Primul caz de borelioză (sau boala Lyme) în Dâmboviţa, de la muşcătura de căpuşă. Atenţionările medicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Medicii din Dâmboviţa au primit confirmarea primului caz de infecţie cauzată de muşcătura de căpuşă. DSP Dâmboviţa anunţă că primul caz de borelioză (boala Lyme), afecţiune bacteriană transmisă de căpuşe, a apărut la o persoană din mediul rural.

„Boala Lyme se manifestă prin eruptie cutanată roşiatică, de formă circulară, aparută în jurul muşcăturii, dureri musculare şi articulare, febră, frisoane, inflamarea ganglionilor limfatici. Boala netratată corespunzător, în lipsa unor timpi rapizi de reacţie sau din cauza lipsei simptomelor caracteristice, poate cauza complicaţii medicale persoanei afectate”, precizează DSP Dâmboviţa.

Având în vedere că începe sezonul cald, iar activităţile noastre în aer liber sunt mai frecvente, crescând astfel şi riscul muşcăturilor de căpuşă, DSP Dâmboviţa recomandă populaţiei purtarea unor haine deschise la culoare, pantaloni lungi introduşi în şosete de culoare deschisă, pantofi sport deschişi la culoare, fără orificii sau decupaje şi inspectarea corpului cu atenţie şi înlăturarea căpuşelor.  

Se recomandă tăierea vegetaţiei înalte (ierburi, tufişuri), tunderea gazonului, îndepărtarea/arderea frunzelor uscate, înlăturarea vegetaţiei din vecinătatea sau de pe pereţii caselor şi controlul animalelor-gazdă.

Căpuşele trebuie îndepărtate de pe suprafaţa corpului imediat ce sunt descoperite, astfel se reduce riscul apariţiei unor reacţii inflamatorii tegumentare ca şi cel de transmitere al unor boli infecţioase. 

De asemenea, se recomandă prezentarea de urgenţă la medicul specialist.

Se extrage trăgându-i capul, nu corpul

Iată ce sfaturi dau medicii SJU Piteşti pentru îndepărtarea căpuşei de pe tegument, la domiciliu. 

În primul rând, se dezinfectează locul cu alcool. Folosind o lupă, se extrage cu penseta căpuşa, trăgându-i capul, nu corpul, cum, adesea, se procedează greşit. 

"Dacă se apasă pe corp sau se aplică substanţe sau căldură, creşte numărul de bacterii deversate în pielea omului, în cazul în care căpuşa este infectată", precizează Cristina Cazacu, care enumeră sfaturile specialiştilor. 

Trebuie intervenit în mai puţin de o jumătate de zi

Se spală apoi bine cu apă şi săpun şi se aplică, din nou, alcool sanitar sau iod/betadină. 

"Este esenţial ca îndepărtarea să fie făcută în primele 12 ore de la înţepătură. Se mai poate extrage cu serveţelul prin înfăşurare", mai spune Cristina Cazacu.

În cazul în care rămân fracţiuni de căpuşă în tegument, este recomandată prezentarea la medic, evitându-se astfel pericolul.

Cum trebuie să acţionăm corect atunci când suntem înţepaţi de o căpuşă
Cum trebuie să acţionăm corect atunci când suntem înţepaţi de o căpuşă

Sursa arhivă 

Cum se manifestă boala Lyme

Boala Lyme este denumită şi „boala cu 1000 de feţe”, din cauza marii varietăţi de simptome pe care le poate dezvolta şi care pot duce la confundarea sa cu alte maladii. Nu toţi pacienţii care suferă de boala Lyme manifestă toate simptomele. 

Boala Lyme localizată precoce se dezvoltă la câteva zile după ce aţi fost infectat. În stadiul 1 este posibil să aveţi o erupţie roşie extinsă, circulară, simptome asemănătoare gripei, cu sau fără erupţii cutanate. De asemenea, persoanele infectate nu mai energie, prezintă dureri de cap, musculare şi de articulaţii. Diagnosticul bolii Lyme este stabilit adesea prin recunoaşterea clinică a eritemului migrator (EM) în primul stadiu al infecţiei.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Boala Lyme este denumită şi „boala cu 1000 de feţe”

Cum se extrage corect căpuşa din piele dacă ai ghinionul să fii muşcat. Greşeala frecventă care agravează situaţia

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite