Târgovişte:Admiterea în liceu nu mai dă emoţii nimănui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul de locuri la liceele dâmboviţene este egal cu cel al absolvenţilor de clasa a VIII-a. Niciun elev din judeţul Dâmboviţa care va dori să urmeze cursurile unui liceu nu va rămâne pe dinafară. În total, sunt 5.628 de locuri în liceele dâmboviţene, iar numărul absolvenţilor este de aproximativ 5.700.

Din totalul de absolvenţi de clasa a VIII-a, mulţi vor pleca în alte judeţe, iar alţii vor alege să nu mai meargă la şcoală.Cei care rămân în judeţ au emoţii doar în legătura cu liceul la care vor fi repartizaţi. Ei nu pot rămâne pe dinafară decât dacă nu trec suficiente opţiuni în fişele pe care le vor completa zilele următoare.

„Nu va rămâne niciun elev pe dinafară. Din experienţa anilor trecuţi peste 100 de elevii pleacă să studieze în alte licee, iar alţi câţiva renunţă la şcoală. În aceste condiţii, sunt locuri pentru toată lumea. Sfatul meu este ca elevul să treacă cel puţin 30 de opţiuni pentru a-si asigura un loc la liceele din judeţ“ , a declarat inspectorul Nicolae Istrate, responsabil cu admiterea computerizată în acest an.

Anul trecut, ultima medie de intrare a fost 4.10

Ca în fiecare an, este bătaie pe locurile la liceele cu renume din judeţ, unde, anul trecut, ultima medie de intrare a fost în jur de 7.50. Spre exemplu, la Colegiul Naţional „Ienăchiţă Văcărescu“ din Târgovişte, la profilul real, ultima medie a fost de 8,79, iar la uman de 7,52. Şi la Colegiul Naţional „Constantin Carabella“ s-a intrat cu medii foarte mari: 7,90 la profilul uman şi 8,43 la real.

Sunt şi licee din judeţ unde ultima medie de intrare a fost în jur de 4.00. Este şi cazul Şcolii de Arte şi Meserii Corbii Mari. Aici ultima medie a fost de 4.10. La fel s-a întâmplat şi la Grupul Şcolar Agricol Tărtăşeşti, unde au existat elevi care au intrat cu nota 4,35.

„Pregătim filozofi şomeri“

Directorul Şcolii Generale „Ioan Alexandru Bărtescu-Voineşti“, Nicolae Niculăescu, a declarat, pentru „Adevărul de Seară“, că speră ca, în curând, să se revină la sistemul de evaluare care se practica în urmă cu aproximativ patru ani. Atunci, elevii susţineau examen la două sau trei discipline la intrarea în liceu.

„Nu cred că există cadru didactic care să nu-şi dorească trecerea la vechiul sistem de evaluare. Era mult mai serios, copiii erau mult mai pregătiţi. Tezele astea sunt un fiasco. Nu ştiu de ce nu mai există şi şcolile de meserii, pregătim filozofi şomeri“, a precizat Niculăescu.

Gheorghe Andrei, în vârstă de 60 de ani, din Târgovişte, îşi aminteşte că şcoala era luată foarte în serios în urmă cu mai bine de 40 de ani şi că examenele erau foarte dure. „Dădeam examen la matematică şi română şi se intra foarte greu atât la liceu, cât şi la şcolile de arte şi meserii. Nu era lucru uşor. Exista disciplină, nu făceam ce vroiam noi, eram aspru pedepsiţi şi am ieşit oameni serioşi din şcoală. Acum, tinerii sunt obraznici, au numai fiţe în cap şi cam atât. Sunt şomeri pe bandă rulantă. Le e ruşine să muncească“, spune vârstnicul.

Părinţii aşteapă cu emoţii admiterea computerizată

La rândul lor, părinţii aşteaptă cu emoţii afişarea rezultatelor şi repartizarea copiilor lor.

“Băiatul meu a terminat şcoala cu 9,70 şi cred ca are şanse să intre la liceul dorit. Nu ştiu ce să zic despre acest sistem. Copilul meu a învăţat pe tot parcursul şcolii şi nu i s-a părut greu. Cred că şi dacă dădea examen intra cu brio”, a precizat Elena Bădiu, mama unui absolvent de clasa a VIII-a.

Mâine se va afişa, în fiecare şcoală, “ierarhia elevilor”

Fiecare şcoală din judeţul Dâmboviţa va afişa, mâine, “ierarhia elevilor”. Clasamentul va arăta elevului locul pe care îl ocupă în şcoală, dar şi în judeţ, pe baza mediei de admitere, în care media generală obţinută la tezele cu subiect unic are o pondere de 50%, iar media generală de absolvire a claselor V-VIII are o pondere de 50%.

În urma acestei ierarhii, elevii pot evalua şansele pe care le au pentru a ocupa un loc la liceul dorit. Acestia trebuie să mai ţină cont de ultima medie la admiterea din anul 2008, de planul de şcolarizare care se află în “Ghidul Admiterii 2009” şi consultând siteul www.admitere.edu.ro.

Între 18-26 iunie se vor completa codurile specializărilor alese

În perioada 18-26 iunie, elevii vor completa pe fişa vernil codurile specializărilor alese, începând cu cea mai dorită specializare şi încheind cu cea mai puţin agreată. Pe data de 4 iulie , fiecare şcoală va afişa lista cu elevii repartizaţi, iar din 6 iulie, elevii care nu şi-au găsit un loc în licee vor participa la a doua etapă de repartizare computerizată.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite