Târgovişte:Au venit să-i cunoască pe pompieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte:Au venit să-i cunoască pe pompieri
Târgovişte:Au venit să-i cunoască pe pompieri

Târgoviştenii au mers de dimineaţă la unitatea de pompieri de pe şoseaua de centură, spre Găeşti. Toate detaşamentele de pompieri din judeţ au fost deschise vizitatorilor cu ocazia Zilei Pompierilor din România.

Târgoviştenii care au vrut să vadă cum decurge o zi de muncă pentru un pompier au mers, astăzi, între orele 10.00 – 13.00, la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Basarab I“ (ISU) Dâmboviţa. Cei prezenţi s-au interesat de programul lor, de condiţiile de muncă şi dacă merită să-ţi pui viaţa în pericol, lună de lună, pentru salariul pe care îl primesc.

Răspunsul pompierilor care erau astăzi la lucru a fost unul simplu. Ne se gândesc că îşi pun viaţa  în pericol atunci când sunt chemaţi la un caz dificil şi pleacă la intervenţii doar cu gândul la ce vor găsi acolo şi la cum se va desfăşura acţiunea de salvare. Abia după ce totul a trecut, conştientizează pericolul.

Nu pot uita imaginile şocante

Bogdan Dan Zaharia are 27 de ani şi de trei ani lucrează la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dâmboviţa, Detaşamentul Târgovişte. Face parte din echipa de descarcerare şi recunoaşte că i-a fost greu să vadă atâta suferinţă la intervenţiile la care a participat. S-a obişnuit acum, dar după serviciu, nu de puţine ori, rămâne în minte cu imagini tulburătoare.

Cea mai grea intervenţie la care a participat a fost în iulie 2007, când un autocar plin de nuntaşi a fost lovit în plin de un tren. Zece oameni au murit atunci, iar intervenţia a fost una dificilă, mai ales că rudele persoanelor decedate au venit la locul tragediei. Un alt caz care l-a impresionat s-a petrecut anul acesta, la 10 kilometri de Târgovişte. Trei tineri au murit într-un accident rutier şi nu a mai putut face nimic pentru a-i salva. Nu a putut decât să le scoată trupurile neînsufleţile dintre fiarele contorsionate.

„Pe moment nu te afectează nimic din ce vezi, dar apoi, derulând în minte imaginile, te gândeşti la cele petrecute. Este meseria pe care mi-am ales-o şi vreau să merg mai deprate. Vreau o carieră aici, pentru că mi-am dorit mult să devin pompier“, a adăugat Bogdan Zaharia, care a precizat că cei doi băieţi ai săi ar putea urma acelaşui drum, dacă vor dori.

Demonstraţii în tot judeţul

Exerciţii demonstrative din programul de pregătire al pompierilor militari au avut loc astăzi în toate subunităţile din judeţ, la Pucioasa, Fieni, Moreni, Corneşti, Titu, Răcari, Găeşti, Vişina, Potlogi şi Voineşti.

„Scopul acestor manifestări este ca populaţia, în a cărei slujbă suntem 24 de ore din 24, să cunoască condiţiile în care lucrăm, activităţile pe care le desfăşurăm în folosul comunităţii, să conştientizeze faptul că este mult mai uşor să previi unele evenimente decât să acţionezi pentru înlăturarea lor, precum şi modalitatea de anunţare şi comportamentul în cazul producerii unui eveniment“, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Dâmboviţa, Eduard Ţelea.

Pompierii nu mai sunt chemaţi astăzi doar pentru stingerea incendiilor. Ei intervin acum şi la misiuni de acordare a primului-ajutor în accidente de circulaţie, la reanimare şi descarcerare, la salvarea persoanelor şi limitarea pagubelor produse de inundaţii sau alte calamităţi şi la decontaminări în caz de accidente chimice şi nucleare.

S-au luptat cu turcii

Pompierii militari şi civili serbează în fiecare an, pe data de 13 septembrie, Ziua Pompierilor din România. Aceasta comemorează bătălia din Dealul Spirii din 1848, când ostaşii pompieri, aflaţi sub comanda cãpitanului Pavel Zăgănescu, s-au acoperit de glorie într-o crâncenă şi inegală încleştare cu o coloană a armatei otomane, venită să înăbuşe revoluţia paşoptistă.

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite