FOTO Crăciunul în care România şi-a ucis dictatorul. Cum arată acum locul unde a fost executat cuplul Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În ţară nu mai există un alt muzeu al Comunismului
În ţară nu mai există un alt muzeu al Comunismului

În urmă cu 27 de ani românii aveau să trăiască, poate, cel mai însângerat Crăciun din istorie. 25 decembrie a fost ziua în dictatorul Nicolae Ceauşescu şi soţia sa Elena au fost executaţi în garnizoana de la Târgovişte, în urma procesului unui Tribunal Militar contestat şi astăzi. Peretele ciuruit se poate vedea şi acum.

Muzeul, care este de fapt o expoziţie, poartă numele „Metamorfozele unui loc al memoriei: de la cavalerismul Şcolii de Ofiţeri „Ferdinand I” la spaţiul profan al procesului şi execuţiei soţilor Ceauşescu şi al sfârşitului regimului totalitar din România”, este situat în fosta U.M. 01417, acolo unde cuplul dictatorial şi-a găsit sfârşitul.

revolutietgv
revolutietgv

Clădirea unităţii militare este una istorică. Acolo a funcţionat prima Şcoală de Cavalerie din ţara noastră şi tot acolo a făcut armata Regele Mihai. Unitatea Militară 01417 se găseşte în apropierea Gării Târgovişte, lângă Liceul de Petrol şi Inspectoratul General al Poliţiei. Poligonul de instrucţie se întinde din curtea unităţii şi până la şoseaua de centură a oraşului şi se învecinează cu Combinatul de Oţeluri Speciale, locul unde Ceauşescu a încercat, iniţial, să se refugieze înainte să fie prins.

După Revoluţia din 1989, clădirea nu a mai fost folosită şi acum se află în proprietatea Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Dâmboviţa. „În timp, au fost foarte multe vizite aici. Multe televiziuni din afară, mulţi turişti, chiar şi cetăţeni simpli au venit să vadă locul execuţiei“, a explicat colonelul Costel Gavrilă, inspectorul şef al IJJ Dâmboviţa. Refacerea unităţii militare este realizată cu bani de la Consiliul Judeţean şi costă aproximativ 200.000 de lei. 

revolutietgv
revolutietgv

"Aici fost judecaţi şi împuşcaţi soţii Ceauşescu. Acest zid mai păstrează încă urmele gloanţelor trase la ora 14.45, atuci când cei doi au fost executaţi", ne explică directorul Curţii Domneşti, Ovidiu Cârstina.

În ţară nu mai există un alt muzeu al Comunismului. La Timişoara funcţionează, însă, Muzeul „Memorialul Revoluţiei din Decembrie 1989“, acolo unde se află cel mai important punct de depozitare şi prezentare a informaţiilor referitoare la Revoluţie.

"Acest punct muzeal care este o expoziţie în legătură cu Muzeul de Istorie al oraşului Târgovişte, este un muzeu care s-a bucurat atât de aprecierea publicului local, cât mai ales din partea publicului străin. Nu există târgoviştean care să nu caute acest punct. Oamenii vor să vadă locul în care a fost omorât comunismul în România", ne-a spus muzeograful Mihai Năstase.

TAB-ul, recondiţionat

Turiştii care vor vizita muzeul de la Târgovişte vor putea vedea inclusiv patul în care s-au odihnit soţii Ceauşescu, precum şi TAB-ul în care au fost ţinuţi de generalul Andrei Kemenici.

indian pe urmele lui Ceauşescu
indian pe urmele lui Ceauşescu

Ultimele zile de libertate

“Noaptea de 21 spre 22 decembrie a fost ultima petrecută în libertate de Nicolae şi Elena Ceauşescu. În timp ce armata făcea prăpăd în Bucureşti, “Tovarăşul” şi “Tovarăşa” au rămas, pentru mai multă siguranţă, în sediul Comitetului Central. Bătrânii dictatori erau bântuiţi de spaima trădării. Că să elimine orice pericol din interior, Ceauşescu preia personal comanda represiunii”, scrie Grigore Cartianu în lucrarea sa “Sfârşitul Ceauşeştilor”.

“Organizez rezistenţa la Târgovişte"

Ofiţerii de securitate au oprit maşina doctorului Nicolae Deca (Dacie roşie cu numărul 4-B-2646), căruia Ceauşescu i-a zis: "A fost lovitură de stat, organizez rezistenţa la Târgovişte". În comuna Văcăreşti, doctorul Deca a spus că are probleme tehnice cu maşina. Soţii Ceauşescu şi unul dintre ofiţerii de Securitate au continuat drumul (de la ora 14.15) cu maşina unui alt cetăţean găsit pe drum, Nicolae Petrişor (Dacie neagră numărul 4DB-3005). Au ajuns mai întâi la Fabrica de Oţeluri Speciale din Târgovişte, apoi (la ora 15.00) la Centrul pentru Protecţia Plantelor aflat la 5 km de Târgovişte, de unde au fost preluaţi de miliţienii mr. Ion Enache, sergentul major Constantin Paisie, şi şoferul plutonier Andrei Osman (ora 15,30). S-au îndreptat spre sediul miliţiei din oraş, care a fost între timp ocupat de revoluţionari, într-o maşină "radar" au fugit spre localitatea Răţoaia. Au stat ascunşi lângă o pădure până la lăsarea întunericului, când au revenit la sediul Miliţiei Judeţene (ora 17:50). Aici soţii Ceauşescu au fost arestaţi şi percheziţionaţi de revoluţionarii conduşi de Ilie Ştirbescu.

revolutietgv
revolutietgv

Procesul a început pe 25 decembrie ora 13:20 şi s-a terminat în jurul orei 14:40, în garnizoana din Târgovişte - UM0147.

Războiul de stradă cu inamici a căror identitate rămâne şi astăzi, cel puţin în parte, necunoscută s-a încheiat în 25 decembrie 1989, când Nicolae şi Elena Ceauşescu, prinşi la Târgovişte, au fost executaţi în urma unui proces sumar, judecat de un tribunal militar pe care cuplul nu l-a recunoscut.

fuga ceausescu
Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite