FOTO Zeci de şcoli stau să cadă în aşteptarea unui ordin al ministrului Educaţiei care le-ar putea salva

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Generaţii întregi de elevi şi-au tocit coatele pe băncile care acum zac prăfuite în clădiri dărăpănate. Vorbim de aproape 100 de unităţi de învăţământ din judeţul Dâmboviţa care, în acte, au intrat în conservare. În realitate, nepăsarea autorităţilor, dar şi lipsa unui banal ordin de ministru le-au condamnat la distrugere pentru nimeni nu le poate schimba destinaţia.

Mai exact, 91 de şcoli au fost închise în ultimii ani, în judeţul Dâmboviţa, din cauza numărului tot mai mic de elevi. Satele sărace nu au mai putut umple nici măcar o sală de clasă, aşa că puţinii copii au fost mutaţi la o altă şcoală. 

Clădirile, care, în marea lor majoritate, se află acum în pragină, ar putea fi folosite în alte scopuri. Primarii ar fi avut cum să le folosească, însă, nu le pot schimba destinaţia.

Printre zecile de şcoli închise în judeţul Dâmboviţa, din cauza lipsei elevilor, se află şi şcolile cu clasele I-VIII din satele Colanu şi Matraca, din comuna Ulmi. Clădirile, în care au învăţat generaţii întregi, se degradează pe zi ce trece.  

image

“S-a restructurat învăţământul, nu au mai fost copii. E mare păcat, însă, că nu s-a folosit în alte scopuri această clădire. E mare păcat că s-a ruinat”, ne-a spus Ilie Ion.

Nea Gheorghe, cel care a luat pe semnătură clădirea şcolii din satul Colanu este singurul care mai intră din când în când în fosta unitate şcolară care adăposteşte materiale didactice bune, care pot fi folosite de alte şcoli care funcţionează şi nu au aşa ceva.

“S-a ales praful. Intră şobolanii şi rad tot. E păcat de clădire. Doar eu o mai păzesc. Sunt tot felul de mulaje aici, hărţi, care mai pot fi folosite”, ne-a spus nea Gheorghe.

image

„Sunt trei şcoli în conservare: la Colanu, Matraca şi Nisipuri. Nu se poate face nimic cu acele clădiri pentru că asta e legea. În acele clădiri s-ar putea face multe. De exemplu se poate face un dispensar, o farmacie, un depozit, un centru de copii abandonaţi, pentru bătrâni”, ne-a spus Nicolae Vărzaru, primarul comunei Ulmi.

image

“Să ne facă un dispensar, o farmacie, pentru că am avea nevoie. Noi mergem până la Târgovişte pentru un Paracetamol. E posibil aşa ceva? Avem  farmacistă în sat şi ar putea lucra aici lângă noi”, ne-a spus Ileana Mandache din satul Matraca.

Materiale didactice, care mai pot fi încă folosite, zac în praf şi sunt pradă şobolanilor. Între timp, multe şcoli ar primi cu căldură materialele didactice ţinute la praf în şcolile din Ulmi.

“La acest capitol nu mai este problema autorităţilor locale ci este vorba de management al instituţiei. O să vorbim cu directorul unităţii şcolare să inventarieze absolut tot ce înseamnă material didactic şi să fie distribuit la şcolile care au nevoie. Nu am nimic cu internetul, e foarte bine venit. Dar una e să ai o hartă în faţă virtuală pe o tabletă sau un telefon şi alta e să ai o hartă în faţă, un mulaj etc”, a declarat prof. Ovidiu Băsceanu, inspector adjunt al ISJ Dâmboviţa.
image

Şeful Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, spune că a semnalat în repetate rânduri Ministerului Educaţiei problema şcolilor închise şi lăsate în paragină.

„Am avut o discuţie cu ministrul Pricopie, în perioada când dânsul a fost prezent în judeţ şi i-am spus şi domnului Sorin Câmpeanu că în judeţe sunt foarte multe şcoli închise şi trebuie făcut ceva pentru a putea schimba destinaţia mai uşor a acestor imobile. În Dâmboviţa sunt 91 de clădiri, în cele 42 de UAT care au ieşit din reţeaua unităţilor şcolare, nefiind posibil nici în viitor ca aceste imbile să fie utilizate potrivit detinaţiei, întrucât nu mai sunt elevi. Eu cred că aceste imobile nu pot rămâne aşa pentru ele se deteriorează în fiecare zi şi eu cred că trebuie să promovăm un proiet de act normativ care să permită UAT-urilor să schimbe destinaţia acestor imobile, cu o clauză, de exemplu, că într-o perioadă de 6 luni, un an de zile, dacă ele ar fi utile acitivităţii de învăţământ, cel care le dobândeşte să poată să le elibereze. Din analiza pe care am făcut şi alte şcoli vor fi închise din cauza numărului mic de elevi”, a declarat Adrian Ţuţuianu, preşedintele CJ Dâmboviţa.

Şi lucrurile nu se opresc aici. În perioada următoare ar putea fi închise alte şcoli, din cauza numprului mic de elevi.

Localităţi unde avem grădiniţe sau şcoli neutilizate sunt Aninoasa, Bezdead, Braniştea, Buciumeni, Butimanu, Cândeşti, Cobia, Corbii Mari, Cornăţelu, Corneşti, Dragomireşti, Fieni, Găeşti, Glodeni, Gura Foii, Iedera,  I.L. Caragiale, Malu cu Flori, Măneşti, Mătăsaru, Mogoşani, Moroieni, Morteni, Moţăieni, Odobeşti, Petreşti, Pucheni, Răscăieţi, Râu Alb, Runcu, Sălcioara, Târgovişte, Ulmi, Tărtăşeşti, Titu, Valea Mare, Vârfuri, Vişineşti, Voieneşti şi Văleni Dâmboviţa.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite