FOTO Copii forţaţi să circule pe marginea drumului naţional în lipsa unui microbuz şcolar. Primar: „Este autobuz, dar ei n-au răbdare să aştepte“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de elevi îşi riscă viaţa în fiecare zi, în comuna dâmboviţeană Raciu, pentru că şefii primăriei locale n-au reuşit până acum să le pună la dispoziţie un microbuz şcolar. În zonă circulă mai multe autobuze care asigură transportul în comun, însă nu la orele la care copiii termină cursurile.

25 de elevi din satul Şuţa Olteni merg aproape în fiecare zi pe jos, pe marginea Drumului Naţional 72 care face legătura în Găeşti şi Ploieşti. Se expun unui pericol mare, având în vedere că drumul este unul intens circulat, mai ales de autovehicule de mare tonaj. Trotuare nu există, iar cei mici au de mers până acasă aproximativ doi kilometri.

image

Firma de transport public în comun ATYC are autobuze pe ruta Târgovişte - Şuţa Olteni - Şuţa Seacă - Raciu - Silişte, însă orele la care opresc în staţie nu sunt potrivite cu orarul şcolar.

"Discuţia e purtată cu reprezentanţii firmei. În fiecare dimineaţă copiii se urcă la ora 8.30 în autobuz. Câd termină programul şcolar, copiii trebuie să aştepte autobuzul. Existe autobuz care pleacă la orele 12.00 şi 13.30 care pleacă de la Silişte, dar şi la ora 15.00. Orarul este stabilit pe aceste curse. Dacă cei mici vor, au cu ce să plece acasă, dar probabil, pentru că nu au răbdare să aştepte, pleacă pe jos, punându-şi viaţa în pericol. Noi am stat de vorbă şi cu părinţii de fiecare dată, dar nu avem ce să facem mai mult", ne-a spus primarul comunei Raciu, Vasile Grădinaru.

"Şi-a cumpărat un Duster la Primărie, dar se vaită că nu are bani"

În tot acest timp, părinţii stau cu grijă ştiind că cei mici ar putea deveni victime ale accidentelor de circulaţie. "Nu e normal aşa ceva. Primarul ştiu că şi-a cumpărat un Duster la primărie, dar se vaită că nu are bani să plătească un şofer. E bătaie de joc", ne-a spus o mămica unul elev de clasa a V-a. 

Primarul din localitate susţine că nu are fonduri să angajeze un şofer, chiar dacă ar primi mâine un microbuz şcolar de la Ministerul Educaţiei.

image

"Din satul Şuţa Olteni vin în Raciu în jur de 25 de copii. Ei aleg şcoala noastră pentru că e mai aproape. E vorba de doar doi kilometri. Eu am cerut microbuz anul trecut, dar nu ştiu când o să primesc. Eu cred că avem, la momentul acesta, o variantă foarte bună cu autobuzul de la ATYC. Pentru microbuzul şcolar trebuie să obţii licenţă, trebuie să plăteşti un om ca să îl conducă şi noi nu ne permitem", ne-a mai spus primarul.

Situaţia este cunoscută şi la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dâmboviţa, însă inspectorii nu pot face mare lucru pentru a-i ajuta pe cei mici.

"Soluţia pentru rezolvarea problemei de acolo este un microbuz. La momentul acesta eu nu ştiu ca Ministerul Educaţiei să aibă vreun program de dotare cu microbuze. Probabil că până la sfârşitul anului şcolar se va da din nou drumul acestui program. Primarii vin la noi şi cer microbuze. Primarul din Raciu a cerut şi el microbuz dar nu a primit", ne-a spus prof. Sorin Ion, inspectorul general al ISJ Dâmboviţa.

image
image
Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite