Nouă localităţi afectate de inundaţii şi alunecări de teren în Dâmboviţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prefectul judeţului Dâmboviţa, Victor Sanda, a decis constituirea unor comisii formate din reprezentanţi ai instituţiilor specializate, care să evalueze pagubele şi să stabilească măsurile care se impun
Prefectul judeţului Dâmboviţa, Victor Sanda, a decis constituirea unor comisii formate din reprezentanţi ai instituţiilor specializate, care să evalueze pagubele şi să stabilească măsurile care se impun

Nouă localităţi din judeţul Dâmboviţa sunt afectate de inundaţiile şi alunecările de teren produse în ultimele 24 de ore, existând riscul ca zeci de gospodării din mai multe sate să rămână izolate, arată ultimul bilanţ al Prefecturii.

Conform datelor furnizate de Prefectura Dâmboviţa, localităţile afectate de inundaţii şi alunecări de teren sunt: Dragomireşti, Cândeşti, Râu Alb, Runcu, Văleni Dâmboviţa, Vulcana Băi, Vulcana Pandele, Corbii Mari şi Bărbuleţu.

Printre cele mai grav afectate se numără comuna Runcu, unde s-au produs pagube materiale în patru sate. În satul Runcu, pragul de fund de pe cursul pârâului Ialomicioara a fost distrus pe o suprafaţă de o sută de metri pătraţi, în apropierea unei săli de sport. În acelaşi sat malul pârâului Clincioaia a fost erodat şi există riscul ca cinci gospodării să fie inundate, iar o alunecare de teren afectează o suprafaţă de două hectare.

Tot în comuna Runcu, în satul Piatra există riscul ca şase familii să fie inundate şi să rămână izolate în casele lor, în condiţiile în care calea de acces este în pericol de surpare pe o lungime de 60 de metri din cauza apelor pârâului Ialomicioara. În satul Bădeni din comuna Runcu s-au produs alunecări de teren, iar un drum judeţean ar putea fi afectat la următoarele ploi, în condiţiile în care cursul pârâului Ialomicioara a deviat până la aproximativ doi metri de şosea, albia pârâului fiind colmatată cu balast şi bolovani. Satul Brebu riscă să rămână în întregime izolat de restul comunei, după ce un drum comunal s-a tasat, autorităţile interzicând accesul autovehiculelor cu masa mai mare de 7,5 tone pe acest tronson. În aceeaşi localitate s-au activat ori reactivat alunecări de teren.

Pagube importante s-au produs şi în comuna Vulcana Băi, unde o alunecare de teren reactivată pe o lungime de aproximativ 20 de metri afectează singurul drum de acces pentru 20 de gospodării, aceasta fiind doar una dintre alunecările de teren produse în Vulcana Băi. În aceeaşi comună, pe un drum comunal există riscul de surpare a covorului asfaltic, situaţie care poate duce la izolarea a aproximativ 50 de gospodării, iar pe o altă stradă o alunecare de teren produsă pe o lungime de aproximativ 20 metri afectează singurul drum de acces pentru zece gospodării. Tot la Vulcana Băi o eroziune de mal afectează lucrările de amenajare teritorială pe pârâul Vulcana, iar din cauza unei alte eroziuni de mal există risc de afectare a pompelor de apă.

În comuna Văleni Dâmboviţa un drum sătesc ar putea fi închis din cauza torentelor, iar pe un alt drum au apărut şanţuri lpe o lungime de un kilometru, ceea ce face imposibilă circulaţia autovehiculelor. Tot la Văleni Dâmboviţa există risc de rupere şi prăbuşire a unui baraj pe pârâul Văleanca, situaţie care pune în pericol drumul judeţean 723, susţinut de acest baraj.

În celelalte localităţi ploile abundente şi creşterea unor cursuri de apă au produs inundaţii, alunecări de teren şi au dus la formarea de crăpături în asfalt pe mai multe tronsoane de drum. Spre exemplu, în comuna Cândeşti podul de peste râul Dâmboviţa, care face legătura între comuna Cândeşti şi Voineşti, se află în pericol de rupere a capului din cauza debitului ridicat de apă. Digurile construite în 2013 pentru dirijarea cursului râului Dâmboviţa, în zona podului, sunt distruse în proporţie de 60%, informează Prefectura Dâmboviţa.

Prefectul judeţului Dâmboviţa, Victor Sanda, a decis constituirea unor comisii formate din reprezentanţi ai instituţiilor specializate, care să evalueze pagubele şi să stabilească măsurile care se impun.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite