Pericolul din sucurile naturale. Sunt pline de vitamine, dar pot face rău dacă sunt consumate în exces

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi dintre noi am uitat să mai mâncăm fructul ca atare şi îl consumăm sub formă de suc. Nu ar fi o problemă, însă medicii ne atrag atenţia că, în cantităţi mari, sucurile ne pot deregla sistemul digestiv, iar în cazurile grave ne pot „pricopsi“ şi cu diabet.

“Sunt bune sucurile naturale, dar nu trebuie să le consumăm în exces. Trebuie să ne gândim şi la aparatul nostru digestiv, pentru că unele persoane sunt predispuse la diaree când consumă astfel de sucuri. Dacă eşti perfect sănătos, nu e problemă. Fructele în primul rând trebuie să fie naturale, fără chimicale”, ne-a spus Eugenia Spineanu, medic de familie.

Pe lista sucurilor care ne pot face rău sunt sucul de portocale, pentru că are mult acid, dar şi cel de pepene, care conţine mult zahăr. 

image

“Cea mai bună e lămâia, îndulcită cu puţină miere. Până la urmă, un pahar de suc natural pe zi e chiar indicat, dar trebuie să vedem cum reacţionează corpul nostru şi mai ales, nu trebuie să facem exces”, mai spune dr. Spineanu.

În judeţul Dâmboviţa sute de persoane află în fiecae an că suferă de o formă de diabet. În cifrele DSP Dâmboviţa sunt peste 12.000 de diabetici, iar cei mai mulţi au forma uşoară a bolii. Cel mai grav este că afecţiunea nu se vindecă niciodată.

Pe lângă diabet, persoanele care beau zilnic sucuri de fructe, nu mai vorbim de sucurile din comerţ, prezintă risc major de obezitate, atrag atenţia medicii specialişti în boli de nutriţie. Potrivit acestora, consumul de astfel de băuturi este cel mai obezogen factor, după consumul de dulciuri.  

Statisticile arată că România ocupă locul doi în Europa la obezitate infantilă, iar peste 11% din populaţia ţării prezintă cazuri de diabet.

Într-un singur fresh de portocale, adică 500 de grame de fruct, avem 40 de grame de carbohidraţi, echivalent cu patru felii de pâine. 

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Tufts şi publicat în octombrie 2015 în revista “Circulation” susţinea că 184.000 de adulţi mor anual în întreaga lume din cauza consumului excesiv de băuturi bogate în zahăr.  

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite