ample materiale despre politicienii trimişi în Parlament, care au avut şi au în continuare probleme cu legea, dar şi aţi putut urmări şi drama miilor de locuitori din zonele “fierbinţi” din judeţ, care au avut de suferit de pe urma inundaţiilor şi a alunecărilor de teren.

IANUARIE

image

Dâmboviţa: Tribut adus lui Ion Dolănescu. Autorităţile au organizat festivalul naţional care poartă numele artistului

Fundaţia Culturală Ion Dolănescu, alături de Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dâmboviţa, în colaborare cu Societatea Română de Televiziune, organizează în perioada 24-25 ianuarie 2014, la Târgovişte, Festivalul Naţional Ion Dolănescu, ediţia I.

MARTIE

Dosar penal după ce zeci de persoane s-au îmbolnăvit din cauza apei de la robinet

IPJ Dâmboviţa a deschis dosar penal pentru infracţiunea de "infectare a apei", după ce zeci de persoane din comuna Aninoasa au ajuns la spital cu simptomele bolii diareice după ce au consumat apă potabilă, urmând să fie stabiliţi vinovaţii şi propusă soluţia legală.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Dâmboviţa a anunţat, miercuri, că poliţiştii de la postul din localitatea Aninoasa s-au sesizat din oficiu şi fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de "infectare a apei", dosarul fiind deschis după ce zeci de persoane au ajuns, în decurs de câteva zile, la spital cu simptomele bolii diareice acute.

Compania de Apă Târgovişte, care furnizează apă potabilă în localitatea Aninoasa, dar şi în alte localităţi din Dâmboviţa, inclusiv Târgovişte, a explicat, prin intermediul unui comunicat de presă, că în urma unei intervenţii la reţeaua de alimentare din zona de est a municipiului Târgovişte pe reţeaua de alimentare cu apă a oraşului "au apărut mai multe avarii din cauza vechimii reţelei", iar la reluarea alimentării cu apă reţeaua a fost spălată în zona intervenţiei, fiind crescută doza de clor folosită la ieşirea din staţiile de apă.

O fetiţă purtând o pălărie în formă de fecale se pregăteşte să alunece ăntr-un veceu de cinci metri  la expoziţia intitulată Toaletă!? Deşeurile Umane şi viitorul Pamantului la Muzeul Naţional Miraikan de ştiinţă şi inovare în Tokyo Japonia FOTO Reut

Percheziţii la firma părinţilor Soranei Cîrstea, posibil în dosarul cărnii expirate

Firma părinţilor cunoscutei tenismene Sorana Cîrstea este perchiziţionată, miercuri după-amiază. Acţiunea se pare că are legătură cu dosarul cărnii alterate, instrumentat de DIICOT. Prejudiciul în acest dosar este de 15 milioane de euro.

Cei vizaţi de percheziţii aduceau carne din Vestul Europei, cu acte de Bulgaria, dar o vindeau în România, fără a mai plăti TVA. Celelalte cazuri vizează firmele care aduceau carne stricată pe care o vindeau reambalată, în ţară. Deocamdată nu se ştie ce implicare au părinţii Soranei în acest dosar. Cert este că la depozitul familiei Sorana se află mai multe poliţişti şi jandarmi.

VIDEO Clipul "Happy Târgovişte" a fost lansat oficial

Videoclipul "Happy Târgovişte" a fost oficial lansat, după 24 de ore de muncă. Şefii din administraţia locală, artişti, majorete şi oameni de rând, cu toţii au ţinut să tranmite un mesaj clar: la Târgovişte e veselie mare. "Actorii" joacă excelent.

După modelul marilor oraşe din lume, în care oameni de rând au fost filmaţi dansând pe celebra melodie a lui Pharrell Williams, "HAPPY", târgoviştenii au fost invitaţi şi ei la dans. Nume pe care toţi românii le-au auzit vor face parte din distribuţia acestui clip.

image

APRILIE

FOTO Comuna Runcu, din Dâmboviţa, candidează pentru cea mai frumoasă localitate rurală din România

Comuna Runcu a fost inclusă într-un sondaj al celor mai frumoase localităţi rurale din România. Aşadar, Runcu are nevoie de votul nostru pentru o plasare cât mai bună în top. Vă invităm să îi susţinem în sondajul - ”Care este cea mai frumoasă localitate rurală din România?”.

Imagini apocaliptice în comuna Bărbuleţu. Alunecarile de teren au transformat un deal într-un crater de 15 metri.

După ce anul trecut a fost lovită de grindină, comuna dâmboviţeană Bărbuleţu este din nou încercată de Dumnezeu. Ploile îndelungate au creat adevărate cratere de zeci de metri lungime şi adânci de zece metri, pe o suprafaţă totală de 25 de hectare de livezi.

Alunecari Barbuletu

Sătenii spun că de când se ştiu, nu au văzut aşa ceva. „De vineri a început pământul să o ia la vale. Nu am pomenit aşa ceva. A plecat şi pădurea. Nu mai avem ce alege din pomii fructiferi”, ne-a spus Romică Tudor.

MAI

În luna mai v-am prezentat povestea doi tineri geniali din Târgovişte care au inventat gadgetul care localizează accidentele şi care le arată turiştilor traseele „neumblate“

Traseele nemarcate, inaccesibile turiştilor şi care nu se regăsesc pe nicio hartă pot fi acum la îndemâna tuturor iubitorilor de munte, printr-un proiect ingenios, realizat de doi copii din Târgovişte, de 13, respectiv 14 ani.

Sebastian Darmaz şi Laurenţiu Ciobanu au inventat gadgetul care localizează accidentele sau care le arată turiştilor trasee “neumblate”, în doar două luni, cu resurse minime, găsite prin rafturile Palatului Copiilor din Târgovişte. Cei doi fac parte din Cercul de Electronică şi Robotică, iar ideea realizării unui dispozitiv atât de util în viaţa de zi cu zi, le-a venit după ce producerea nefericitului accident din Munţii Apuseni, unde, avionul, pilotat de Adrian Iovan, s-a prăbuşit, fiind localizat foarte târziu de echipele de intervenţie.

Târgovişte fără primar

Tot în luna mai, Primarul Târgoviştei, Gabriel Boriga a aflat că instanţa menţine sentinţa pronunţată în 29 aprilie 2013 de Judecătoria Târgovişte, care l-a condamnat pe edil la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, în procesul de corupţie privind achiziţia la preţuri supraevaluate a unor echipamente pentru locuri de joacă.

Contactat telefonic de MEDIAFAX, Gabriel Boriga a declarat, vineri, că respectă decizia instanţei şi că rămâne în funcţie, întrucât în sentinţa pronunţată de magistraţi nu există nicio restrângere a drepturilor sale, în sensul de a putea sau nu să ocupe funcţii publice.

boriga

"Respect decizia instanţei de judecată, asta trebuie să facem cu toţii într-u stat de drept. Rămân în funcţie, pentru că nu există niciun impediment în această privinţă", a spus Gabriel Boriga.

Primarul Gabriel Boriga a fost trimis în judecată în luna mai 2011 de către procurorii DNA Ploieşti, alături de Gheorghe Simoiu, finul său, patronul firmei SC Utilex Construct SRL Pucioasa, şi de directorul fostei Direcţii de Construcţii a Primăriei Târgovişte, în prezent SC Municipal Construct SA Târgovişte, Mihai Olaru, pentru prejudicierea bugetului Consiliului Local Târgovişte cu suma de 399.832,12 de lei, aproximativ 100.000 de euro, reprezentând achiziţia supraevaluată de echipamente pentru amenajarea locurilor de joacă.

IUNIE

Fostul şef al Gărzii Financiare Dâmboviţa, trimis în judecată pentru luare de mită

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus trimiterea în judecată a lui Bogdan Sebastian Birtu, fost comisar-şef al Gărzii Financiare - Secţia Judeţeană Dâmboviţa, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

Bogdan Birtu

Şeful SRI Prahova, mutat la Dâmboviţa

Serviciul Român de Informaţii (SRI) a schimbat conducerea diviziei din judeţul Prahova. Astfel, Marin Constantin a fost mutat la SRI Dâmboviţa, iar conducerea SRI Prahova a fost preluată de Sabin Iancu, venit de la SRI Teleorman.

Preşedintele Tribunalului Dâmboviţa, Ion Miloşoiu, suspendat din funcţie de CSM

Judecătorul Ion Miloşioiu, cercetat pentru trafic de influenţă, a fost suspendat din funcţia de preşedinte al Tribunalului Dâmboviţa şi din cea de magistrat de către Consiliul Superior al Magistraturii.

Decizia de suspendare din funcţiile deţinute a lui Ion Miloşioiu a fost luată de membrii Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii după ce procurorii anticorupţie au pus în mişcare acţiunea penală împotriva acestuia pentru trafic de influenţă, fiind acuzat că ar fi primit 12.500 de lei pentru a da o soluţie favorabilă într-un dosar penal.

image

IULIE

FOTO Un bucureştean va produce afine bio în Dâmboviţa. Investiţia se ridică la aproape 4 milioane de lei

Judeţul Dâmboviţa intră pe piaţa producătorilor de fructe de pădure cu prima plantaţie de afini realizată din fonduri europene. Plantaţia a fost realizată de un antreprenor din Bucureşti, care şi-a trăit copilăria în comuna dâmboviţeană Cândeşti.

Judeţul Dâmboviţa intră pe piaţa producătorilor de fructe de pădure cu prima plantaţie de afini realizată din fonduri europene. Plantaţia a fost realizată de un antreprenor din Bucureşti, care şi-a trăit copilăria în comuna dâmboviţeană Cândeşti.

culegatori afine alba

„Ideea pentru această plantaţie mi-a venit acum cinci ani. Cred că fiecare se naşte cu dragostea de natură. În mine a rămas această dragoste de când veneam la bunicii mei. Eu am copilărit în această zonă“, ne-a spus Cristian Radu Săracu (41 de ani), proprietarul plantaţiei.

Termocentrala Doiceşti a fost cumpărată cu 17 milioane de euro de compania European Energy Communications

termocentrala doicesti

Termocentrala Doiceşti, deţinută de compania Termoelectrica, a fost vândută societăţii European Energy Communications SRL pentru 60,89 milioane de lei (fără TVA), adică echivalentul a 17,16 milioane de euro (incluzând TVA), se arată într-un comunicat transmis de Muşat & Asociaţii Restructuring & Insolvency, lichidator al Termoelectrica.  Adjudecarea a avut loc în cadrul licitaţiei cu strigare, care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute la sediul Termoelectrica.

Investitorii ucraineni care au cumpărat centrala Doiceşti în procesul de lichidare a companiei de stat Termoelectrica intenţionează să repornească producţia de energie după ce vor moderniza echipamentele centralei şi o vor aproviziona cu lignit adus din propriile mine.

AUGUST

Transcarpatica, şoseaua care va face concurenţă Transfăgărăşanului, prinde contur

Dâmboviţa, în zona Padina, pentru a semna protocolul de colaborare între cele două judeţe, în vederea accesării de fonduri pentru realizarea unui drum care să lege comuna Moroieni de Moeciu de Jos, prin Munţii Bucegi. Investiţia s-ar ridica la 50 de milioane de euro. Ştiri pe aceeaşi temă Transcarpatica, drumul de 50 de milioane de euro care va face concuren... Acest drum ar scurta considerabil drumul celor care vin din sudul României înspre munte, mai ales ca DN 1 este tot timpul aglomerat. Distanţa dintre Moreni si Moeciu este de 111 km şi poate fi parcursă în aproximativ o oră şi 35 de minute. Dacă s-ar realiza drumul de legătură, acesta ar avea aproape 15 kilometri şi s-ar parcuge în aproximativ 15-20 de minute.

transcarpatica

SEPTEMBRIE

Reţineri la APM şi Garda de Mediu Dâmboviţa. Directorul Mirel Nica, acuzat de şantaj şi luare de mită

Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Dâmboviţa, Mirel Nica, alături de un comisar al Gărzii de Mediu Dâmboviţa, au fost reţinuţi, marţi, de DNA, pentru şantaj şi luare de mită. Ambii au fost reţinuţi pentru 24 de ore şi vor fi prezentaţi Tribunalul Prahova cu propunere de arestare preventivă.

Liviu Dragnea, "speriat" de numărul mare de consilieri locali care au trecut la PSD

Preşedintele executiv al PSD, vicepremierul Liviu Dragnea, s-a declarat încântat de "reuşita" colegului său din Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, care a reuşit să coopteze în partid numai puţin de 147 de consilieri şi primari de la alte formaţiuni politice.

OCTOMBRIE

FOTO VIDEO Descoperire de senzaţie la baza Turnului Chindiei, din Târgovişte, în urma unor săpături arheologice

Arheologii de la Curtea Domnească din Târgovişte au făcut o descoperire de senzaţia la baza Turnului Chindiei, sub biserica ridicată de Mircea cel Bătrân în jurul anului 1400. Curtea Domnească a devenit astfel, cel mai important şantier arheologic medieval din ţară.

Arheologii de la Curtea Domnească au scos la suprafaţă, dintr-o zonă mai puţin cercetată, două morminte, mai multe monede şi câteva fragmente de podoabe. Toate acestea au fost scoase la lumină sub altarul bisericii de sub Turnul Chindiei, lăcaş construit de Mircea cel Bătrân în jurul anului 1400, pentru fiul său Mihail.

Judeţele Dâmboviţa şi Prahova vor reface „Drumul Voievozilor“, de la DN 1A până la Curtea Domnească din Târgovişte

image

Vechiul traseu pe care domnitorii Ţării Româneşti îl foloseau pentru comerţ va fi refăcut, graţie unui proiect comun încheiat între Dâmboviţa şi Prahova, denumit “Drumul Voievozilor”.

„Drumul Voievozilor” străbate localităţile Ciorani, Drăgăneşti, Gherghiţa, Balta Doamnei, Gorgota, Tinosu, Brazi, Târgşoru Vechi, Ariceştii Rahtivani, Filipeştii de Târg, ieşind spre Târgovişte, si urmând cele mai importante zone în care au fost făcute descoperiri arheologice şi există monumente arhitecturale de interes naţional. 

Dosarul „Rompetrol”. Sorin Roşca Stănescu, încarcerat la Penitenciarul Rahova: „Am aflat că sunt condamnat penal. La închisoare. Fără suspendare”

Senatorul Sorin Roşca Stănescu a fost dus la Penitenciarul Rahova după ce s-a predat, marţi seara, Poliţiei Ilfov după ce acesta a fost condamnat definitiv la închisoare cu executare în dosarul „Rompetrol”. În acest caz, încă cinci persoane au fost condamnate la închisoare cu executare.

FOTO O elevă a fost ucisă cu zeci de lovituri de cuţit. Totul a pornit de la un mesaj pe Facebook

O elevă în vârstă de 17 ani, din Fieni, a fost ucisă cu sânge rece de iubitul de care se despărţise în urmă cu câteva luni. Tânărul, mai mare cu opt ani, n-a suportat ideea de a o vedea cu altcineva şi i-a curmat viaţa în miezul nopţii, când fata tocmai îşi luase la revedere de la actualul iubit. „Geo cel Rău”, aşa cum îşi spune pe o reţea de socializare a avut o perioadă tulbure de când s-a despărţit de Cristina. Ea şi-a găsit un alt iubit, iar lucrul acesta l-a scos din minţi. Apogeul a fost atins în momentul în care fata a postat pe Facebook un mesaj în care a scris că ar fi făcut 2 ani şi jumătate dacă ar fi fost în continuare cu George. Tânărul a pândit-o şi a omorât-o cu cruzime.

image

VIDEO O namilă de urs, de peste 200 de kilograme, a dat târcoale unei şcoli din Bezdead

Panică în această dimineaţă în localitatea dâmboviţeană Bezdead, unde un urs de peste 200 de kilograme a fost găsit prins într-un gard, cel mai probabil într-un laţ pus de localnici. Totul s-a întâmplat la nici 200 de metri de şcoala generală din localitate.

urs bezdead

De teama animalului, conducerea şcolii le-a intezis elevilor să mai iasă în pauză, iar când a terminat programul, cei de la ciclul primar au fost îmbarcaţi în microbuzele şcolare şi duşi acasă. Animalul a rămas prins într-un gard foarte aproape de şcoala în care, la acea oră, erau zeci de elevi.

Cum au făcut avere baronii de Dâmboviţa. Traseele politice ale lui Ţuţuianu, Popescu şi Stan

Au venit din mediul privat, acolo unde nu au strălucit. Afacerile lor au început însă să strălucească la scurt timp de la intrarea în politică. Tocmai afacerile derulate, dar şi încrâncenarea din lumea politică i-au adus în faţa justiţiei.

NOIEMBRIE

Luna noimebrie a început cu veşti proaste pentru angajaţii UPET Târgovişte. Unitatea a anunţat că dă afară peste 40% din personal, chiar înainte de sărbătorile de iarnă. 

Producătorul de utilaje pentru extracţie şi construcţii Upet Târgovişte (UPET) va concedia 263 din cei 619 de salariaţi, reprezentând 40% din personal, şi a notificat joi sindicatele în legătură cu această decizie.

Deciziile de concediere vor fi emise începând cu data de 17 decembrie, iar încetarea contractelor individuale de muncă va avea loc după expirarea temenului de preaviz de 20 de zile lucrătoare.

Dâmboviţa, judeţul cu cea mai mare suprafaţă de culturi de legume calamitată din România

Peste 3.200 de hectare de culturi agricole au declarate calamitate în Dâmboviţa. Declaraţia a fost făcută de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la Voineşti. Dâmboviţa are, astfel, cea mai mare suprafaţă calamitată de culturi de legume din ţară.

image

Una dintre cele mai afectate zone din Dâmboviţa este Lunguleţu, unde se cultivă cartofi.

FOTO VIDEO Ghenosu loveşte din închisoare. Nepotul lui Nelu de la Ungureni, snopit în bătaie, în trafic, de şase locotenenţi ai săi

Ghenosu

Un tânăr de 25 de ani din Dâmboviţa a ajuns, nopatea trecută, la spital, snopit în bătaie de mai mulţi indivizi. Rudele victimei spun că este vorba despre o răzbunare între clanuri mafiote, agresorii făcând parte din gaşca temutului interlop Ghenosu, aflat în închisoare. Poliţia a catalogat acest incident, unul minor.

Victima se numeşte Ionuţ Spătărel şi are 25 de ani. Bătăuşii au premeditat, se pare, totul. L-au urmărit pe şofer până aproape de casă, i-au blocat drumul cu cu doi copaci tăiaţi de pe câmp şi l-au snopit în bătaie cu topoarele.

DECEMBRIE

Dig de apărare pe pârâul Holboca, din comuna Răscăieţi. Zeci de tone de materiale de construcţii, în calea apelor

Autorităţile şi sătenii din Răscăieţi au pus umărul la construcţia unui dig de apărare în apropierea pârâului Holboca, unde de fiecare dată apele ies din matcă şi inundă zeci de gospodării.

Barajul ridicat este format din 1000 de saci de nisip, peste 30 de tone de dale şi zeci de stâlpi de beton scoşi din uz, materiale obţinute zilele acestea de Prefectură din sponsorizări. Zeci de jandarmi, pompieri, localnici şi lucrători de la Ape au pus umărul la ridicarea acestui dig provizoriu de apărare a satelor Vultureanca şi Răscăeţi, unde zeci de gospodării se inundă la fiecare ploaie abundentă.

FOTO VIDEO Inundaţii în Răscăieţi. Apa a intrat din nou, în peste 90 de gospodării

Inundaţii în Dâmboviţa unde, de mai bine de trei zile, plouă torenţial, iar râurile s-au umflat şi au ieşit din matcă. În localitatea Vultureanca, apa a intrat în aproape 90 de gospodării şi continuă să inunde din ce în ce mai multe curţi. În unele locuri, apa are deja jumătate de metru.

image

Este pentru a cincea oară în acest an când apa intră în casele locuitorilor din Vultureanca. Oamenii se tem că scenariul se poate repeta la nesfârşit.

Inundaţiile de la începutul iernii s-au repetat după ce comun Răscăieţi a fost lovită şi în postul Paştelui.

Unul dintre cele mai grave accidente s-a produs în luna noimebrie, atunci când din cauuza poleiului, 14 maşini s-au ciocnit în lanţ pe DN 72 Târgovişte - Găeşti

Trei dintre autovehicole s-au rastunat de pe pod în curtea unei societăţi comerciale, unul dintree şoferi fiind grav rănit. Cei mai mulţi dintre şoferi sunt hotărâţi să dea în judecată societatea de drumuri naţionale pentru a şi recupera pagubele. 

Doi montaniarzi din Târgovişte au plecat în cucerirea celui mai înalt munte din America de Nord: vulcanul Orizaba şi au reuşit. 

image

După ce au fluturat steagul Municipiului Târgovişte pe cele mai înalte culmi din Europa sau Asia, Geo Badea şi Marius Popescu au atacat cu succes şi cel mai înalt vulcan din America de Nord. Orizaba este situat în Mexic şi poartă numele de "muntele stelelor", având o înălţime de 5636 de metri. Primăria Târgovişte a anunţat că sprijină această expediţie cu suma de 5.000 de euro, sumă care va merge la Asociaţia Salvamont Dâmboviţa, din care fac parte cei doi.

Cea mai grea iarnă din istoria judeţului Dâmboviţa. Cât măsura zăpada şi care a fost minima absolută

Cea mai grea iarnă din istoria judeţului Dâmboviţa este consemnată în statistici în 1954, atunci când „Marele Viscol" a încremenit Bucureştiul şi întreaga Românie. Casele erau acoperite de nămeţi şi cu greu îşi croiau oamenii drum prin munţii de zăpadă. Minima absolută din Dâmboviţa însă, nu a fost înregistrată în 1954, ci la 13 ianuarie 2004. Zăpadă cât casa Potrivit statisticilor Administraţiei Naţionale de Meteorologie, în 3 februarie 1954 iarna a lovit cel mai puternic ţara noastră.

Minima absolută În perioada mandatului lui Aurel Cucu a fost înregistrată cea mai scăzută temperatură din istoria judeţului Dâmboviţa. Este vorba de ziua de 13 ian. 2004, când Staţia Meteo Târgovişte a înregistrat în aer o temperatură de -25,8 gr. Pe sol, temperatura a fost şi mai scăzută, de -29 de gr. 

A murit Victor Sanda, fostul prefect al judeţului Dâmboviţa

image

Fostul Prefect al judeţului Dâmboviţa, Victor Sanda, a murit, în această dimineaţă, la Spitalul Fundeni din capitală. Sanda a fost internat de aproape două săptămâni în urma unor probleme grabe la inimă. Medicii au încercat în zadar să îl stabilizeze, dar starea lui Sanda a fost foarte gravă, având probleme cardiace şi diabet. Cel mai probabil a suferit un stop cardio respirator. Fostul prefect al judeţului, Victor Sanda, a fost internat o perioadă şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte din cauza unor probleme grave de sănătate. Ultimele luni au fost extrem de grele pentru fostul lider PSD. Acesta şi-a pierdut şi mama şi soacra. Imediat după aceste nenorociri a flat că a pierdut şi funcţia de prefect, în favoarea lui Ioan Marinescu, fost vicepreşedinte al CJ Dâmboviţa.

FOTO Zăpada i-a ţinut captivi pe zeci de săteni din Moţăieni, timp de trei zile. Situaţia poate continua

Situaţie disperată pentru zeci de familii din comuna dâmboviţeană Moţăieni. Din cauza zăpezii oamenii nu mai pot coborî din sat decât pe jos sau cu căruţa. Magazinele nu au mai fost aprovizionate de trei zile pentru că nicio maşină nu mai poate urca în sat. Mai grav este că primarul, spun oamenii, stă la cald în primărie, în loc să deszăpezească drumurile. Probleme sunt în satele Cucuteni şi Plaiul. „E foarte greu aici la noi. Şi vara e greu, dar iarna. Primăria nu a băgat decât un cal cu plug. Primarului nu îi pasă de noi. Am sunat la Prefectură, dar degeaba. Au spus că nu au ce să îi facă primarului”, se plâng oamenii.

S-a împlinit 1 an de la deschiderea Muzeul Evoluţiei Omului şi Tehnologiei în Paleolitic

Vârful de lance este datat în paleoliticul mijlociu

Pe 20 decembrie 2014 s-a împlinit un an de la deschiderea celui mai nou muzeu din cadrul complexului, mai exact Muzeul Evoluţiei Omului şi Tehnologiei în Paleolitic, centrat pe descoperirile cele mai importante făcute în paleoliticul superior şi mijlociu din România. Muezul este unic în România. Expoziţia de bază a acestui muzeu aduce în faţa publicului vizitator evoluţia, ca şi secvenţă umană din Paleolitic, şi de asemenea un ambient care să îl introducă pe vizitatorul actual în perioada respectivă sau mai exact ce a însemnat paleomediul, fauna, evoluţia omului. În plus, unicitatea muzeului constă în faptul că sunt expuse piese rare, cum ar fi recipientele descoperite în Peştera Cioarei, recipiente care au o vechime de 54.000 de şi o serie de obiecte de podoabă şi nu puţine, având în vedere că la Târgovişte se află peste trei sferturi din obiectele de podoabă paleolitice găsite în România. 

La începutul lunii decembrie, Asociaţia “Împreună pentru Târgovişte” a lansat o campanie umanitară, alături de fostul primar Gabriel Boriga, de ajutorare a lui Cezar, un bebeluş de doar trei luni.

Cezar Nica, un bebeluş de doar 3 luni, care s-a născut cu grave probleme de sănătate, aşteaptă ajutorul târgoviştenilor. Cezar a văzut lumina zilei pe 8 septembrie însă de atunci a trăit mai mult prin spitale. Boala care îi afectează inima şi plămânii se numteşte sindrom scimitar. Asociaţia “Împreună pentru Târgovişte”, la care a aderat şi fostul primar Gabriel Boriga, a anunţat demararea campaniei de strângere de fonduri pentru salvarea lui Cezar. Ţinta: 10.000 de donaţii a câte 10 lei Proiectul întitulat “Viaţă pentru Cezar”, are ca obiectiv obţinerea unor contribuţii financiare, din partea întregii comunităţi, a fiecărui cetăţean care vrea să se implice în salvarea acestui copil, prin donarea unei sume modice, de doar 10 lei. Familia a găsit o clinica din Londra unde copilul poate fi operat şi poate fi corectată malformaţia gravă a inimii şi a plămânilor cu care s-a născut. Chiar dacă operaţia este gratuită, restul cheltuielilor sunt costisitoare şi depăşesc posibilităţile familiei.

image
Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite