Târgovişte: A început Bacalaureatul!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de elevi au venit încă de la ora 8.00 pentru a susţine proba orală la Limba şi Literatura Română. Unii dintre ei au venit însoţiţi de părinţi.

Zi cu emoţii pentru absolvenţii claselor a XII-a care îşi dau, de astăzi, examenul de maturitate. La ora 9.00 dimineaţa, sălile de examen s-au deschis, iar elevii au început să intre, în ordine alfabetică, pentru a susţine proba orală la Limba şi Literatura Română.

image


Curţile liceelor erau însă pline de elevi, unii însoţiţi de părinţi pentru a primi informaţii despre comisie şi subiecte de la colegii care au intrat primii în sală.

Stăpâniţi de emoţie, cu vocea puţin tremurândă, cei mai mulţi dintre candidaţi ne-au spus că nu-şi fac griji în ceea ce priveşte promovarea examenului, ci mai degrabă pentru nota pe care o vor obţine. Emoţiile sunt îndreptăţite în condiţiile în care multe dintre facultăţi iau în calcul la admitere  media de la Bacalaureat.

În plus, ideea unui examen oral îi sperie mai ales pe elevii timizi care se tem că vor avea trac şi nu se vor putea concentra prea bine.

„Am ceva emoţii pentru că este oral. Sunt mai emotiv de felul meu, dar m-am pregătit şi sper să iau un 9.00”, a declarat  Georgian Căpraru, absolvent al Colegiului Economic  “Ion Ghica”.

“Nu am foarte mari emoţii pentru că voi da la Medicină şi media de la Bacalaureat nu este luată în considerare”, a precizat Cezar Traşcu, absolvent al Colegiului Naţional “Constantin Carabella”.

Emoţii pentru părinţi

Mai emoţionaţi decât elevii au fost părinţii lor veniţi să-i încurajeze înainte de examen.

image



“Am emoţii. E un examen important, dar ştiu că va trece de el fără probleme”, a declarat Florina Burlan, mama unui absolvent.

“Nu că mi-ar fi teamă că nu se descurcă, dar sunt eu o fire mai emotivă”, ne-a spus şi Camelia Stoian, mama altui absolvent.

La ora 9.30, a ieşit şi primul candidat de la Colegiul Economic “Ion Ghica”, fericit că a luat primul 10.

image



“A fost uşor. Te lasă să vorbeşti, îţi mai pun întrebări. Am vorbit despre poezia de la 1867, despre emiţător, dar cel mai mult mi-a plăcut ultima parte din subiect când a trebuit să-mi exprim o părere despre poeţii falşi şi originali”, a declarat Angelo Călin, posesorul primului 10 de la această probă.

Unii au venit ca la spectacol

Printre candidaţi, erau şi elevi relaxaţi care au venit la examen chiar şi fără instrumente de scris.

În prima serie, la Comisia nr. 2 de la Colegiul Economic, a intrat grăbit în sală un tânăr care după doi paşi a realizat că nu are pix. Drept pentru care s-a întors senin şi i-a cerut preşedintei de comisie un instrument de scris, pe motiv că l-a uitat în maşină, ştiind că intră la 10 în examen. Situaţia a fost rezolvată rapid de femeia de serviciu care i-a oferit un pix.

Două situaţii speciale

În judeţul Dâmboviţa, sunt peste 4.400 de candidaţi, repartizaţi în 13 centre de examen.

Sunt şi două situaţii speciale: un copil cu probleme psihomotorii care a cerut prelungirea termenului cu o oră şi un elev nevăzător care va dicta unui profesor rezolvarea subiectelor la probele scrise.

De supravegherea candidaţilor, se vor ocupa peste 800 de asistenţi şi sunt aproape 700 de profesori evaluatori.
Proba orală la Limba şi Literatura Română se va desfăşura pe parcursul a două zile, astăzi şi mâine.

Elevii trebuie să consulte fişele din centrele de examen pentru a vedea în ce zi şi la ce oră sunt programaţi.

Ultima probă va avea loc pe data de 2 iulie, iar rezultatele finale vor fi afişate pe 9 iulie.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite