Noi spitale COVID, într-un judeţ fruntaş la cazuri noi de îmbolnăvire. Medicii sunt îngrijoraţi de evoluţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul din Găeşti Sursa: cronica-gaestiului.ro
Spitalul din Găeşti Sursa: cronica-gaestiului.ro

Ministerul Sănătăţii a aprobat noi unităţi medicale pentru internarea bolnavilor de COVID. Pe lista nouă apar spitalele din Moreni şi Găeşti din Dâmboviţa.

„Echipele D.S.P. Dâmboviţa au efectuat o acţiune de evaluare a noii structuri a Spitalului Municipal Moreni – Secţia de Recuperare Medicală, medicină fizică şi Balneologie şi a Spitalului Orăşenesc Găeşti-corp de clădire nou P+4, pentru stabilirea noilor circuite funcţionale epidemiologice, în contextul desemnării prin Ordinul ministrului sănătăţii 1239/08.07.2020 a acestor unităţi sanitare, ca spitale suport pentru tratarea pacienţilor COVID-19 cu forme uşoare sau asimptomatici”, a precizat DSP Dâmboviţa.

Spitalul Orăşenesc Găeşti va deveni spital COVID, începând de luni, potrivit Ordinului 1239/2020 emis de Ministerul Sănătăţii şi publicat în Monitorul Oficial cu numărul 600/2020. Parterul şi cele 4 etaje din corpul de clădire nou va fi dedicat persoanelor infectate cu virusul SARS CoV-2, având în vedere creşterea alarmantă a numărului de cazuri în ţară şi în judeţ.

Problema este că prin desemnarea Spitalului din Găeşti  - spital suport pentru COVID, peste 100.000 de persoane din zona Găeştiului sunt private de un departament de urgenţe, cea mai apropiată unitate care poate sări în ajutorul oamenilor fiind cea de la Târgovişte.  

În Dâmboviţa sunt două mari focare de COVID. Unul dintre ele este chiar la Găeşti, la Centru pentru Copii, iar unul este la Moreni, la Centrul destinat îngrijirii persoanelor cu handicap

106 persoane, dintre care 14 îngrijitori au fost confirmaţi cu Covid-19 la un centru destinat îngrijirii persoanelor cu handicap din Moreni, judeţul Dâmboviţa.

Focarul Covid-19 a fost identificat la Centrul de Recuperare şi Reabilitare a Persoanelor cu Handicap Ţuicani – Moreni, din judeţul Dâmboviţa. 92 de persoane asistate şi 14 îngrijitori au fost confirmaţi cu coronavirus. Pentru 55 dintre persoane, rezultatele testării au venit joi. 

Medicul dat afară din cabinet de un primar, pe motiv că venea la muncă, deşi a intrat în contact cu asistenta sa pozitivă, a murit de coronavirus
Medicul dat afară din cabinet de un primar, pe motiv că venea la muncă, deşi a intrat în contact cu asistenta sa pozitivă, a murit de coronavirus

De asemenea, la centrul din Găeşti vorbim de 34 de cazuri înregistrate.

LISTA UNITĂŢILOR COVID DIN DÂMBOVIŢA

- Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte – cazuri grave şi critice

- Spitalul Orăşenesc Pucioasa – Pavilion central

- Pavilion central Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte: – secţie exterioară boli infecţioase; – pavilion pneumologie; – recuperare medicală; – pavilion ortopedie traumatologie: pentru urgenţe medico-chirugicale şi gravide cu risc obstetrical crescut secţie exterioară

- Gura Ocniţei – compartiment psihiatrie

- Spitalul Municipal Moreni – Secţia recuperare medicală, medicină fizică şi balneologie S

- Spitalul Orăşenesc Găeşti – corp de clădire nou P + 4

- Spitalul Municipal Moreni – naşteri normale

- S.C. Diasys Medical – S.R.L. – tură suplimentară

- S.C. Fresenius Nefrocare România – S.R.L. – punct de lucru Târgovişte – tură suplimentară

COMUNICATUL INTEGRAL AL DSP

„Având în vedere că în ultimele zile asistăm la o creştere susţinută a numărului de persoane infectate cu noul coronavirus în judeţul Dâmboviţa, atragem atenţia asupra necesităţii respectării cu stricteţe a regulilor de igienă personală şi a măsurilor de protecţie sanitară:

- purtarea măştii în spaţiile închise; această trebuie să acopere complet gură şi nasul persoanei care o poartă;

- evitarea zonelor cu aglomerări umane;

- păstrarea unei distanţe de cel puţin 1,5 metri faţă de celelalte persoane;

- evitarea contactului direct cu alte persoane;

- igienizarea frecventă a mâinilor.

Facem apel la persoanele depistate pozitiv şi care refuză internarea, că este imperios necesar să se prezinte la spital pentru o evaluare medicală a stării de sănătate şi pentru instituirea conduitei terapeutice. 

De asemenea, adresăm rugămintea către persoanele intervievate în cadrul anchetelor epidemiologice, să ofere informaţii clare şi complete pentru a putea depista toţi contacţii direcţi.

Atragem atenţia că ne confruntăm cu o boală infecţioasă cu transmitere aerogenă, extrem de contagioasă, iar nerespectarea măsurilor de protecţie pune în pericol întreaga comunitate. Există categorii de persoane vulnerabile, cu un risc crescut de îmbolnavire şi de evoluţie spre forme severe de boală (pacienţii oncologici, persoanele hemodializate, persoanele cu multiple boli asociate şi cu o imunitate scazută).

Orice minimalizare a efectelor coronavirusului asupra organismului uman, poate determina o afectare gravă a stării de sănătate care să conducă spre deces şi, de aceea, dezavuăm orice campanie de negare a pericolului infectării.

Solicităm populaţiei judeţului Dâmboviţa să trateze cu maximă seriozitate această problemă de sănătate publică, pentru a putea limita transmiterea comunitară”, se arată într-un comunicat al DSP Dâmboviţa.

CITEŞTE ŞI:

Focar COVID-19 la un centru pentru persoane cu handicap din Dâmboviţa: 106 cazuri

Judeţul cu cea mai mare creştere de cazuri de COVID caută unităţi sanitare destinate tratării pacienţilor

Cauza exploziei de cazuri de coronavirus din Dâmboviţa, judeţul cu cea mai mare creşte din ultimele 24 de ore

Primarul care vrea să dea în judecată Ministerul Sănătăţii pentru că este obligat la cheltuieli mari cu COVID-ul. „Am renunţat la multe proiecte locale“

Medicul dat afară din cabinet de un primar, pe motiv că venea la muncă, deşi a intrat în contact cu asistenta sa pozitivă, a murit de coronavirus

Scrisoarea unui manager care încearcă să-i atragă pe medicii tineri la spitalul lui: „Nu mai sprijiniţi zidurile spitalelor din Bucureşti!“

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite