Modelul de succes al unor legumicultori din Dâmboviţa: „Nu ne mai chinuim să vindem prin pieţe”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Legume „Nu Oricum”. FOTO. Facebook
Legume „Nu Oricum”. FOTO. Facebook

Una dintre cele mai uşoare căi spre succes, asocierea micilor fermieri în grupuri care să le permită să livreze marfă de calitate marilor magazine funcţionează bine la Băleni, în judeţul Dâmboviţa, zonă renumită pentru producţia de legume.

Desfacerea reprezintă o problemă binecunoscută nu doar în legumicultură, ci pentru toţi fermierii din ţara noastră, inclusiv pomicultori. 

În Băleni, 40 de legumicultori s-au asociat sub brandul „Nu oricum” şi au început să producă după standardele de livrare cerute de centrul de colectare din zonă. Mai exact, fermierul îşi lasă acolo marfa şi alţii se ocupă cu vânzarea către un mare lanţ de supermarketuri.

„Noi ne-am format un grup de producători, ne-am asociat cu un depozit din Băleni care ne-a oferit sămânţa, tot ce trebuie. Nu ne mai chinuim să vindem prin pieţe de vreo trei ani. Am renunţat la tarabă şi acum ne este foarte bine”, ne-a mărturisit George Matu, producător din Băleni.

Depozitul are o suprafaţă de 200 de metri şi este în continuă extindere.

„Din 2017 funcţionăm ca o asociaţie. Fiecare cultivă ce doreşte în solar, primăvară - salată, ridichi, ceapă, roşii, vara - morcovi, tomate şi toamna – tomate, ardei şi rădăcinoase. Oamenii îşi cumpără seminţele, şi le seamănă, îngrijesc cultura, iar în momentul recoltării îşi fac o estimare despre cât ar putea recolta. Noi, pe baza datelor primite contabilizăm şi facem săptămânal licitaţia la supermarket. Mai departe, supermarketul este cel care hotărăşte cât ia pentru următoarea săptămână”, spune Dumitru Hristea, proprietarul depozitului de legume.

Legume „Nu Oricum”. FOTO. Facebook


Legume „Nu Oricum”. FOTO. Facebook

Legume „Nu Oricum”. FOTO. Facebook

Cei 40 de producători cultivă doar legume certificate din punctul de vedere al siguranţei alimentare, iar marfa aşteaptă în camere frigorifice până când ajunge în supermarket. 

Preţuri mai mici, dar venit sigur

Asocierea îi ajută pe agricultori să îşi vândă legumele şi, în acest fel, pierderile sunt mici. „E ceva extraordinar, este excelent. Oameni primesc sământa, primesc răsadurile, iar producţia se întoarce la depozit şi de acolo se vinde mai departe”, ne-a spus primarul comunei Băleni, Florea Muşat. 

    

Legume „Nu Oricum”. FOTO. Facebook


Legume „Nu Oricum”. FOTO. Facebook

Legume „Nu Oricum”. FOTO. Facebook

   

În Băleni mai există un depozit frigorific, ce dispune de 2.400 metri pătraţi de spaţiu de prelucrare şi 11 camere frigorifice. El face parte din portofoliul cooperativei „Ţara Mea”, împreună cu fermierii din zonă, adăugându-se celor cinci bazine legumicole unite sub brandul „Ţara Mea”.

Cooperativa Ţara Mea şi-a dublat numărul membrilor până la aproape 5.000 de fermieri şi va livra pe piaţă, în acest an, peste 80.000 tone de legume româneşti, cu 40% mai mult decât în 2021.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

FOTO Trufandale gustoase în prag de iarnă. Agricultor: „Mulţi vor să mănânce ceva crud şi plin de vitamine“

Bătrâna care prosperă în afaceri după ce şi-a creat pagină de Facebook unde-şi promovează legumele: „Dacă nu era internetul ăsta, nu ştiu ce ne făceam“

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite